SP košarkaša: SAD i Litva prvi polufinalisti, Slovenija zaleđena na 43 poena zaostatka

Srijeda, 10. rujna 2014. 02:32 Napisao/la  SC

Rezultati četvrtfinala: SAD - Slovenija 119:76, Litva - Turska 73:61

Reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i Litve prve su koje su osigurale polufinale na Svjetskom košarkaškom prvenstvu u Španjolskoj. U utakmica ma u Barceloni nije bilo odveć dramatično, reklao bi se da sve ide prema konačnom cilju, a to je obračun Amerikanaca s domaćinima Španjolcima u velikom madridskom finalu.

Palau San Jordi vidio je jednu od najvećih pobjeda na cjelokupnom turniru. Slovenija pod vodstvom bivšeg trenera Zadra Jure Zdovca nije ni po čemu mogla parirati profesionalcima iz NBA-lige, unatoč činjenici da je i u slovenskom rosteru nekoliko igrača s NBA-iskustvom. Priključak su na poluvremenu doduše imali, bilo je samo sedam koševa zaostatka (42:49), no u nastavku Amerikanci ubacuju u brzinu više pa njihova prednost raste iz minute u minutu. Braća Dragić nisu se iskazala. Goran je stavio 13 koševa, imao po četiri skoka i asistencije, uklopio se u slovenski prosjek, poput brata Zorana (11 koševa). Šut je bio na vrlo dobrih 43 posto, premalo da bi se ugrozilo SAD. Kod njih pak, čak šest igrača sa dvoznamenkastim brojem koševa. Klay Thompson stavio je okruglih dvadeset poena, od čega četiri trice za dvadeset i osam minuta, po četrnaest su dali Faried i Harden, a po dvanaest razigravači Rose i Irving. Razlika je bila u poenima iz kontra-napada (42-6), a američka klupa zabila je šezdeset poena, što sugerira manjak u rotaciji kod momčadi naših susjeda.

U drugoj utakmici dana Litva je svladala Tursku i tako domaćine prošlog Svjetskog prvenstva poslal kući. Momčad bez klasičnog razigravača plasirala se u polufinale, ista ona momčad koja je u zagrebačkoj Areni prije dva tjedna teško nastradala od hrvatske reprezentacije. Turci su imali vodstvo samo na kraju prve četvrtine, sve ostalo pripalo je Litvi za koju je briljantni Seibutis zabio 19 poena (4 trice), pridodali su se Pocius i Valanciunas, pa Turci na čelu sa slabim šutem nisu mogli puno. 

SAD i Litva prvi su polufinalni par na svjetskoj smotri. Drugi će se doznati u srijedu, kada u Madridu svoje četvrtfinalne oglede igraju Srbija i Brazil, odnosno domaćin Španjolska protiv Francuske.

Rezultati četvrtfinala: SAD - Slovenija 119:76 (Thompson 20/G. Dragić 13), Litva - Turska 73:61 (Seibutis 19/Gonlum 13

Parovi četvrtfinala (10.9): Srbija - Brazil (18), Španjolska - Francuska (22)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.