U NEDJELJU KREĆE FORMULA 1

Sebastian Vettel u lovu na treći uzastopni naslov

Srijeda, 14. ožujka 2012. 11:53 Napisao  Marko Babić

Tri naslova za redom posljednji puta je osvojio legendarni Michael Schumacher i to u periodu od 2000. do 2004

Gospodo palite motore, tradicionalan je pozdrav uoči utrke Indianapolis 500, a od ovog vikenda vrijedit će i za svijet Formule 1, leteći cirkus utrkom u Melbourneu (18. ožujka) otvara novu sezonu oktanskih uzbuđenja. Nogometnim rječnikom rečeno Sebastian Vettel (Red Bull) sanja hat-trick, treći naslov svjetskog prvaka za redom u 63. sezoni Formule 1.  Tri naslova za redom posljednji puta je osvojio legendarni Michael Schumacher i to u periodu od 2000. do 2004. godine kada je pet puta za redom bio svjetski prvak.

Ako osvoji naslov Vettel izbio bi na treće mjesto vječne ljestvice , a ispred njega, uz Schumachera, bio bi i Juan Manuel Fangio koji je slavio četiri godine za redom (1954. – 1957.). Inače, Vettel je proteklih sezona davao ženska imena svojim bolidima tako da je i ovoga puta nastavio tradiciju. Red Bull koji vozi zove se Abbey. Glavno pitanje uoči sezone zapravo je što su u Red Bullu izmislili ovoga puta i mogu li dominirati kao i lani? Testiranja uoči sezone gotovo u pravilu ne otkriju pravu sliku stanja stvari.

- Puno smo testirali i mislim da smo dosta napredovali. Ne možete znati koliko ste brzi dok ne dođe na red prva utrka. Australija je jedno od najboljih mjesta koje posjetimo u sezoni i jedva čekam da počne utkra izjavio je sebastian Vettel. Da stvar bude bolja prve najave govore da će vozače u Australiji dočekati kiša koja bi trebala dati dodatnu draž.

{jb_blackbox-right}Raspored utrka
VN Australije (Melborune, 18. ožujka), VN Malezije (Kuala Lumpur, 25. ožujka), VN Kine (Šangaj, 15. travnja), VN Bahreina (Sakhir, 22. travnja), VN Španjolske (Barcelona, 13. svibnja), VN Monaca (Monte Carlo, 27. svibnja), VN Kanade (Montreal, 10. lipnja), VN Europe (Valencia, 24. lipnja), VN Velike Britanije (Silverstone, 8. srpnja), VN Njemačke (Hockenheim, 22. srpnja),  VN Mađarske (Hungaroring, 29. srpnja), VN Belgije (Spa Francorchamps, 2. rujna), VN Italije (Monza, 9. rujna), VN Singapura (Singapur, 23. rujna), VN Japana (Suzuka, 7. listopada), VN Južne Koreje (Yeongam, 14. listopada), VN Indije (Greater Nodia, 28. listopada),  VN UAE-a (Abu Dhabi, 4. studenog), VN SAD-a (Austin, 18. studenog), VN Brazila (Sao Paulo, 25. studenog).{/jb_blackbox-right}

Start utrke s nestrpljenjem čeka i njegov momčadski kolega Australac Mark Webber koji u deset utrka na domaćem terenu nije uspio niti jednu pobjedu. Glavni konkurent Red Bullu trebao bi biti McLaren, Jenson Button i Lewis Hamilton željni su pobjeda. Hamilton pak mora raditi i na tome da osigura mjesto u McLarenu budući da su najave govorile o njegovom odlasku na kraju sezone.

Pobjede sanjaju i navijači Ferrarija, posljednji naslov svjetskog prvaka propetom konjiću donio je Kimi Raikkonen, koji je ujedno posljednji ostvario pobjedu za talijansku momčad u Melbourneu. Scuderia je imala i nekoliko neugodnih trenutaka u predsezoni, kao što je bila činjenica da nisu isprve prošli neke sigurnosne testove.

Raikkonen je pak upravo jedna od glavnih priča u Formuli 1, Finac se vraća za upravljač Lotusa nakon što je od 2009. vozio reli. U najavi sezone ne smije se zaboraviti ni Michaela Schumachera koji i dalje vozi u 43. godini. Ako već ne zbog rezultata, koji više nisu na nekadašnjoj razini, onda zbog činjenice da je sa sedam naslova najtrofejniji vozač svih vremena.

Inače, u kalendaru je svoje mjesto, nakon pet godina, ponovo našla i Velika nagrada Sjedinjenih Američkih Država koja će se voziti na stazi u Austinu zamijenivši Indianapolis koji je zadnji puta bio domaćin 2007. godine. Ponovo će se voziti i u Bahreinu nakon što je lani otkazana utrka zbog prosvjeda i nemira na Bliskom istoku, a ove sezone leteći cirkus neće posjetiti Tursku.

Momčadi i vozači: Red Bull (Sebastian Vettel, Mark Webber), McLaren (Jenson Button, Lewis Hamilton), Ferrari (Fernando Alonso, Felipe Massa), Mercedes (Michael Schumacher, Nico Rosberg), Lotus (Kimi Raikkonen, Romain Grosjean),  India F1 (Paul di Resta, Nico Hulkenberg), Sabuer (Kamui Kobayashi, Sergio Perez), Toro Rosso (Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne), Williams (Pastor Maldonado, Bruno Senna), Caterham (Heikki Kovalainen, Vitalij Petrov), HRT (Narain Karthikeyan, Pedro de la Rosa), Marussia F1 (Timo Glock, Charles Pic).

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.