MOTO GP 

Jorge Lorenzo pobjedom krenuo u obranu naslova

Ponedjeljak, 08. travnja 2013. 09:12 Napisao/la  SC

Pol Espargaro "opravdao"  stigao do pobjede u Moto 2 klasi, dok je Luis Saloma slavio u Moto 3 klasi

Jorge Lorenzo (Yamaha) uvjerljivom pobjedom otvorio je novu MotoGP sezonu dok se iza njegovih leđa odvijala senzacionalna borba Hondi i povratnika Valentina Rossija. Nakon pogreške na početku utrke, legendarni Talijan marljivo je smanjivao zaostatak za vodećima, da bi na kraju u samom finišu utrke nadmašio Hondin dvojac i osvojio odlično drugo mjesto u potvrničkom nastupu za Yamahinu tvorničku momčad.

Moto GP
Rezultati: 1.  Jorge Lorenzo Yamaha 42m39.802s, 2.  Valentino Rossi Yamaha + 5.990s, 3.  Marc Marquez Honda + 6.201s, 4.  Dani Pedrosa Honda + 9.473s, 5.  Cal Crutchlow Tech 3 Yamaha + 18.764s, 6.  Alvaro Bautista Gresini Honda +22.148s, 7.  Andrea Dovizioso Ducati + 24.355s, 8.  Nicky Hayden Ducati + 24.920s, 9.  Andrea Iannone Pramac Ducati + 37.124s, 10.  Ben Spies Pramac Ducati + 44.908s...

MotoGP debitant Marc Marquez osvojio je treće mjesto nakon odlične utrke u kojoj je nadmašio iskusnijeg momčadskog kolegu Danija Pedrosu.

Lorenzo je odlično otvorio utrku startajući sa pole pozicije, no u stopu su ga pratili najveći konkurenti, Španjolac Dani Pedrosa, Britanac Cal Crutchlow, te Andrea Dovizioso na tvorničkom Ducatiju. Ipak, aktualni je prvak već u prvim krugovima utrke pokazao da ne namjerava propustiti pobjedu na otvorenju sezone, dok se iza njegovih leđa vodio veliki dvoboj između Pedrose,Crutchlowa i motiviranog Andree Doviziosa na tvorničkom Desmosediciju GP13. Spomenutoj grupi se već na početku utrke nakratko pridružio i Rossi, prije velike pogreške na kočenju za prvi zavoj kada je izgubio momentum i pao iza Nijemca Stefana Bradla.

Marquez je u međuvremenu napredovao sa osmog mjesta uključivši se u direktan dvoboj za postolje sa momčadskim kolegom Pedrosom i Crutchlowom. Nakon nekoliko spektakularnih dvoboja, Hondini vozači uspjeli su se riješiti britanskog vozača, no samo nekoliko krugova kasnije, našli su se pod pritiskom preporođenog Rossija koji nije imao namjeru propustiti postolje u povratničkom nastupu za Yamahinu tvorničku momčad.

Zahvaljujući impresivnim krugovima u trenutcima kada oko sebe nije imao nikoga, Valentino je u vrlo kratkom roku nadoknadio nekoliko sekundi zaostatka za četvrtoplasiranim Crutchlowom, a onda je krenuo u lov na Pedrosu i Marqueza koji je u međuvremenu preuzeo drugo mjesto ispred momčadskog kolege. Svega pola kruga kasnije, sedmerostruki MotoGP prvak našao se na drugom mjestu, no posljednji krugovi utrke bili su sve samo ne jednostavna vožnja do cilja. Iako je već u prvom dijelu utrke pokazao svu raskoš svog talenta, mladi Marc Marquez pratio je Rossija sve do nadomak cilja kad je postalo jasno da je iskusni Talijan osigurao drugu poziciju.

Iza Pedrose i petoplasiranog Crutchlowa, šesto je mjesto pripalo Alvaru Bautisti koji se u drugom dijelu utrke s lakoćom odvojio od Ducatijevog dvojca Dovizioso - Hayden.

U poretku CRT vozača, pobjeda je, sasvim očekivano, otišla u ruke Aleixa Espargara
 
Pol Espargaro "opravdao" pole position i stigao do pobjede

Španjolac Pol Espargaro pobijedio je u prvoj utrci Moto2 klase nakon zanimljivog dvoboja s Britancem Scottom Reddingom i impresivnim Japancem Nakagamijem. Iako je startao sa pole pozicije, Espargaro je već u prvom zavoju gledao u leđa Takaakija Nakagamija, vozača Italtrans Racing tima koji je predvodio Moto2 karavanu u prvim krugovima VN Katara.

Moto 2
Rezultati:
1.  Pol Espargaro Pons Kalex 40m31.782s, 2.  Scott Redding Marc VDS Kalex + 0.844s, 3.  Takaaki Nakagami Italtrans Kalex + 12.098s, 4.  Dominique Aegerter Technomag Suter + 18.910s, 5.  Mika Kallio Marc VDS Kalex + 18.933s, 6.  Julian Simon Italtrans Kalex + 19.018s, 7.  Simone Corsi Forward Speed Up + 19.230s, 8.  Alex de Angelis Forward Speed Up + 19.452s, 9.  Esteve Rabat Pons Kalex + 20.219s, 10.  Xavier Simeon SAG Kalex + 20.972s..

Iza impresivnog Japanca, svoju je priliku vrebao iskusni Scott Redding na motociklu VDS Racinga. Britanac se za konačni napad odlučio u devetom krugu, dok je Espargaro sa trećeg mjesta strpljivo planirao strategiju za povratak u vodstvo. Španjolac je ubrzo serijom impresivnih krugova preskočio Nakagamija koji je nakon impresivnog starta polako počeo kaskati za vodećima, i vrlo brzo se našao iza Reddinga.

Odlučujući trenutak u borbi za pobjedu na otvorenju sezone dogodio se pet krugova prije kraja, kad je Espargaro konačno preuzeo vodstvo i pokušao otvoriti prednost ispred Reddingova Kalex . Iako je Španjolac pokušao otvoriti prednost koja bi mu omogućila manje problema u finišu utrke, Redding je konstantno održavao pritisak sve od samog finiša, kada je prednjim kotačem dodirnuo stražnji kraj Espargarovog motocikla. Britanski je vozač nakon tog incidenta počeo gubiti prednji kraj motocikla, što je bio znak da je vrijeme za popuštanje ritma i prihvaćanje odličnog drugog mjesta na otvorenju sezone.

Iza Nakagamija koji je osvojio prvo postolje u svjetskom prvenstvu, četvrto je mjesto pripalo Dominiqueu Aegerteru, vozaču momčadi Technomag carXpert. Finac Mika Kallio osvojio je peto mjesto na drugom motociklu Marc VDS Racinga, ispred Juliana Simona, Simonea Corsija, Alexa de Angelisa i Estevea Rabata.

Moto3:  Luisu Salomu dramatična uvodna pobjeda

Španjolac Luis Salom pobjedio je u dramatičnom otvorenju najniže klase svjetskog prvenstva u motociklizmu. Nakon pole pozicije u jučerašnjim kvalifikacijama, Salom je nastavio s impresivnim vožnjama u svom debiju na KTM-u momčadi Ajo, no pobjeda je bila sve samo ne lagana, budući da se za vodstvo od početka utrke borilo čak pet vozača. Ipak, talentirani Španjolac je nakon dramatičnih okrašaja uspio nadmašiti najveće konkurente - Mavericka Vinalesa i dvojac momčadi Monlau.

Moto 3
Rezultati: 1.  Luis Salom Ajo KTM 38m26.859s. 2.  Maverick Vinales Laglisse KTM + 0.417s, 3.  Alex Rins Monlau KTM + 0.423s, 4.  Alex Marquez Monlau KTM + 0.701s, 5.  Jonas Folger  Aspar Kalex-KTM + 0.916s, 6.  Zulfahmi Khairuddin Ajo KTM + 17.489s, 7.  Miguel Oliveira Mahindra  + 17.566s, 8.  Arthur Sissis Ajo KTM  + 19.355s, 9.  Niklas Ajo Tecno KTM + 28.966s, 10.  Efren Vazquez Mahindra + 28.995s...,

Od samog starta vodeća grupa vozača koju su, osim Saloma, činili Alex Rins, Maverick Vinales, Alex Marquez i Jonas Folger počela se odvajati od ostatka Moto3 poretka, sve do sedmog kruga, kada je Nijemac Folger ispao iz grupe nakon kratkog izleta sa staze.

Teško je reći koliko se točno puta mijenjalo vodstvo u samoj utrci, no svojih su pet minuta na čelu poretka iskoristili gotovo svi iz vodeće grupe, uključujući i Alexa Marqueza, mlađeg brata Marca Marqueza koji je u 13 krugu preuzeo vodstvo na prvoj utrci sezone. U preostalih pet krugova utrke kontrolu su preuzeli iskusniji vozači, prvenstveno Maverick Vinales koji je u predzadnjem krugu krenuo u pohod na vrh i veliki obračun s dvojcem momčadi Monlau.

Luis Salom je u posljednjem krugu uspio ostvariti prednost od četiri desetinke sekunde koje su na kraju bile dovoljne da iza sebe zadrži Vinalesa i Rinsa koji su praktički istovremeno prošli ciljem na drugom i trećem mjestu.

Iza četvrtoplasiranog Marqueza, peto mjesto pripalo je Folgeru koji je predvodio ostatak Moto3 društva sa 16 sekundi zaostatka za vodećom grupom. Malezijac Khairuddin nadmašio je Miguela Oliveiru i Arthura Sissisa na putu do sedmog mjesta, dok su preostala mjesta unutar top 10 pripala Niklasu Aju, i Efrenu Vazquezu. Ana Carassco, jedina djevojka na Moto3 gridu prvu je utrku sezone i debi za momčad Calvo zaključila je na 20. mjestu nakon impresivne vožnje i nekoliko zanimljivih pretjecanja.


 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.