Croatia Rally 2017: Vrhunska 64 automobila na startu, od toga 15 klasifikacije R5

Petak, 29. rujna 2017. 18:35 Napisao/la  Miroslav Krpan
Croatia Rally 2017: Vrhunska 64 automobila na startu, od toga 15 klasifikacije R5


 U vodećoj istarskoj turističkoj destinaciji sve je u znaku rallya.
 
 Dani su tradicionalnog,  brojem 44. Croatia Rallyja,  najstarije manifestacije „kraljice“ oktanskog sporta u nas iza čijeg projekta stoje vrijedni sportski entuzijasti porečkog Autokluba D.T. uz suport zagrebačkog AK CRO Dakar Teama, te u tehničkoj izvedbi još jednog zagrebalčkog AK Delta Sport.
 
 Neposredno uoči starta prvog natjecateljskog popodneva i večeri, vožen je „shakedown“, svojevrsno testiranje vozila, guma, vozača, koordinacije kompletne ekipe.
 
 Većina je sudjelovala na znanoj dionici nadomak Poreča, kod Mugebe u što je bio uključen i kratki dio kojim će se voziti prva dva identična, „kružna“ brzinca imenom Fuškulin, što znači da je to najbliže mjesto oko kojegf se „vrte“.
 
 Proticalo je u izvrsnom ozračju, tek uz poneki kraći prekid zbog dopuštanja da redovna autobusna linija preveze porečke školarce svojim kućama u okolna mjesta.
 
 Iako je sunce, toplo, suha cesta, ima dosta prljavštine uzrokovane nedavnim obilnim padalinama, ali i zemlje što je u redovnom prometu nanose traktori čijim vlasnicima život znači rujan u vinorodnim krajevima.
 
 Uz rub ima dosta šljunka koji je zamalo, neposredno poslije starta, kojih 200-tinjak metara mogao biti koban za domaće asove i favorite Buzećana Viliama Prodana i Zagrepčanina Zorana Raštegorca, članove AK Opatija Motorsport, koji su se u jednom od startova na „shakedownu“ „poskliznuli“, zakratko uletili u obližnju travu, brzo se iskopali i nastavili do cilja, a potom svojoj ekipi na reparaturu. Već u slijedećem prolasku – sve ok.
 
Zanimljive su brojke u pitanju kada se govori o sudionicima.

Prvo će se na startu od 71 prijavljenih pojaviti 64 posade iz 12 zemalja, što je više nego izvrsno.
.
Među njima je svih 15 najavljenih automobila klasifikacije R5, vrhunskih, žestokih, brzih, svih željnih postolja.

Među njima i tri naša.

Uz to gotovo da se ne pamti podatak da od prvih 37 startnih brojeva nitko nije odustao od dolaska u Poreč.

I dodajmo, da uz bodovanje FIA Europskog rally Trophyja, te FIA CEZ Prvenstva srednjeeuropske zone, vozi se i za bodove državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije.

Hrvatskih posada je 21 iz 12 klubova.

Zanimljiva je izjava tijekom svečanog otvaranja kojom je predsjednik Organizacijskog odbora i jedan od najzaslužnijih za ovu vrhunsku priredbu Daniel Šaškin poželio sreću posadama:
 
 - Svima sretan nastup, ja ne vozim pa imate šansu pobijediti.

 Ovogodišnji Croatia Rally vozi se i u subotu cijeli dan na širem području oko Buzeta, a pobjednička posada na ciljnu će rampu na Gradskom porečkom parkiralištu u 20 sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.