Sljeme tradicionalno prva postaja na početku sezone brdskih utrka

Petak, 10. svibnja 2019. 15:21 Napisao/la  Miroslav Krpan
Domagojr Pereković (AKK Zanatlija)
Domagojr Pereković (AKK Zanatlija) Foto: Miroslav Krpan

 

Tradicionalnom međunarodnom utrkom „26. Nagrada Stubičkih Toplica 2019.“, ovog se vikenda otvara domaća brdska automobilistička sezona.

Zagrebački Autoklub „Ina Delta“ uz pomoć suorganizatora Općinu Stubičke Toplice, te pod počasnim pokroviteljstvom Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika i Željka Kolara,krapinsko-zagorskog župana, pripremio je, sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu „Zagorje“, od Pila do pola dionice prema Hunjki, u duljini 5.510 metara.

Uz bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske za moderna vozila Kategorija I (turistička vozila) i Kategorije II ( formule i prototipovi), te PH povijesnih vozila, rezultati se boduju i za Državno prvenstvo Republike Slovenije, kao i Pokalno prvenstvo AŠ 2005, a u međunarodnom segmentu za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone za povijesna vozila, te Alpe Adria Hill Climb Cup.

Prijavljeno je 96 vozača, među kojima čak 73 „domaća“ iz 21 kluba, dok će uz mali broj samo 21 vozača Slovenije nastupiti još po jedan Talijan i Austrijanac.

Iako na listama nedostaju branitelji sva tri naslova državnih prvaka Hrvatske, jer na prvoj utrci nema niti Bojana Juranića, niti Laszla Szasa, a niti „umirovljenog“ Mladena Sigurnjaka, vjeruje se u žestoku borbu za svaki bod, a pobjeda na Sljemenu posebno je privlačna.

U dosadašnjih 25 utrka 15 je vozača okusilo pobjednički šampanjac, od kojih će na ovogodišnji start čak njih četvorica.

Drugu godinu za redom pobjedu će pokušati ostvariti slovenski prvak i aktualni rekorder staze u Kategoriji I Milan Bubnič u legendarnoj i robusnoj „Lancia Delta HF Integrale“.

Njegov rekord star samo godinu dana iznosi 2:53,392 minuta, dok onaj u kategoriji II drži od 2011. godine nekadašnji formulaš Dino Butorac (2:46,949 minuta).

Zasigurno najveći konkurent Bubniču bit će državni prvak i pobjednik utrke 2017. godine Zagrepčanin Domagoj Pereković (AKK Zanatlija) koji svoju trofejnu „pilu“ Mitsubishi Lancer Evo IX samo dorađuje.

Uz njih dvojicu na start će i pobjednik „Sljemena“ iz daleke 1999.godine Slovenac Vladimir Stankovič, tada u formuli „F3 Dallara 392“, a ove godine u „Dallari T-2“, dok se nakon premijernog povratka na relijaške staze u Opatiji, na brdske vraća najtrofejniji hrvatski automobilist i pobjednik sljemenske utrke, čak četiri puta, Dubrovčanin Niko Pulić.

Pobijedio je na prvoj utrci 1993. (BMW M3), potom u godini za pamćenje 1996. (Lancia Delta HF Integrale), da bi 2003. pobijedio u formuli „F3 Dallara 392“, a sedam godina kasnije, tadašnjim rekordom 2:51,070 minuta za kategoriju II, slavio u „Dallara F3 393“.

Ove godine Niko nastupa u automobilu „turističke“ kategorije „Opel Adam R2“ u klasi A7.

Utrka je memorijalna u znak sjećanja na preminule zaslužne ljude sljemenske utrke.

Za rekord staze vozači će se boriti u okviru „Trofeja Slobodan Pavlović“, što se odvija deseti put, u znak sjećanja na svojevremenog utemeljitelja i direktora utrke.

Za ukupni poredak utrke svojevrsni „Grand prix“ dodijelit će se priznanje „Memorijal Vladimir Bosnar“ u znak sjećanja na dugogodišnjeg načelnika Općine Stubičke Toplice, dok Memorijal što se vozi u znak sjećanja na istaknutog automobilistu Miroslava Robića, okuplja iz godine u godinu sve više poklonika.

Uoči starta druge bodovne utrke u nedjelju u 13 sati održat će se „7.Robićev oldtimer memorijal“ kao ispit točnosti.

Verifikacija i tehnički prijem vozila održava se već u petak od 15 do 19 sati u Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, dok subotnji teče od 8 do 9 kao dodatni prijem.

Od 10 sati zakazan je dvosatni slobodni trening.

Prvi od dva službena treninga kreće u 13 sati.

Dvije bodovne utrke voze se u nedjelju 12. svibnja.

Prva starta u 10 sati, svečano otvaranje je u 12,45 sati, a druga odlučujuća utrka je u 14 sati, dok se podjela nagrada predviđa oko 17 sati u Parku vozača Pila.

U subotu i nedjelju tijekom dana od 8 do 19 sati za javni promet bit će zatvorena dionica županijske cesta 2219 Stubičke Toplice-Pila-Sljeme.

Obilazni pravac je Stubičke Toplice-Zagreb-Sljeme-Hunjka.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.