Započelo 34 izdanje Relija Dakar: Carlos Sainz i Francisco Lopez najbrži prvog dana

Nedjelja, 06. siječnja 2013. 12:10 Napisao/la  SC

Nakon Lime vozači će se kretati prema jugoistoku, dijelom kroz Argentinu i glavni grad provincije Tucuman (San Miguel de Tucuman), a završava se 20. siječnja kada bi vozači trebali biti na cilju u glavnom čileanskom gradu, Santiagu

Etapom od Lime, glavnog grada Perua, do Pisca otvoren je 34. Reli Dakar. Ovogodišnja utrka Dakar 2013. bit će kao niti jedna utrka do sada. Vozi se po južnoameričkom kontinentu, od sjevera prema jugu, kroz tri države - Peru, Argentinu i Čile. Nakon Lime vozači će se kretati prema jugoistoku, dijelom kroz Argentinu i glavni grad provincije Tucuman (San Miguel de Tucuman), a završava se 20. siječnja kada bi vozači trebali biti na cilju u glavnom čileanskom gradu, Santiagu.

Reli Dakar
Automobili, poredak nakon prve etape: 1. C. Sainz (ŠPA/Buggy) 7:40 min, 2. L. Alvarez (ARG/Toyota) + 0:08, 3. G. Chicherit (FRA/SMG) + 0:10, 3. N. Al-Attiyah (KAT/Buggy) + 0:10, 5. R. Chabot (FRA/SMG) + 0:12;  Reli Dakar, motocikli, poredak nakon prve etape: 1. F. Lopez (ČIL/KTM) 7:51 min, 2. F. Verhoeven (NIZ/Yamaha) + 0:01, 3. P. Quintanilla (ČIL/Honda) + 0:05, 4. P. Cabrera (ČIL/Kawasaki) + 0:11, 5. C. Despres (FRA/KTM) + 0:13

Automobili (160 prijavljenih vozača), kamioni (76 prijavljenih vozača), motocikli (196 prijavljenih vozača) i quadovi (41 prijavljeni vozač) odradili su 250 kilometara dugu vožnju uz obalu, pa oko grada Pisca odvozili još 13 kilometara dugi brzinski ispit. Bila je to dionica za zagrijavanje i predstavljanje peruanskoj publici, a pravi izazovi za posade počinju u nedjelju.

David Castera, sportski direktor utrke Dakar 2013. prije početka utrke izjavio je:

- Nastavljamo istraživati Peru, koji nam je pružio odlične dionice. Sami početak utrke je zahtijevan, možda i teži nego je uobičajeno, a očekujemo kako se pobjednik neće znati do samog kraja.

Kratku subotnju dionicu u konkurenciji automobila najbrže je prošao iskusni Španjolac Carlos Sainz. Pobjednik Dakara iz 2010. godine ove godine nastupa za Qatar Red Bull Rally Team i sjedi za volanom posebno dizajniranog Buggyja. Prvi brzinski ispit prošao je za sedam minuta i 40 sekundi, osam sekundi brže od Argentinca Lucija Ezequiela Alvareza u Toyoti. Treće mjesto podijelili su Francuz Guerlain Chicherit (SMG) i Kataranin Nasser Al-Attiyah (Buggy) zaostavši za Sainzom deset sekundi. Prošlogodišnji pobjednik, Stephane Peterhansel, na prvoj je etapi bio osmi.

Iako prva etapa nije trebala vozačima predstavljati preveliki izazov, nisu ju svi uspjeli svladati bez problema. Najzvučnije ime od onih koji su već prvog dana imali poteškoća sa svojim automobilom je Amerikanac Robby Gordon. Njegov se Hummer pokvario, te je ciljem prošao s deset i pol minuta zaostatka za Sainzom.

Natjecanje u konkurenciji motociklista najbolje je otvorio Čileanac Francisco Lopez na KTM-u. On je prvi brzinski ispit prošao za sedam minuta i 51 sekundu te je bio za sekundu brži od Nizozemca Fransa Verhoevena na Yamahi. Treće mjesto zauzeo je još jedan Čileanac, Pablo Quintanilla, koji je od sunarodnjaka bio sporiji pet sekundi. Branitelj naslova, Cyril Despres, okončao je prvu etapu na petom mjestu.

Najbrži u nadmetanju qadova bio je Peruanac Ignjasio Flores Seminario na Yamahi Raptor 700 (46:50 minuta), dok je na trećem mjestu završio Marcos Patronelli na istom vozilu. Prošlogodišnji prvak zaostao je minutu i 15 sekundi.

Gerard de Roy uspješno je započeo obranu naslova. Nizozemcu u Ivecu društvo prave suvozač iz Belgije, Tom Colsul i mehaničar i sunarodnjak Darek Rodevald. Trio je "upisao" vrijeme od 26:18 minuta.

U nedjelju je druga etapa koja kreće i završava u gradu Piscu, druga je 327 kilometara od čega na specijal otpada 242 kilometra,  a posade očekuje prvi ozbiljniji ulazak u pustinju. Za očekivati je kako bi već na drugoj etapi moglo biti prvih ozbiljnijih problema, pogotovo za one neiskusnije na ovom natjecanju.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.