VELIKA NAGRADA AUSTRALIJE

Kimi Raikkonen slavio na otvaranju sezone

Nedjelja, 17. ožujka 2013. 10:42 Napisao/la  I. M.

Ledeni Finac stigao je do 20 pobjede u karijeri i druge od od povratka u F1

 

 

 

 

Kimi Raikkonen pobjednik je prve ovosezonske utrke! Taktika od dva zaustavljanja u boksu funkcionirala je idealno za Lotus i Finac je iza sebe uspio ostaviti pet vozača koji su bili na tri zaustavljanja. Fernando Alonso pokazao je da Ferrari funkcionira drastično bolje u utrci nego u kvalifikacijama i uspio kroz boksove proći i Felipea Massu i Sebastiana Vettela.Ledeni Finac stigao je do 20 pobjede u karijeri i druge od od povratka u F1.

Hülkenberg ostao bez nastupa
Na Velikoj nagradi Australije u utrku nisu krenula 22 bolida. Iako je na kvalifikacijama zauzeo 11. mjesto u utrku nije startao Nico Hülkenberg u Sauberu. Na njegovom su se bolidu uoči utrke pojavili ozbiljni problemi sa sustavom za ubrizgavanje goriva koje mehaničari švicarske momčadi nisu uspjeli otkloniti na vrijeme i Nijemac je ostao bez debija u svojoj novoj momčadi.

Start utrke na stazi Albert Park ipak je održan u suhim uvjetima, a iz prvog su startnog reda krenuli vozači Red Bulla. Sebastian Vettel znao je iskoristiti svoju prvu startnu poziciju i sačuvao je vodstvo, dok je Mark Webber vrlo loše startao i odmah pao na sedmu poziciju. Najbolji start imali su vozači Ferrarija. Felipe Massa se probio s četvrte na drugu poziciju, a Fernando Alonso prvo s pete na četvrtu, a nekoliko zavoja kasnije i na treću ispred Lewisa Hamiltona. Dobro je startao i Kimi Räikkönen, probio se odmah do petog mjesta, a onda u drugom krugu prestigao Hamiltona. Tek što se poredak malo ustalio, krenuli su prvi ulasci u boks. Nezadovoljni svojim gumama Jenson Button i Mark Webber su mijenjali već u petom krugu, a od osmog do desetog kruga gume je promijenila i vodeća četvorka - bez promjena u poretku. Vettel je bio ispred dva Ferrarija, a za njima je jurio Lotusov Finac.

Dosta duže su na stazi ostali vozači Mercedesa i privremeno vodili u utrci. Hamilton je u boksu bio u 14. krugu, Nico Rosberg još krug kasnije, a nakon promjena guma vratili su se na šestu i sedmu poziciju. Prvu je pak senzacionalno držao Adrian Sutil u Force Indiji. Za razliku od ostalih, odlično je čuvao svoje gume i uspješno iza sebe držao Vettela i njegovu vjernu pratnju - vozače Ferrarija. Alonsu je dosadilo voziti se iza Sutila pa je prvi krenuo po nove gume u 20. krugu, krug ranije od Sutila i Vettela. Pokazalo se kako je napravio odličan potez jer je jednim brzim krugom na novim gumama uspio izbiti ispred dvojice Nijemaca. Vettel je u 23. krugu konačno prestigao Sutila, a Massa je krug kasnije po drugi put otišao u boks i izašao iza vozača Force Indije. Duže su na stazi ostali Räikkönen i Mercedesov dvojac, vozači koji su se odlučili za drukčiju strategiju ulazaka u boks, te držali vodstvo ispred Ferrarijevog Španjolca.

Debitanti bez bodova
Utrka u Melbourneu bila je prva u Formuli 1 za petoricu vozača. Svoje debije ubilježili su Esteban Gutierrez, Jules Bianchi, Giedo van der Garde, Max Chilton i Valtteri Bottas, no nijedan od njih nije uspio osvojiti bodove. Najbliže je bio Sauberov Meksikanac koji je utrku završio na 13. mjestu.

U 26. krugu izletio je Pastor Maldonado i "zakopao" svoj Williams u šljunak, a samo krug kasnije utrka je završila i za Rosberga koji je zbog problema s elektronikom morao parkirati svoj Mercedes. Utrka se tada zakomplicirala jer je počela lagana kiša. Alonso je na znatno novijim gumama brzo dostigao Hamiltona i nakon velike borbe ga uspio prestići. Hamilton je potom skrenuo u boks (vratio se na sedmo mjesto), dok je Räikkönen sjajno iskoristio borbe iza svojih leđa i u vodstvu utrke stvorio prednost od 16 sekundi.

Räikkönen je gume drugi put promijenio tek u 34. krugu, 24 kruga do kraja utrke, a vratio se na peto mjesto iza Masse. Kada se konačno dočepao vodstva u utrci, Alonso je bio vrlo brz i uspio je izgraditi prednost od pet sekundi ispred Vettela. Treću seriju ulazaka u boks otvorio je Felipe Massa u 37. krugu, a krug kasnije u boksu je bio i Vettel. Alonso je po nove gume otišao u 39. krugu i u vodstvu ostavio Sutila, a na stazu se vratio sa četiri sekunde zaostatka za drugoplasiranim Räikkönenom.

Finac se u 43. krugu probio na čelo kraj Sutila čije su gume do tada postale vrlo problematične. Isto je dva kruga kasnije učinio i Alonso, a Sutil je na drugu promjenu guma napokon otišao u 46. krugu. 12 krugova ostalo je Räikkönenu i Alonsu da na stazi odluče o pobjedniku utrke. Finčeva prednost tada je iznosila nešto više od četiri sekunde.

U završnoj fazi utrke Sutil je izgubio pozicije od Hamiltona i Webbera te pao na sedmo mjesto, a u vrhu poretka nije bilo novih promjena. Räikkönen je je svoju prednost povećao na sedam sekundi i mirno priveo utrku kraju. Alonso ga nije uspio dostići, a Vettel na trećem mjestu nije bio opasan po Španjolca. Massa je u sezonu krenuo vrlo dobrim četvrtim mjestom, a peto je ispred Webbera sačuvao Hamilton. Bodove su još osvojili Sutil, Di Resta, Button i Grosjean, dok je na korak do bodova ostao McLarenov Sergio Perez.

Ovo je odličan uvod u sezonu koja bi, ako se ovako nastavi, trebala biti izuzetno zanimljiva. Formula 1 se već za tjedan dana seli u Maleziju.

 VN Australije, rezultati utrke:1. Kimi Räikkönen (FIN/Lotus) 1:30:03,225 sati, 2. Fernando Alonso (ŠPA/Ferrari) +12,451,3. Sebastian Vettel (NJE/Red Bull) +22,346, 4. Felipe Massa (BRA/Ferrari) +33,577, 5. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes) +45,561, 6. Mark Webber (AUS/Red Bull) +46,800, 7. Adrian Sutil (NJE/Force India) +1:05,068, 8. Paul di Resta (VBR/Force India) +1:08,449, 9. Jenson Button (VBR/McLaren) +1:21,630, 10. Romain Grosjean (FRA/Lotus) +1:22,759, 11. Sergio Perez (MEK/McLaren) +1:23,367, 12. Jean-Eric Vergne (FRA/Toro Rosso) +1:23,857, 13. Esteban Gutierrez (MEK/Sauber) +1 krug, 14. Valtteri Bottas (FIN/Williams) +1 krug, 15. Jules Bianchi (FRA/Marussia) + 1 krug, 16. Charles Pic (Fra/Caterham) +2 kruga, 17. Max Chilton (VBR/Marussia) +2 kruga,18. Giedo van der Garde (NIZ/Caterham) +2 krugaNisu završili:Daniel Ricciardo (AUS/Toro Rosso) - kvar u 41. krugu, Nico Rosberg (NJE/Mercedes) - kvar u 27. krugu, Pastor Maldonado (VEN/Williams) - izletio u 26. krugu, Nico Hülkenberg (NJE/Sauber) - nije startao

Poredak: 1. Raikkonen 25, 2. Alonso 18, 3. Vettel 15, 4. Massa 12, 5. Hamilton 10, 6. Webber 8, 7. Sutil 6, 8. Di Resta 4, 9. Button 2, 10. Grosjean 1.Konstruktori: 1. Ferrari 30, 2. Lotus 26, 3. Red Bull 23, 4. Mercedes 10, 5. Force India 10, 6. McLaren 2.

 

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.