Show na makadamu, Rally day Due Castelli u okruženju Kanfanara

Četvrtak, 14. veljače 2019. 19:27 Napisao/la  Miroslav Krpan
Show na makadamu, Rally day Due Castelli u okruženju Kanfanara

 

Neiscrpne ideje začetnika brojnih oktanskih događanja na istarskom poluotoku, neumornog sportskog djelatnika iz Brtonigle Edija Milokanovića, nedavno su, dodjelom Nagrade za životno djelo Hrvatskog auto i karting saveza dobile svoju potvrdu, a da je priznanje stiglo u prave ruke dokazao je proteklih skoro 40 godina osmišljavanja i realizacije priredbi kojima je jedinstveno da su „s mirisom benzina, u brzini i na kotačima“.

Jedna od takvih je i najmlađi projekt ovog zanesenjaka u brzine, koji je, primajući nagradu kazao da ne staje – naprotiv velikim koracima ide dalje.

Prošle godine osmišljena i realizirana, tek kao okupljanje istinskih zanesenjaka rallya, ove je godine dobila novu potvrdu.

To je jedinstvena priredba u nas, u ovo doba godine, svojevrsni show pod nazivom „Rally day Due Castelli“, što će se odvijati na području šireg okruženja Kanfanara, točnije od pitoresktnog Limskog kanala do povijesnih zidina Dvigrada i Barata.

Organizaciju potpisuje Autoklub „Poreč Motorsport“ uz suorganizaciju AKORK „Skok racing 1993“ iz Gambetići (Višnjan), a odvijat će se u subotu 16. i nedjelju 17. veljače.

- Zamišljena je kao dvodnevni trening rally posada i to na makadamskoj podlozi, po čemu smo specifični. Već je prošla godina pokazala zapažen interes, prvenstveno posada iz Italije, a ovogodišnja lista od 43 vozila s posadama Italije, Slovenije i Hrvatske dokaz je da smo na pravom putu, jer za stvaranje tradicije potrebno je neko vrijeme. Organizacijski kombiniramo tri dionice, prvog dana neobvezni „shakedown“ na stazi novog oktanskog centra u Gambetićima, koji će vjerujemo istinski zaživjeti sredinom godine, te dvije makadamske dionice Lim-Dvigrad i Dvigrad-Barat, na kojima će se odvijati nedjeljni program za nagrade najuspješnijima, istaknuo je Milokanović ne krijući zadovoljstvo u značajnoj podršci što mu je pružaju pokrovitelji Općina Kanfanar i domicilna Turistička zajednica.

Ovogodišnja manifestacija upisana je u dva kalendara, onaj domaći Hrvatskog auto i karting saveza u rangu manifestacija „rally show“ i onaj značajniji za međunarodni imidž „FIA zone event“.

Na svakoj od dionica vozit će se u oba smjera po dva puta prema posebnom rasporedu počev od 9,10 sati u nedjeljno jutro.

Ukupna duljina itinerera je 64,87 km, od čega čak 55,08 km otpada na osam prolaza dionicama brzinskih ispita.

Prijepodnevni dio završava oko podne, a drugi dio počinje već u 15,25 sati.

Sudionici su prema vozilima razvrstani u osam različitih klasa: do 1400 ccm, do 1600 ccm, do 2000 ccm, preko 2000 ccm, automobili s pogonom na četiri kotača, vozila R5 i WRC specifikacije, automobili s podonom na zadnje kotače i sva ostala vozila (buggy i slična).

Lista prijava s osnova marki i pripremljenosti vozila je i više no impresivna.

Sjedište organizatora je u Poreču, ali servisno parkiralište i ured je u samom Limskom kanalu.

Verifikacija i tehnički prijam odvijat će se u okruženju Restauranta „Viking“ u subotu od 8 do 12 sati, slijedi odlazak u Gambetiće na „shakedown“ od 14 do 17,30 sati.

Večernji sati, od 18,30, rezervirani su za ceremonijalni start svih posada ispred „Vikinga“, gdje će sutradan u isto vrijeme najuspješniji dobiti zaslužena priznanja.

Ova istarska automobilistička priredba predstavlja svojevrsnu pretpremijeru ovogodišnje službene sezone u Hrvatskoj koja kreće iz Kumrovca tradicionalnim rallyjem 1. ožujka.

Upravo je to razlogom skromnog odaziva domaćih vozača koji „čuvaju“ svoje automobile za bodovni ogled.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.