KARTING Hrvatsko prvenstvo nastavlja se u Ptuju drugom utrkom sezone

Četvrtak, 01. kolovoza 2019. 21:33 Napisao/la  Miroslav Krpan
Matija Jurišić (AK RI autosport)
Matija Jurišić (AK RI autosport)

Ovogodišnja sezona Prvenstva Republike Hrvatske u kartingu u kompletu će se odvijati na stazama izvan Hrvatske.

Razlog tome su infrastrukturni i licencni uvjeti one dvije-tri hrvatske staze, za koje se ipak vjeruje, da će u nekom novom obliku koncepta državnog prvenstva, biti ponovo stjecište ne 20-tak, već barem dvostruko više domaćih vozačica i vozača u 2020.godini. a do tada, do neke nove prigode, vrijedi nam se pozabaviti aktualnom situacijom i tijekom državnog prvenstva, koje se, petim natjecanjem, nastavlja drugim ovogodišnjim nastupom na novoj slovenskoj stazi u Slovenojoj Vasi nadomak Ptuja.

Sezona je inače krenula sredinom travnja upravo u Ptuju, nastavila se u svibnju i lipnju, s dva nastupa, na stazi Ada Huja kod Beograda u Srbiji, gdje će se hrvatskog prvenstvo 2019. i okončati 1. rujna.

U međuvremenu, prije 20-tak dana, bilo je i treće gostovanje u Sloveniji na stazi u Vranskom.

„Karting tekmovanje Ptuj“, kako je naziv predstojeće manifestacije, s dvije bodovne utrke uz hrvatsko se prvenstvo boduje i za Prvenstvo Slovenije, te međunarodni „SSC Sportstil Cup“.

Organizator dvodnevnog programa je domicilno Auto moto društvo Ptuj.

U subotu, 3. kolovoza, od 7 sati završni je dio verifikacije vozača, začet dan ranije, a tehnički prijam vozila je od 17 do 18 sati.

Cjelovnevno, od 9 do 17 sati, svim će sudionicima biti omogućen slobodan trening.

Nedjeljni program 4. kolovoza počinje Warm up slobodnim treningom u 8 sati, da bi prvi bodovni set utrka krenuo od 9,30 sati.

Drugi je na rasporedu u 13 sati, a podjela priznanja najuspješnijima oko 16,30 sati.

Hrvatsko je prvenstvo ove godine raspisano u čak devet klasa, a tijekom sezone na startu se pojavljivalo 28 vozača iz, za karting posljednjih sezona nevjerojatnog broja klubova – čak 15.

Jedini vozač koji je u osam bodovnih utrka ostvario stopostotni bodovni učinak je aktualni državni prvak klase Rotax Max Senior Riječanin Matija Jurišić, član Autokluba RI autosport.

U klasi ima znatnu prednost ispred jedine domaće vozačice, mlade, ali i iskusne kartingašice, Pazinjanke Stefani Mogorović (AK Istra racing team Pazin), dok je tek uz polovičan broj nastupa na trećem mjestu Luka Raspor (AK Opatija).

Izvrstan niz pobjeda, tek s dva druga mjesta, u klasi Rotax Max Junior nanizao je mladi koprivnički as Leon Zelenko (AKK Koprivnica) i drži sigurnu vodeću poziciju ispred drugoplasiranog Roka Bogdana (AK Opatija), a treći je Noa Kodžaga (AK Dubrovnik racing).

Tek s jednim drugim mjestom,na otvorenju sezone, a potom nizom svih pobjeda u preostalim nastupima, lider klase KZ2 je još jedan iskusni mladi kartingaš Zagrepčanin Jan Pokos (AKK Zanatlija), prvolasirani ispred Nikole Samaržije (AMKK Cobra Virovitica) i Damiana Sekulića (AKK Ivanić) koji je upisao tek dva nastupa u PH na samom početku sezone.

Nova natjecanja u Ptuju na vodećim pozicijama dočekuju i Antonio Pendo (AK Dubrovnik racing) u klasi Rotax Mini Max i Ivo Matić (AKK Podravina Koprivnica) u klasi Rotax DD2 Master.

U preostale dvije klase lideri su usamljeni, bez konkurencije, a to su Dorijan Čargonja (KK Koprivnica) u „Rotax DD2“ i Nikola Samaržija (AMKK Cobra Virovitica) u KZ2 Master.

Najviše izgleda za novi ekipni naslov ima branitelj tog statusa Karting klub Koprivnica, dok za drugo mjesto tijesnu borbu vode AK Dubrovnik racing i AK Opatija Motorsport.

U međunarodnom „SSC Sportstil Cupu“, čiji je nositelj istoimeni klub, tijekom sezone na dosadašnjih 12 utrka bodove je osvajalo i 20-tak hrvatskih vozača.

U dvije klase čelne pozicije, sa zavidnim brojem bodova prednosti, šest utrka prije zaključenja sezone, imaju dva hrvatska istinska asa Matija Jurišić u „Rotax Senior Max“ i Jan Pokos u klasi KZ2. Jurišić je tek jedan od dvojice vozača, iz dviju klasa, s tek 10 „izgubljenih“ bodova, tako da je s deset pobjeda, do sada odradio sezonu za odličan.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.