Počinju najlakše kvalifikacije za plasman u završnicu jednog EP-a u nogometu

Četvrtak, 21. ožujka 2019. 09:42 Napisao/la  SC

U završnici igra 24 reprezentacija, nešto manje od polovice članica (55) UEFA-e. Tendencija je da u završnici bude još više reprezentacija kako bi zarada bila još veća

Počinju najlakše kvalifikacije za plasman u završnicu jednog EP-a u nogometu

 

 

Hrvatska nogometna reprezentacija večerašnjom utakmicom protiv Azerbejdžana počinje nikada lakše kvalifikacije za plasman u završnicu jednog velikog natjecanja.

Ne zato što je Hrvatska svjetski doprvak nego zato što je UEFA sustav natjecanja prilagodila najboljima.

U završnici igra 24 reprezentacija, nešto manje od polovice članica (55) UEFA-e. Tendencija je da u završnici bude još više reprezentacija kako bi zarada bila još veća.

Svih 55 europskih reprezentacija podijeljeno je u deset skupina, pet skupina ima po pet, pet skupina po šest sudionika.

U skupinama koje imaju po pet reprezentacija svrstani su sudionici Final Foura Lige nacija kojima se time omogućuje da u lipnju igraju završni turnir.

Prve dvije reprezentacije u svakoj skupini plasirat će se izravno na Europsko prvenstvo, treće mjesto više ne donosi baš ništa.

Kvalifikacije po skupinama iznjedrit će 20 sudionika, preostalih 4 određuje poredak u Ligi nacija.

Poludirigiranim ždrijebom favorizirane su najbolje reprezentacije, u svim skupinama igraju od dvije jake reprezentacije protiv tri ili četiri slabije rangirane reprezentacije.

Europsko prvenstvo 2020 prvo je kojemu su domaćini gradovi, a ne države.

Završnica se igra od 12. lipnja do 12. srpnja 2020 godine, domaćini su Dublin, London, Glasgow, Bilbao, München, Amsterdam, Rim, Kopenhagen, Sankt Petersburg, Budimpešta, Bukurešt i Baku.

Oba polufinala i finale igraju se na Wembleyu.

Što se tiče hrvatske reprezentacije, večerašnji (20.45) protivnik idealan je za miran početak novog ciklusa.

Izbornik Zlatko Dalić najavio je smjenu generacije, nema više nekoliko stožernih igrača (Mandžukić, Subašić, Ćorluka...), nekoliko igrača duže će izbivati zbog ozljeda (Pjaca, Vrsaljko, Pivarić....)

Uoči utakmice protiv Azerbejdžana izbornik je morao pronaći lijevog braniča u konkurenciji igrača (Karlo Bartolec, Borna Barišić, Antonio Milić, Marin Leovac) koji nemaju iskustva igrati u nacionalnom dresu, još je gora situacija na poziciji desnog braniča gdje se između ostalog kao rješenje nameće napadač Josip Brekalo.

Olakotna okolnost na početku kvalifikacija je (ne)kvaliteta večerašnjeg protivnika (103. na svjetskoj ljestvici), koji u optimalnim uvjetima nema šanse pokvariti planove svjetskim doprvacima.

Raspored svih utakmica
21. ožujka, 20:45 (četvrtak): Hrvatska - Azerbajdžan
24. ožujka, 18:00 (nedjelja): Mađarska - Hrvatska
8. lipnja, 15:00 (subota): Hrvatska - Wales
6. rujna, 20:45 (petak): Slovačka - Hrvatska
9. rujna, 18:00 (ponedjeljak): Azerbajdžan - Hrvatska
10. listopada, 20:45 (četvrtak): Hrvatska - Mađarska
13. listopada, 20:45 (nedjelja): Wales - Hrvatska
16. studenoga 20:45 (subota): Hrvatska - Slovačka

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.