FINANCIJSKE DUBIOZE Predsjednik Hajduka najavio novo zaduživanje kluba koji vode navijači

Srijeda, 03. listopada 2018. 20:10 Napisao/la  SC

To nije kredit za krpanje financijskih rupa, nego za razvoj. Mi prelazimo iz kriznog, u razvojno upravljanje, i kredit bismo digli za razvojne projekte, za investicije, kaže Jasmin Huljaj

Jasmin Huljaj
Jasmin Huljaj

Predsjednik Uprave Hajduka Jasmin Huljaj otkio je neke detlja poslovne politike jedinog kluba na svijetu koji vode navijači posredstvom udruge Naš Hajduk.

Evo kako je vode:

- Grube projekcije pokazuju da bi morali smanjiti troškove poslovanja za barem 15 milijuna kuna. U procesu smo izrade budžeta za narednu godinu, koji bi trebao iznositi oko 80 milijuna kuna, koliko smo imali i 2016. godine. Planiramo smanjiti troškove za 15 milijuna kuna, povećati prihode za 5 milijuna kuna, a ostatak namiriti kroz prodaju igrača i dugoročno financiranje. Da bi Hajduk napredovao, trebali bi uzeti 40-50 milijuna kuna kredita. Da ne bi bilo zabune, to nije kredit za krpanje financijskih rupa, nego za razvoj. Mi prelazimo iz kriznog, u razvojno upravljanje, i kredit bismo digli za razvojne projekte, za investicije... Da se slikovito izrazim, kreditom bismo financirali podizanje voćnjaka, a kasnije bi prodajom plodova vraćali kredit i ostvarivali dobit. Sad smo u situaciji da voće, odnosno naše mlade igrače, prodajemo zelene, ispod cijene, umjesto da ih prodajemo kad im cijena bude najveća. Sve troškove ćemo smanjiti maksimalno, ali i maksimalno zaštititi prvu momčad, jer želimo biti što konkurentniji. Želimo optimizirati troškove, i kroz politiku plaća i transfera neke stvari bolje posložiti i planirati. Vidjet ćemo što će reći grad. Postoje banke partneri koje su specijalizirane za praćenje sportskih klubova, vjerujem da ćemo se dogovoriti koji je najbolji put, i što je najpovoljnije za klub. Po meni, bez kredita od 40-50 milijuna kuna mi ćemo i dalje biti prisiljeni prodavati igrače da pokrijemo rupu u priljevu novca, teško ćemo biti konkurenti ostalim klubovima, kaže Huljaj za 24sata.

Iako ima godišnji budžet od oko 100 mil. kuna (cca. 13 mil. eura), Hajduk nema novaca za kupovinu igrača:

- Kad sam došao u klub, dočekala me takva situacija s financijama da je moja jedina odluka mogla biti stopirati sve transfere. Morali smo najprije ostvariti prodaju, da bi osigurali financijsku stabilnost do kraja godine. Moja je odluka da nema kupnje dok se ne ostvari značajnija prodaja, jer kupovati bez da se osigura likvidnost je bilo prerizično. Sada smo financijski mirni do proljeća, a imamo i rješenja ako nešto zapne, rekao je Huljaj.

Inače, Hajduk je u većinskom vlasništvu Grada Splita, koji je 2012. godine bio jamac za kredit od 30 mil. kuna.

Hajduk je 2013. godine vratio dio duga, no nije mogao pratiti ugovorenu dinamiku pa je Grad Split kao jamac podmirio dug prema bankama u visini 23 mil. kuna u listopadu i studenom 2013. godine te u siječnju 2014. godine ostatak od 8.192.478,78 kuna.

Klub se tada obvezao podmiriti dugovanje u roku od tri godine, Grad je obračunao kamate na dug za jamstvo od dodatnih 1.132.302,99 kuna.

Hajduk je vratio kredit 2017. godine, ali se očito ništa nije promijenio u poslovnoj politici ako se klub opet mora zadužiti.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.