Rijeka nema europsku moć kao Dinamo, ali ima trenera

Petak, 25. listopada 2013. 21:37 Napisao  I. V.

U obračunu s mitologijom povijesnih neuspjeha, Matjaž Kek posegnuo je za notornom istinom

Nogometaši Rijeka poraženi su u trećoj utakmici Europa lige, Lyon je pogotkom Clementa Greniera ostvario minimalnu pobjedu (1:0). Nakon što je na kultnom Gerlandu obavljena klasična premetačina nogometa s oznakom HNL, zaredali su hvalospjevi novom časnom porazu jedne hrvatske momčadi u europskim natjecanjima.

Provalu nogometnih frustracija siromašne i potlačene hrvatske nacije rezolutno je prekinuo jedan Slovenac. Trener Rijeke Matjaž Kek rezignirano je odbio veličati poraz! U obračunu s mitologijom povijesnih neuspjeha, Kek je posegnuo za notornom istinom.

Europska moć

Razlika između hrvatske i francuske lige je tolika da je nabujala Rijeka objektivno trebala dobiti tri, četiri lagana komada od potonulog Lyona. Rijeka jednostavno nije imala snage da bi mogla kazniti slabosti Lyona u igri kojega očigledno prevladava strah od pogreške. Otud onakvi promašaji (Lacazette) i silovanje nogometa na Gerlandu.

Iste večeri momčad Dinama na praznom Maksimiru odigrala je najbolju utakmicu sezone. Oslobođeni pritiska navijača i anemičnog trenera, igrači Dinama u utakmici protiv PSV-a demonstrirali su europsku moć! Ono što Rijeka objektivno nema! Rijeka zato ima nešto drugo!

Gornja granica

Matjaž Kek je najbolje što se dogodilo riječkom nogometu ove sezone. Slovenski stručnjak u relativno kratkom razdoblju uspio je skupinu natprosječnih hrvatskih igrača dovesti na prosječnu europsku razinu. Rijeka u HNL-u još nije pobijedila ni jednog izravnog konkurenta, u Europa ligi uspjela je osvojiti jedan bod (Betis, 1:1). U cijeloj sezoni igrači su samo jednom (Guimaraes, 0:4) zastranili u poimanju odnosa prema nogometu koji nameće trener.  

Kek mjesecima znalački održava momčad na gornjoj granici mogućnosti, Rijeka igra prepoznatljivo stabilno u HNL-u i Europa ligi. Rijeka nema igračku moć poput Dinama da bi ravnopravno mogla igrati europske utakmice, ali ima trenera!

Zato je nakon tri kola u Europa ligi   osvojila isto bodova kao i Dinamo.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.