Srijeda, 26. srpnja 2017.POHVALE IZ SREDIŠNJICE

Zdravko Mamić: Oduševljen sam ljudima iz Rijeke!

Autor SC Subota, 20 svibnja 2017 00:18

Ponosan sam na uspjehe Rijeke, jer smo i mi imali velike zasluge u tome, kaže Mamić

Zdravko Mamić i Damir Mišković, učenik nadmašio učitelja
Zdravko Mamić i Damir Mišković, učenik nadmašio učitelja

Zdravko Mamić češći je gost u srpskim nego u hrvatskim medijima. Kada se i pojavi u hrvatskim medijima, njegova prezentacija u pravilu je negativna.

U srpskim medijima Mamić u pravilu govori u pozitivnom ozračju, zanimljiv je njegov nastup za srpski Arenasport u kojemu je iznio svoje viđenje zašto je Rijeka postala najbolja u Hrvatskoj:

- Nisam nesretan zbog toga. Čak sam ponosan jer smo i mi imali velike zasluge u tome. Kad su prije pet godina formalno ispali iz lige, ja sam im pomogao igrački, logistički i savjetodavno. Došlo je vrijeme da je učenik nadmašio učitelja i ja sam kao učitelj ponosan. Oduševljen sam ljudima iz Rijeke. Kek i ostali rade fantastičan posao i zaslužuju ovo. Gledajući interes hrvatskog nogometa, napokon je došlo do konkurencije i to je dobro, kaže Mamić.

Je li vam draže da je Rijeka prekinula Dinamovu dominaciju, a ne Hajduk?

- Ne bih govorio tko mi je draži. Ako Dinamo nije prvi, svejedno mi je tko je prvi.

Kad će Dinamo doći do nivoa da bude konkurentan u Ligi prvaka?

- Bojim se da ne možemo napraviti neke velike pomake. Ti veliki klubovi su toliko veliki u odnosu na nas... Nikad više jedna momčad poput Zvezde neće postati prvak Europe. Zvezda je mogla složiti momčad jer igrači do 28. godine nisu mogli odlaziti iz države. Zamislite da Dinamo ima tu mogućnost, pa mi bismo se danas borili za naslov europskog prvaka. Ja sam i prije 15 godina bio najžešći zagovornik regionalne lige. To je nalagao razum. Da se to dogodilo, sve bi bilo bolje u našim ligama. Danas regionalna liga ne dolazi u obzir jer to ne želi ni UEFA ni određeni regionalni savezi. Svi smo mi taoci radikalnih pojedinaca koji štete svojim klubovima.

Koliko je Dinamo zaradio na transferima u Mamićevoj eri?

- Negdje oko 210 ili 219 milijuna eura. Samo od transfera? Kako? Tako što popravljamo uvjete rada našoj djeci, imamo dobar imidž, imamo stručan rad u omladinskoj školi i imamo dobar imidž Dinama i hrvatske reprezentacije u Europi. Još su tu pregovaračke vještine mene i mojih suradnika.

USKOK-ove optužbe?

- Gluposti. Podijelili smo novac s Lovrenom i Modrićem od njihovih transfera prema ranijem dogovoru, a oni nas optužuju da smo antidatirali ugovore. Ili slučaj kada dovedemo slobodnog igrača, optužuju me da sam potrošio novac na njih, a ne znaju da menadžeri traže svoj dio.

Kako je moguće da Mamića više vole u Srbiji nego u Hrvatskoj?

- Nevjerojatna nepravda mi se dogodila. Ja sam prošao tu navijačku scenu, imam veliki respekt prema navijačima. Jednostavno, ja sam se borio protiv toga da radikalne skupine preuzmu rukovođenje kluba. Nije to bio problem samo Hrvatske, već cijelog Balkana. Nisam dopustio da takvi vode klub, a to mi je donijelo problem. Sačuvali smo Dinamo, ali sam ja izložen strašnom maltretiranju od tih radikalnih skupina.

Morate se prijavit ukoliko želite komentirati

MaxTV Prva liga

1. Dinamo 2 6 6
2. Rijeka 2 5 6
3. Hajduk 2 2 4
4. Inter 2 2 4
5. Slaven Belupo 2 -1 3
6. Osijek 2 0 2
7. Istra 1961 2 -2 1
8. Rudeš 2 -3 1
9. Lokomotiva 2 -3 0
10. Cibalia 2 -6 0
Detaljna tablica

SportCom.hr