Dinamo je zapravo dobro prošao na Kantridi

Nedjelja, 23. rujna 2012. 14:01 Napisao  I. V.

Rijeka je S. Belupu i Dinamu dala čak šest pogodaka, a primila je samo jedan pogodak iz prekida. To se nije dogodilo slučajno

Razdoblje modernog nogometa počelo je pragmatičnim shvaćanjem igre, rezultat je jedino objektivno mjerilo sadržaja igre. Jasno da su atraktivnije za gledanje sadržajne utakmice kakve igra Barcelona, ali Ligu prvaka osvojio je pragmatičan nogomet kakav je prošle sezone igrao Chelsea. Budući da  ne pružaju priliku za ispravak     nokaut-utakmice u Ligi prvaka imaju drugačiji sadržaj od prvenstvenih utakmica. Prošlogodišnji nastupi Chelsea u Ligi prvaka i nacionalnom prvenstvu ne mogu se sadržajno uspoređivati.

 

Nema dvojbe da je Rijeka pobijedila Dinamo rezultatom (3:0),  koji  izgleda daleko impresivnije od sadržaja igre riječke momčadi! Teško se prisjetiti tako teškog poraza Dinama u HNL-u, najbolja hrvatska momčad zadnji put je uvjerljivo poražena u Koprivnici (2:5) prije pet godina.

 

Površna analiza utakmice na Kantridi lako može zavesti i navesti na zaključak da je uvjerljiva pobjeda Rijeke nad Dinamom bila slučajnost! Naprotiv, momčad koja igra u Ligi prvaka lako je mogla teže stradati u utakmici 9. kola HNL-e! Kada se igra svede na pragmatiku, izglednost prilika Rijeke i Dinama (dvije vratnice) ne mogu se kvalitativno uspoređivati budući da je četiri, pet riječkih (polu)kontri trebalo samo tehnički privesti kraju. Dinamo tako izglednih prilika nije imao.

 

Evis Scoria zaslužio je ovacije s tribina! Trener kojemu je treći mandat na klupi Rijeke praktično ovisio o rezultatu utakmice protiv Hajduka, reagirao je kao osvjedočeni majstor nokaut-utakmica i samo dva kola kasnije vratio vjeru u nogomet na Kantridi. Scoria nije ništa novo izmislio u igri Rijeke,  linije kretanja igrača i dalje su vrlo jednostavne, nema tu promjena ritma ili rasporeda… tipično za momčad u stvaranju Rijeka još uvijek traži igru. Ako se pripremi utakmice protiv Dinama doda iskrena Scorijina izjava da nije baš tako zamišljao tijek utakmice, postaje jasno da pobjeda protiv Dinama ima ishodište u kemiji momčadi.

 

Scoria je u utakmici protiv Hajduka pronašao način igre u kojemu se igrači osjećaju toliko samouvjereno da se već u utakmici protiv Slavena Belupa mogla naslutiti pobjeda protiv Dinama. U dvije zadnje utakmice Rijeka barem dva sata nije izlazila iz vlastitog kaznenog prostora, a da momčad ni jednom nije izgubila raspored! Ni jedan igrač Rijeke nije tehnički ili taktički tako pogriješio da momčad nije stigla ispraviti pogrešku!

 

Fascinantna razina koncentracije posljedica je psihičke stabilnosti koja se očituje u realizaciji! Slavenu Belupu i Dinamu, dvjema najboljim hrvatskim momčadima, Rijeka je dala čak šest pogodaka! I primila samo jedan pogodak iz slobodnog udarca (Vugrinec)! To se nije moglo dogoditi slučajno!

 

Završila je serija utakmica (Hajduk, S. Belupo, Dinamo) u kojima momčad Rijeke nije bila opterećena ulogom favorita budući da je igrala protiv momčadi koje su po rejtingu slovile boljima. Svaki je susret nosio naboj nokaut-utakmice, nakon tri pragmatične pobjede počinje niz utakmica u kojima će rezultati Rijeke sve više ovisiti o sadržaju igre.

 

Uvjerljiva pobjeda nad Dinamom pokazala je da Rijeka igra pragmatični nogomet koji sadrži sve što je potrebno da bi se  pobijedila momčad koja igra Ligu prvaka. Od utakmice protiv Dinama mnogo se toga mijenja u promišljanju sezone. Ako Scoria uspije održati ovakav tonus momčadi i nastavi kroz prvenstvo igrati nokaut-utakmice, Rijeka iduće sezone zacijelo neće igrati u Ligi prvaka, ali će već ove sezone dobro zamisliti hrvatskog prvaka.    

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.