SP košarkaša: Srbija mirnu utakmicu pretvorila u triler pa pobjedom izborila finalni sraz s Amerikancima

Petak, 12. rujna 2014. 23:03 Napisao/la  SC

Polufinale: Srbija - Francuska 90:85 (21:15, 25:17, 15:14, 29:39). Srbija u novom finalu i mogućnosti da ponovno svlada SAD nakon dvanaest godina čekanja

Svjetsko košarkaško prvenstvo - polufinale

SRBIJA - FRANCUSKA 90:85 (21:15, 25:17, 15:14, 29:39)

Palacio de Deportes, Madrid. Gledatelja 13.470

Suci: Cristiano Maranho (Brazil), Alejandro Chiti (Argentina), Christos Christodoulou (Grčka)

SRBIJA: Teodosić 24 (9-12), Simonović 2, Jović, Bogdanović 13, Bjelica 10 (3-8), Marković 11 (5-9), Kalinić 8 (3-5), Birčević, Krstić 11, Raduljica 11 (4-9), Katić, Štimac

FRANCUSKA: Heurtel 12 (3-9), Batum 35 (11-17), Diot 2, Lauvergne 4 (2-4), Kahudi, Jackson 3, Fournier 10, Pietrus, Gobert 4, Diaw 13 (5-9), Tillie, Gelabale 2 (1-5)

Slobodna bacanja: Srbija 18-25 Francuska 12-14. Trice: Srbija 8-15 Francuska 15-33

Skokovi: Srbija 28 Francuska 32. Osobne pogreške: Srbija 18 Francuska 20

Srbija je drugi finalsite Svjetskog košarkaškog prvenstva. Iako su izabranici Saše Đorđevića nakon tri četvrtine utakmice imali petnaest koševa prednosti u madridskoj sportskoj dvorani viđen je pravi triler. Posljednja je četvrtina iznjedrila čak šezdeset i osam poena, umalo je Francuzima izmakla pobjeda koja bi odjeknula poput bombe u košarkaškoj javnosti. Dva su čovjeka odlučila tijek, ostali su bili tek kulisa. Jedan je to činio u prvom poluvremenu, drugi se probudio u nastavku.

Miloš Teodosić u prvih je dvadeset minuta susreta čak njih šesnaest proveo na parketu. Za to je vrijeme zabio osamnaest koševa, stavio tri trice, iz igre šutirao 7-8. Krenuo je kod francuskog početnog i jedinog vodstva na utakmici (10:9), stavio je tricu i koš za svojih 5:0, pa novu tricu za 18:10. Treću tricu stavio je u dvanaestoj minuti za 24:15, ponovno dodaje koš za visokih jedanaest prednosti. Na njega se pridodao Raduljca s va zakucavanja, pa je prednost u trećoj minuti druge četvrtine bila dvostrukih 30:15 za Srbe. Tada Francuzima ništa nije ulazilo, šutirali su za tri poena 4-14 u provm poluvremenu, rotirao je njihov izbornik Collet, stavljao Diawa na centra, stavljao flastera na Teodosića, no to mu je uspjelo tek kasnije. Još za vrijeme prvog dijela moglo se vidjeti potpuno dominantno predstavljanje Srbije koja je Bogdanovićevom tricom nedugo prije poluvremena povela 48:30. Srpski šut za tri poena bio je nevjerovatnih 5-7, prednost je na poluvremenu bila četrnaest koševa a Francuska je izgledala izgubljeno.

Ubitačan tempo iz prvog poluvremena srpska je reprezentacija spustila u trećoj četvtini, počeo je gađati Batum, pratio ga je Teodosić još donekle, a na ulazu u polsjednjih deset minuta krenuli su problemi po Srbiju. Podigli su Francuzi agresivnost u obrani, preuzimali glavne vedete Srbije, udvajali Teodosića koji ih je razvaljivao u prvom poluvremenu, ne bi li se i njima izvana konačno otvorilo ulaskom Fourniera i buđenjem Batuma.

Zabio je NBA-ovac tridset i pet poena na kraju, pet trica u posljednjoj četvrtini od devet francuskih, no niti to nije bilo dosta. Sve je otvorio Fournier za smanjenje srpskog vodstva na 61:49, nekoliko su potom vanjskih šuteva promašili Heurtel i Batum prije potpune kanonade. Nastavio je Fournier, pa je zabio i Batum za 63:57, dao je ponovno Fournier za 64:61, pa se u srpske redove uvukla panika, koju su Bogdanović, Bjelica i SImonović na poslijetku riješili mirnim ubacivanjem slobodnih bacanja. Da nisu, tko zna kako bi se sve po njih završilo. Serija je kod te Fournierove trice bila 15:4, zabijali s u potom Bogdanović, pa ponovno Batum za 70:66 na četiri minute prije kraja. Uslijedio je kratak period bez koša, Batum je stavio na 82:84, bilo je to sve što su Francuzi uspjeli napraviti.

Prekasno se sastav Vincenta Colleta probudio, Srbi su s linije slobodnih bacanja održavali mirnoću, Teodosić je uz pomoć Bjelice i Raduljice, kasnije i Krstića s klupe odveo Srbiju u novo finale na svjetskim prvenstvima. Dvoboj s Amerikancima bit će repriza četvrtfinala SP-a iz Indianapolisa otprije dvanaest godina. Tada još Jugoslavija, prevođena NBA-zvijezdama Bodirogom, Čabarkapom i Miličićem uspjela je svladati jednu od brojnih kopija 'dream-teama'.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.