Predsjednik rukometnog slovenskog saveza trebao je donijeti odluku koja će naštetiti Gorenju

Srijeda, 17. siječnja 2018. 12:20 Napisao  I. V.

Predsjednik slovenskog rukometnog saveza Franjo Bobinac obnaša dužnost predsjednika Uprave Gorenja, jednog od glavnih sponzora EHF-a

Predsjednik rukometnog slovenskog saveza trebao je donijeti odluku koja će naštetiti Gorenju

Slovenski rukometni savez još uvijek se nije očitovao o medijskoj spekulaciji da će slovenska reprezentacija napustiti Europsko prvenstvo u znak protesta na pristrano suđenje u utakmici protiv Njemačke.

Slovenija večeras od 20.30 sti igra protiv Crne Gore, predsjedništvo slovenskog saveza najavilo je da će na današnjem sastanku donijeti konačnu odluku.

Iako nitko ne vjeruje da će Slovenija napustiti Europsko prvenstvo, što bio bio presedan u povijesti europskih prvenstava, medijska halabuka koja se dignula zbog jedne kontroverzne sudačke odluke nimalo ne uzbuđuje upravni odbor ugledne slovenske tvrtke Gorenje.

Naime, Gorenje je od prošle godine postalo sponzor Europskog rukometnog saveza (EHF) i nema namjeru poduzeti nikakve mjere protiv EHF-a zbog suđenja na štetu slovenske reprezentacije.

Utakmica između Njemačke i Slovenije završila je 24:25. Međutim, litavski suci nakon pregleda snimke isključili su slovenskog igrača Blaža Blagotinšeka i dosudili sedmerac za Njemačku. Tobias Reichmann postavio je konačnih 25:25.
Suci su takvu odluku donijeli, jer je sedam sekundi prije kraja Blaž Janc postigao pogodak za 25:24. Njemački golman Silvio Heinevetter poslao je loptu na centar, njegov suigrač Paul Drux pokušao je izjednačiti na samom kraju.
Druxov udarac u polukrugu na sredini blokirao je Blagotinšek, pravila nalažu sljedeće: Ako u posljednjih 30 sekundi igre, dok lopta nije u igri, igrač odugovlači ili sprječava protivnika da izvede loptu ili zapuca prema golu, sudac ga mora diskvalificirati te dosuditi sedmerac za protivničku momčad.

Iako Gorenje odavno nije samo slovenska tvrtka budući da među deset najvećih dioničara Kapitalska družba (Kad) kontrolira 16,37% dionica, dok je preostalih devet najvećih vlasnika iz inozemstva, u percepciji slovenske javnosti uspješna tvrtka i dalje je nacionalni ponos.

U lipnju prošle godine Gorenje je potpisalo trogodišnji sponzorski ugovor s EHF-om. Iznos je poslovna tajna, a neslužbeno vrijedi više od pola milijuna eura.

Nakon što je Sloveniji diskutabilnom odlukom uskraćena pobjeda (25:25) protiv Njemačke, medijski pritisak na upravu Gorenja narastao je toliko da se daljnja suradnja s EHF-om tretira kao veleizdaja.

Uprava Gorenja objavila je priopćenje u kojemu naglašava da namjerava poštivati odredbe ugovora s EHF-om  iako cijeni napore slovenskih rukometaša.

Bez obzira na rezultat utakmice Slovenije i Njemačke, Gorenju je njemačko tržište ipak važnije od slovenskog.

Slovenski mediji zadnjih dana više se bave Gorenjem nego rukometnim savezom zbog jednostavnog razloga.

Naime, predsjednik slovenskog rukometnog saveza Franjo Bobinac obnaša dužnost predsjednika Uprave Gorenja.

Hoće li predsjednik slovenskog saveza donijeti odluku koja će naštetiti Gorenju?

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.