LIGA NACIJA

Jedvaj u 93. minuti odlučio pobjednika

Četvrtak, 15. studenog 2018. 22:47 Napisao/la  SC

Utakmica 3. kola: Hrvatska - Španjolska 3:2

Tin Jedvaj raspametio suigrače i navijače...
Tin Jedvaj raspametio suigrače i navijače...

 

Hrvatska je pobijedila Španjolsku (3:2) u uzbudljivoj završnici drugoga poluvremena pred više od 30.000 gledatelja u Maksimiru.

U 93. minuti nakon ubačaja iz prekida Perišić je uspio stići loptu na lijevoj strani i odigrao Brekalu, koji je snažno udario po lopti s 15 metara.

De Gea je odbio loptu, natrčao je na drugoj strani Jedvaj i poslao loptu u mrežu za veliku pobjedu - 3:2.

Tin Jedvaj dvama prvim pogocima u dresu reprezentacije postao je junak utakmice koja u drugom dijelu nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim.

Što se tiče konkretnog učinka u prvom dijelu, Hrvatska je stvorila izgledniju priliku od Španjolske.

U 6. minuti Perišić je s karakterističnim "biciklom" uspio na lijevoj strani kaznenog prostora stvoriti prostora za udarac s 8 metara, De Gea je uspio rukom loptu skrenuti u vratnicu.

U 45. minuti Vida je pogriješio u dodavanju, Isco oteo loptu s 18 metara u otvorenoj poziciji loptu poslao po sredini gola gdje je dva metra visoki Kalinić bez poteškoća skrenuo loptu iznad vratiju.

Dalićeva taktika bila je jasna: visoki presing u zadnjoj španjolskoj trećini i kada lopta prođe, brzi povratak u svoju trećinu.

U fazi obrane prepustio je Dalić posjed lopte Španjolcima, koji su uspostavili nekoliko dužih razdoblja kontinuiranih pokušaja napada kroz izmjenu lopte.

Međutim, hrvatska je djelovala vrlo kompaktno i agresivno u bloku, pa Španjolska do odmora nije uspjela odigrati ni jednu osmišljenu završnicu.

S druge strane hrvatska reprezentacija je djelovala puno opasnije u brzim otvaranjima na nepostavljenu španjolsku obranu.

Dvaput su bočni napadači (Perišić, Rebić) stvorili situacije u kojima je nedostajao precizni završni pas.

U drugom dijelu utakmica je bila sadržajnija i uzbudljivija, gledatelji su vidjeli čak pet pogodaka i nekoliko izglednih prilika na objema stranama.

U 54. minuti isplatio se visoki presing.

Sergi Roberto pokušao je odigrati u zadnjoj trećin, Perišić je presjekao dodavanje glavom i proigrao osamljenog Kramarića koji je izašao ispred De Gee i mirno plasirao loptu u mrežu - 1:0.

Vodstvo je trajalo samo dvije minute, koliko je Španjolcima trebalo da prvi put poremete raspored hrvatske obrane.

Rodrigo je proigrao Isca na lijevoj strani kaznenog prostora, uslijedilo je odigravanje iz prve za natrčalog Ceballosa, koji je s Vrsaljkom na leđima loptu gurnuo u mrežu - 1:1.

U 62. minuti Aspas je pogodio vratnicu nakon što je Kalinić odbio loptu ispred Isca.

Koliko je kvalitetna španjolska reprezentacija ukazuju dvije izmjene u napadu, nakon sat vremena ušli su Asensio i Morata čime se promijenio način španjolske igre.

Uslijedio je razdoblje preslagivanja u središnjem bloku, što  Španjolci nisu iskoristili.

U 68. minuti Modrić je lijevoj strani primio loptu iz kuta, varkom tijela oslobodio je sebi prostor za dugački ubačaj na drugu vratnice gdje se osamljeni Jedvaj naklonio i glavom loptu poslao u mrežu - 2:1 .

Ovog puta hrvatska obrana nije izgubila raspored zbog slavlje, naprotiv.

U 72. minuti Rebić nije iskoristio meč-loptu.

Brozović je presjekao španjolsko dodavanje na središtu igrališta, odigrao za Rebića koji je od centra trčao prema De Gei.

Španjolski vratar uspio je nogom skrenuti loptu i obraniti tzv. zicer!

U 75. minuti Španjolci su zamalo odmah kaznili Rebićev promašaj.

Kalinić je odbio loptu nakon udarca S. Roberta, Morata je na dva metra od vratnice glavom loptu poslao u mrežu, Vrsaljko je s gol-crte izbacio loptu u polje.

Nastavio se španjolski pritisak kojemu je u 78. minuti podlegnuo Vrsaljko, koji je neoprezno igrao rukom u kaznenom prostoru.

Sergio Ramos sigurno je izveo kazneni udarac - 2:2.

Otvorila se utakmica, objema reprezentacijama neodlučeni rezultat nije odgovarao.

U 78. minuti Asensio nije pogodio sa 15 metara iskosa, u 85. minuti Kramarić je pretrčao pola igrališta, navukao na sebe dvojicu igrača na rubu kaznenog prostora i umjesto da odigra Perišiću ulijevo, odlučio sam završiti akciju.

Neuspješno, lopta je zapela u bloku.

Uslijedila je vatrena završnica, hrvatska se momčad preselila na protivničku polovicu, ostavila španjolske napadače i preuzela rizik kockara.

Isplatilo se riskirati, Hrvatska je ostvarila prvu pobjedu.

Ako u nedjelju (15) na Wembleyju ostvari drugu, osvojit će prvo mjesto u skupini.

HRVATSKA: Kalinić, Jedvaj, Vida, Lovren, Vrsaljko, Brozović, Rakitić (67 Vlašić), Modrić, Perišić, Rebić (73 Brekalo), Kramarić (89 Pjaca)

ŠPANJOLSKA: De Gea, Alba, Martinez, Sergio Ramos, Sergi Roberto, Ceballos, Busquets, Niquez (74 Suso), Isco, Aspas (64 Morata), Rodrigo (61 Asensio)

Prva jakosna skupina, Grupa 4, utakmica 3. kola: Hrvatska - Španjolska 3:2 (Kramarić 54, Jedvaj 68, 90+3/Ceballos 56, S. Ramos 78-11m)

Grupa 4: Španjolska 6, Engleska i Hrvatska 4

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.