POLITIKA I NOGOMET

HDZ nametnuo Splitu odluku HNS-a

Četvrtak, 20. lipnja 2019. 13:13 Napisao/la  Igor Vranić

Grad Split donio odluku kontra Hajduku

Marijan Kustić i Andrej Plenković
Marijan Kustić i Andrej Plenković

 Gradsko vijeće Grada Splita donijelo je odluku da će se kvalifikacijska utakmica između Hrvatske i Mađarske igrati u Splitu ako se HNS ispriča za sve nepravde nanesene Splitu, što god to značilo.

Da je Hrvatska na svim meridijanima normalna i uljuđena država, odluka Gradskog vijeća Grada Splita bila bi formalnost.

Ima li ijedan grad u Hrvatskoj racionalnog razloga uskratiti domaćinstvo drugoj reprezentaciji na svijetu?!

Ima kada se sociološka struktura Grada Splita počne slagati oko HNK-a Hajduk!

Sve što se zadnjih desetak godina događa na relaciji Hajduk - HNS za ostatak Hrvatske postalo je iracionalno od onoga trenutka kada je reprezentacija postala talac u borbi za prevlast u HNS-u.

Borba je počela nakon što su iz Hajduka sa zadnjom titulom prvaka 2005. godine otišli Igor Štimac i Branko Grgić.

Predsjednik Hajduka Branko Grgić bio je lokalna HDZ-ova perjanica u mandatu premijera Ive Sanadera, koji je svojedobno bio protukandidat Nadanu Vidoševiću za mjesto predsjednika Hajduka.

Kada je Sanader nestao u bespućina korupcije, Zdravko Mamić iskoristio je slobodni prostor i preuzeo vlast u HNS-u.

Postavio je čelnike HNS-a Davora Šukera i Damira Vrbanovića, središnjicu HNS-a potpuno je podredio interesima Dinama, prvog kluba na svijetu koji je finalu jednog svjetskog prvenstva imao čak 14 igrača!

Hajduk je izgubio utjecaj u središnjici istodobno dok je postao vlasništvo navijača u jedinstvenoj pretvorbi jednog sportskog dioničarskog društva.

Danas udruga Naš Hajduk bira Nadzorni odbor i time upravlja klubom u većinskom vlasništvu Grada Splita.

Otpor prema središnjici postao je alibi za neuspjehe na terenu, navijačima Hajduka odavno je postalo normalno da je Rijeka drugi klub u Hrvatskoj.

Sve dok postoji zajednički neprijatelj u Zagrebu, udruga Naš Hajduk lakše će održavati status quo u Splitu.

Zbog toga će se odluka Gradskog vijeća Grada Splita idućih dana detaljno preispitivati po navijačim forumima prije nego što udruga Naš Hajduk, KN Torcida i HNK Hajduk ne zauzmu jedinstveni stav prema odluci lokalnih političara.

Isto kao što su zauzeli zajednički stav kada su odbili ugostiti hrvatsku reprezentaciju!

Odluka Gradskog vijeća Grada Splita protivna je stavu HNK-a Hajduk, KN-a Torcida i udruge Naš Hajduk.

Prema sadržaju odluka Grada Splita bila bi lokalni presedan da ne ističe sjaj i bijedu HDZ-a u središnjici HNS-a.

HNS važno je HDZ-ovo uporište od osamostaljenja, znak jednakosti između HDZ-a i HNS-a postavio je Franjo Tuđman, kada je počeo croatizirati hrvatski nogomet.

Dovoljno je samo istaknuti podatak da su svi predsjednici HNS-a (Mladen Vedriš, Damir Matovinović, Đuro Brodarac, Nadan Vidošević, Josip Šoić, Branko Mikša, Vlatko Marković, Davor Šuker) izabrani s liste HDZ-a.

Točnije, Tuđman je izravno odobrio imenovanje svih predsjednika HNS-a zaključno s Markovićem.

Šukera je s liste HDZ-a imenovao Mamić, obojica su bili bliski središnjici HDZ-a sve dok premijer Andrej Plenković nije odlučio mijenjati HDZ.

Time se neizbježno počeo mijenjati HNS.

Isto kao što je Tuđman imao Zlatka Canjugu, tako su sve vlade HDZ-a imale svog političkog komesara u HNS-u.

Plenković je odabrao Marijana Kustića, koji je u procesu  marginalizacije Zdravka Mamića i Davora Šukera počeo voditi HNS.

Prvi Kustićev zadatak bio je pomiriti HNS i Hajduk, političku zadaću Kustić odrađuje zajedno sa splitskom podružnicom HDZ-a na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom.

Opara nije smio donijeti odluku protivnu interesima središnjice, HDZ-u je očito u interesu da se hrvatska reprezentacija vrati u Split.

Prvi put u Plenkovićevu mandatu HDZ nametnuo je Gradu Splitu jednu odluku HNS-a i otvoreno objavio rat Torcidi, koja se nalazi u bazi svih odluka udruge Naš Hajduk.

Za udrugu Naš Hajduk borba protiv HNS-a borba je za Hajduk.

Nije teško predvidjeti u kakvom će ambijentu Hrvatska protiv Mađarske u Splitu igrati ključnu kvalifikacijsku utakmicu za plasman na EP 2020.

Budući da organizacija utakmice na gradskom stadionu logistički ne mora imati nikakve veze s Hajdukom, tehničkih problema nema.

Problem je atmosfera koju HDZ stvara oko nogometne reprezentacije dok se bori za svoje političke interese.

 

  

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.