Euroliga: CSKA u Moskvi opravdao ulogu favorita i lako pobijedio Caju Laboral Žana Tabaka

Srijeda, 10. travnja 2013. 23:22 Napisao/la  SC

Euroliga, četvrtfinale, prva utakmica: CSKA - Caja Laboral 89:78 (1-0 u seriji), Olympiacos - Anadolu Efes 67:62 (1-0 u seriji Barać 6 poena 5 skokova), Real - Maccabi 79:53 (1-0 u seriji, D. Planinić 5 poena 2 skoka)

 

U ulozi favorita u lovu na Final Four, CSKA je napravio prvi korak u četvrtfinalnom ogledu s Cajom Laboral s 89:78 pred svojim navijačima. Momčad Žana Tabaka nije uspjela držati korak s Moskovljanima, sa zaostatkom od 50:35 na poluvremenu, a više od 20 razlike rano u trećoj četvrtini, što je bio prevelik minus za dostizanje protiv kvalitetnog suparnika.

Predvođen Milošem Teodosićem, koji je u prvom poluvremenu imao 14 poena, CSKA je rano preuzeo stvari u svoje ruke. Domaća momčad završila je prvu četvrtinu sa sedam poena prednosti (26:19), a u drugoj je rano bila i na +10, 31:21 u 12. minuti. Gosti iz Vitorije vratili su nadu približavanjem na 31:25, ali do 15-minutnog predaha u svlačionicama stvari su se uglavnom odvijale po željama Ettorea Messine i njegovih igrača.

S 15 poena prednosti na ulasku u treću četvrtinu, CSKA je ubrzo po povratku na parket dodatno produbio rupu u kojoj se nalazila Caja, uz dvije trice Sonyja Weemsa u povećanju na 56:35 u 21. minuti. Tada je već bilo jasno da će se gosti iz Vitorije vrlo teško vratiti, no za barem malu nadu izborili su se približavanjem do 64:52 nešto manje od tri minute do kraja treće dionice. Prije posljednjih 10 minuta, CSKA se ponovno odvojio na 15 razlike, a tricama Teodosića i Weemsa i košem i dodatnim bacanjem Vladimira Micova, prednost Moskovljana je u prvoj polovici četvrte četvrtine narasla na najvećih +22. S 82:60 za domaće šest i pol minuta do kraja, bio je to kraj nade Tabakove momčadi u ovom susretu.

Sony Weems na koncu je bio najbolji strijelac u pobjedničkoj momčadi i na utakmici, s 19 poena uz 4/7 za tricu, a ukupno 6/12 iz igre. Miloš Teodosić imao je 17 poena i pet asistencija, ali i četiri izgubljene lopte, dok su na unutarnjim pozicijama efikasni bili Nenad Krstić i Saša Kaun sa po 16 poena, Krstić s pet, a Kaun s četiri skoka. Viktor Hrjapa istaknuo se s osam skokova i sedam asistencija, a pridodao je i sedam poena.Fabien Causeur ubilježio je 17 poena za Caju Laboral. Andres Nocioni priključio se sa 16 poena i devet skokova, a Maciej Lampe s 12 poena i pet skokova.

Druga utakmica igra se u petak u 18 sati po našem vremenu, ponovno u Moskvi.

Vrlo izjednačena bila je prva četvrtina Olympiacosa i Anadolu Efesa u kojoj su se obje momčadi konstantno izmjenjivale u vodstvu, domaće je vukao Printezis, goste Lucas, no ostatak društva i nije bio pretjerano raspoložen pa se po jednakom obrascu nastavilo sve do odlaska na odmor na koji su domaćini odnijeli tek poen prednosti (33:32).

Efes je bolje ušao u drugi dio utakmice, ostvario četiri poena prednosti (36:40), međutim, ostatak četvrtine otišao je na stranu domaćih koji su pred odlučujućih deset minuta ostvarili prednost od 50:46. Poen za poen nastavilo se sve do pred sam kraj, a minutu i 40 sekundi prije kraja Papanikolaou diže prednost domaćih na 65:58, ali uzvraćaju i gosti serijom 5-0, no više od toga nije išlo pa su do vodstva u seriji, rezultatom 67:62, ipak došli domaći.

Prvo ime u redovima pobjedničke momčadi bio je Printezis koji se na kraju zaustavio na 26 poena, dok je prvi do njega bio Spanoulis s tek devet ubačaja, ali i osam asistencija i šest skokova. Kod Efesa najraspoloženiji bio je Gonlum sa 17 poena i pet skokova, dok je deset poena uz šest asistencija upisao Lucas, veći dio u prvom dijelu.

Stanko Barać je za goste odigrao nešto više od 15 minuta, a za to vrijeme hrvatski centar upisao je šest poena (šut 3/7), ostvario pet skokova, dvije lopte je izgubio, a jednu osvojio.

Košarkaši Maccabija odigrali su vjerojatno najlošijih deset minuta u ovoj sezoni i to ih je odvelo u poraz na gostovanju kod Reala. Nakon što su izgubili drugu četvrtinu čak s 24:4, više se nisu uspjeli oporaviti i domaćin je glatko slavio 79:53.

Početak utakmice obilježili su Izraelci koji su krenuli sjajno i predvođeni Nikom Caner-Medleyem i Rickyjem Hickmanom zaključio je prvu četvrtinu s vodstvom 23:14. Nakon što je tricu ubacio na početku druge četvrtine Sylven Landesberg za 26:14, tko je mogao pomisliti da Maccabi neće narednih deset minuta ubaciti niti jedan jedini poen iz igre. Real je do kraja druge četvrtine napravio seriju čak 24:1, stigao do velikog preokreta i u odličnom raspoloženju je otišao na veliki odmor. S druge strane šokirani gosti vjerojatno nisu niti znali što im se dogodilo.

Nakon užasne druge četvrtine, Maccabi je napokon stigao do ubačaja iz igre i to nakon točno deset minuta posta zakucavanjem Shawna Jamesa koji je smanjio na 40:29. Međutim, nije to značilo da se Maccabi probudio i da se vraća u utakmicu. neko vrijeme se držao na tom zaostatku, a onda je u završnici treće četvrtine prednost otišla na gotovo 20 poena razlike i tu je priči bio kraj.U posljednjih deset minuta Real je dodatno povisio prednost i na kraju stigao vrlo uvjerljivo slavio.

Najbolji u pobjedničkim redovima bili su Rudy Fernandez s 15 poena (6/10) i šest skokova, Nikola Mirotić s 14 poena (6/10) te Sergio Rodriguez s deset poena (3/8), deset asistencija i pet skokova. Dontaye Draper je za četiri minute promašio tricu i izgubio jednu loptu.

Kod Maccabija nitko nije ubacio dvoznamenkasti broj poena, a najefikasniji je bio Shawn James s devet poena (4/10) čemu je dodao šest skokova dok je Nik Caner-Medley dodao osam poena (3/5). Darko Planinić je za osam minuta ubacio pet poena (2/5) uz dva skoka.

Euroliga, četvrtfinale, prva utakmica: CSKA - Caja Laboral 89:78 (1-0 u seriji), Olympiacos - Anadolu Efes 67:62 (1-0 u seriji Barać 6 poena 5 skokova), Real - Maccabi 79:53 (1-0 u seriji, D. Planinić 5 poena 2 skoka)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.