Damir Vrbanović: Odluka nije usmjerena protiv Osijeka, ovo je samo hladni profesionalizam

Petak, 22. rujna 2017. 20:17 Napisao/la  SC
Damir Vrbanović
Damir Vrbanović Foto: HNS


Damir Vrbanović pojasnio je odluku Izvršnog odbora HNS-a da se utakmica Hrvatska i Finska igra u Rijeci, izvršni direktor priznao je da je odluka podijelila članove nogometne vlade:

- Nakon duge rasprave, u kojoj je sudjelovao i sam izbornik Čačić, Izvršni odbor je odlučio da reprezentacija zbog lošeg stanja travnjaka u Osijeku neće imati dovoljno dobre uvjete za odigravanje susreta protiv Finske. Imali smo loše iskustvo s utakmice s Kosovom, probleme oko organizacije idući dan i reagirali smo ozbiljno i preventivno. Stoga smo prebacili utakmicu na trenutačno najbolji teren u Hrvatskoj, onaj na Rujevici. Bit ćemo iskreni, odluka nije bila jednoglasna s obzirom da je Ante Vučemilović-Šimunović do zadnjeg časa želio braniti Osijek, premda znamo da nije vrijeme za emocije. Odluka nije usmjerena protiv NK Osijeka ili Grada Osijeka, mnogi su emotivno vezani za Osijek, a dosadašnje su utakmice bile sjajno organizirane u izvanrednoj atmosferi. Da nema ovog tehničkog problema, ne bismo nikada razmišljali o odlasku iz Osijeka. Ovo je samo hladni profesionalizam, a IO je odmah odlučio kako će Hrvatska jednu od prvih idućih kvalifikacijskih utakmica igrati upravo u Osijeku kako bismo potvrdili našu ljubav i simpatiju, odnosno razumijevanje njihove želje za reprezentacijom, kazao je Vrbanović.

Na odluku Izvršnog odbora HNS-a utjecalo je izvješče UEFA-e:

 - NK Osijek bio je pod inspekcijskim nadzorom Uefe u kvalifikacijama za Europsku ligu, a zabrinuo nas je izvještaj u kojemu UEFA izražava vrlo visoki stupanj zabrinutosti sa stanjem objekta i terena zahtijevale su se garancije da će Osijek biti u stanju popraviti nekoliko vitalnih problema, uključujući i onaj s terenom. Stoga smo poslali svoju inspekciju i zajedno s prijateljima iz Osijeka vidjeli kakva će biti dinamika radova, a izvještaj nije bio previše optimističan. Unatoč izuzetnim naporima Grada Osijeka i samog kluba, na travnjaku usprkos radovima nije bilo vidljivih znakova napretka. Izbornik Čačić je također pokazao senzibilitet, još smo jednom išli u Osijek, i tada je bilo jasno da se teren neće moći dovoljno popraviti. Kako nam je svima prioritet imati optimalne uvjete za reprezentaciju, pokrenuli smo mehanizme prema Fifi, Uefi i Finskom savezu da se utakmica preseli, rekao je Vrbanović.

NK Osijek u svom je priopćenju potvrdio kako razumije djelovanje HNS-a u interesu reprezentacije te neće inzistirati na domaćinstvu:

- Hvala medijima na korektnom pisanju o ovoj temi. Razgovaralo se analitički, a odluka je donijeta mudro. Kontaktirali smo  Rijeku, oni su izrazito motivirani ugostiti reprezentaciju i potpuno su spremni. Optimistično dočekuju Vatrene i pripremit će maksimalne uvjete - ništa nećemo prepustiti slučaju. Uvjereni smo u punu Rujevicu s izvrsnom potporom reprezentaciji, kaže Vrbanović.

Nakon poraza u Istanbula, Hrvatska igra dvije ključne utakmice u kvalifikacijama:

- Nema straha, nije to ništa s čime se već nismo suočili. Nekad smo strijepili do zadnjih sekundi, nekad prolazili u doigravanjima, i na kraju otišli na fascinantnih devet od jedanaest velikih natjecanja. Imamo talentirane igrače i s velikim optimizmom i vjerom gledamo prema nadolazećim utakmicama. Izbornik je Izvršnom odboru u jednom emotivnom istupu potvrdio da reprezentacija diše kao jedno, kao obitelj, i da je deplasirano govoriti o bilo kakvim problemima. Igrači su u izvanrednim odnosima, koliko god su nesretni zbog poraza na Islandu i u Turskoj. Nogomet nije matematika, iako su svi pokazatelji bili na našoj strani. Dogodili su se pehovi, ali svi stojimo uz reprezentaciju i naše igrače, iznimne sportaše i profesionalce. Igraju u velikim klubovima, znaju se nositi sa stresom i sigurni smo da će odigrati dvije odlične utakmice, govori Vrbanović.

Ima li HNS spremne poteze ukoliko kvalifikacije za SP završe neuspjehom?

- Ozbiljni smo ljudi i sve su opcije na stolu - nitko ne dvoji da bi eventualni neuspjeh bio ogroman. Imamo varijante, odnosno 'Plan B', i treba se odgovorno i bez panike suočavati s činjenicama, ali ne razmišljamo sada o tome. Bavimo se isključivo stvaranjem pravih uvjeta i ozračja za reprezentaciju. Zato pozivam i medije na isto, mislim da nam je svima u interesu da ova generacija ode u Rusiju i napravi veliku priču tamo, govori Vrbanović koji je prokomentirao napad na Marija Cvitanovića:

- Mi u HNS-u nismo poljuljani, uvjereni smo da radimo dobar posao. Nećemo nagađati o pozadini napada, reći ću samo da je dugačka lista incidenata koji su se dogodili prema igračima, dužnosnicima i trenerima od strane huligana i treba stati na kraj tome. Nije to ništa bezazleno i treba otkriti što se iza toga kuha, smatra Vrbanović.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.