ABA liga košarkaša: Crvena zvezda i Partizan izborili finale Final Foura

Četvrtak, 25. travnja 2013. 23:28 Napisao/la  SC

Final Four ABA Lige, polufinale: Igokea - Partizan 57:63, Crvena zvezda - Radnički 79:78

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana igrat će u finalu ABA lige. Crvena zvezda eliminirala je Radnički (79:78), dok je Partizan svladao Ikogeu 64:57.

Zvezda je u dramatičnoj utakmici, obilježenoj velikim rezultatskim preokretima, Beograđani su savladali kragujevački Radnički rezultatom 79:78 i sada čekaju boljeg iz dvoboja Igokee i Partizana koji igraju od 21 sat. Radnički je vodio 78:71, ali u finišu je dozvolio seriju protivnika od 8:0! Presudio koš Radivojevića sa linije slobodnih bacanja.

Poslije startne prednosti Crvene zvezde, košarkaši Radničkog su preuzeli kontrolu igre. Vrlo brzo su stekli prednost od pet-šest poena razlike, najviše zahvaljujući odličnom postotku šuta za tri. Pogađali su White, Ćapin, pa Mijatović, ne dozvolivši Zvezdi da uhvati priključak, pa je poslije prvih deset minuta rezultat bio 27:20 u korist Radničkog.

Međutim, kao i u većem dijelu sezone, ekipa Miroslava Nikolića ni ovog puta nije uspjela izbjeći period velikog pada u igri. Kragujevčani su početkom druge četvrtine stekli i dvoznamenkastu prednost - 33:21, a onda, za mnoge neobjašnjivo, stali i - vratili Zvezdu u igru. Radonjićeva momčad uspijeva doći "do daha", kreće sjajan period igre Beograđana, crveno-beli prave seriju 17:2 za vodstvo od 38:35! Do kraja prvog poluvremena ostala je na snazi rezultatska neizvjesnost, Radnički se donekle oporavio i na odmor se otišlo sa vodstvom Zvezde od 41:40.

Početak drugog poluvremena protekao je u znaku Crvene zvezde koja stiže do najuvjerljivije prednosti od devet poena razlike - 56:47. Međutim, kad su mnogi već počeli otpisivati Radnički, Kragujevčani se vraćaju serijom 10:0 i ponovno prelaze u vodstvo - 56:57! Do kraja treće četvrtine Zvezda je uspjela zaustaviti seriju protivnika i poslije treće četvrtine steći prednost od 62:60.

Sličan razvoj događaja viđen je i u posljednjih deset minuta. Zvezda ponovno pravi veliku seriju, stiže još jednom na "plus 9" - 69:60, ali ni ovoga puta ne uspijeva zadržati ono što je stekla.

Radnički uzvraća svojim najjačim oružjem - tricama raspucali su se Steven Marković, pa Ćapin, pa bez obzira na veliku inferiornost u skoku, ekipa Miroslava Nikolića pravi veliki preokret- stiže do vodstva od 78:71! Ali, ni Kragujevčani ne uspjevaju zadržati vodstvo. Zvezda smanjuje na 78:74, Marković ne pogađa tricu, poslije čega Lazić uspijeva iznuditi prekršaj i na minutu i 15 prije kraja, na semaforu je 78:76 za Radnički! Kragujevčani opet ne koriste napad, griješi Ćapin, a na drugoj strani Katić pogađa za izjednačenje - 78:78! Zatim Radivojević propušta priliku za potpuni preokret, pa Radnički ima napad na 15 sekundi do kraja! Crveno-beli prave prekršaj na Terricku Whiteu, ali on oba puta promašuje! Na devet sekundi prije kraja, Radivojević pogađa jedno bacanje i Zvezda vodi sa 79:78! Kragujevčani ne uspijevaju u posljednjem napadu, Danilo Mijatović nije pogodio šut za pobjedu i Zvezda otišla u finale!

Raško Katić je bio najefikasniji u ekipi Crvene zvezde sa 22 poena, Savović je upisao 18, a na drugoj strani Kragujevčanima nisu bili dovoljni poeni Aleksandra Ćapina, ukupno 25.

Partizan pobijedio domaću Igokeu

Košarkaši Partizana slavili su u Laktašima protiv Igokee rezultatom 63:57 u drugom susretu polufinala završnice ABA lige i tako izborili finale protiv gradskog rivala Crvene Zvezde.

Neefikasno je bilo prvo poluvrijeme drugog polufinalnog susreta završnog turnira ABA lige. Gosti iz Beograda su krenuli nešto bolje u utakmicu, držali prednost, ali u drugoj dionici postigli su samo - šest poena! Nakon prvih 10 minuta igre Partizan je vodio 17:15.

Crno-bijeli su na krilima Bertansa odigrali dobro prvu četvrtinu, pa su imali 17:10 dva minuta prije kraja iste. Ipak, u finišu Igokea 5:0 serijom hvata priključak. Edwards je 39 sekundi prije odlaska na odmor donio preokret i domaći na odmor odlaze sa prednošću 25:23. Edwards je u prvom dijelu ubacio osam poena, a najefikasniji kod Partizana bio je Bertans sa 10 poena.

Igokea je povela 27:23 na otvaranju drugog dijela, a Lučić s dva ubačena slobodna bacanja konačno prekida dugi vremenski interval gostiju bez postignutog poena (od druge dionice).  Partizan se mučio sa linije slobodnih bacanja, a Bertans i Lučić pogađaju po jedna slobodna bacanja.

Edwards pogađa jedno od dva slobodna bacanja i Igokea je povela 30:27, a Lauvergne približava goste ponovo na minus 1, ali ponovo je Hammonds položio, a onda je neiskorišten napad Partizana kaznio sjajni Edwards za 34:29 vodstvo Igokee, nakon čega je Duško Vujošević zatražio time-out. Lučićev šut za tri je neprecizan, a na drugoj strani Brkić ne pogađa iza linije 6.75. Gagić je pogodio jedno od dva slobodna bacanja i Partizanovi problemi sa lakim poenima se nastavljaju. Sjajni Edwards je pogodio za 36:40 na polovini treće četvrtine.

Lučić je pogodio oba slobodna bacanja, Edwards promašio za tri poena, Partizan se primakao ponovo na dva poena zaostatka. Hammondsova ubačena trica  donosi Igokei vodstvo 39:34, ali uzvratio je Lauvergne na isti način (39:37). Na asistenciju Gordića Bogdanović je pogodio trojku za izjednačenje (40:40). U zadnjem napadu Igokee u trećoj četvrtini Adamović je krenuo prema košu i napravio grešku u koracima. Lauvergne je pogodio jedno od dva slobodna bacanja za 41:40 vodstvo Partizana nakon dugo vremena. Bio je to rezultat nakon tri dionice.

Nakon promašaja Bogdanovića, Bertrans je od table poentirao, a u napadu Igokee Joksimović pogađa za 43:42 vodstvo gostiju. Bolje je posljednjih 10 minuta otvorio Partizan i poveo s 45:42 uz dva promašena šuta za tri Joksimovića u redovima domaćih. Gordić je na isteku napada sa polu-distance bio precizan za 47:42 (13:2 serija crno-bijelih).

Lauvergne je u kontri Partizana položio za 49:43 prednost Partizana. Na tribini na kojoj su smješteni navijači Partizana došlo je do nereda sredinom posljednje dionice i meč je nakratko prekinut dok se situacija na tribinama nije dovela u red.  Edward je pogodio dva slobodna bacanja i Igokea je zadržala korak za Partizanom. Trica Lučića ponovo je otežala Igokei, koja je imala -7 pet minuta do kraja utakmice.

Nakon što je Milosavljević pogodio tricu i odveo Partizan na 10 poena prednosti, bilo je jasno da je Igokein san završen. Trener Igokee Branimir Bajić odmah je zatražio time-out. Miloslavljević pogađa još jednu tricu i Partizan je poveo 58:45 a do kraja je Igokea samo uspjela smanjiti na konačnih 63:57.

Final Four ABA Lige, polufinale: Igokea - Partizan 57:63, Crvena zvezda - Radnički 79:78.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.