VN ŠPANJOLSKE U FORMULI 1

Maldonado u Barceloni ostvario prvu pobjedu

Nedjelja, 13. svibnja 2012. 16:48 Napisao  Marko Babić

Maldonado je prvi vozač iz Venezuele koji je slavio u Formuli 1

Pastor Maldonado ostvario je prvu pobjedu u karijeri na Velikoj nagradi Španjolske ujedno donijevši Williamsu prvo slavlje nakon dugih osam godina, točnije Velike nagrade Brazila 2004. godine. Fernando Alonso bio je drugi, Kimi Raikkonen osvojio je treće mjesto. Zanimljivo, Maldonado je peti različiti pobjednik u pet utrka na otvaranju SP-a Formule 1, te prvi vozač iz Venezuele koji je slavio u Formuli 1.

Maldonado je krenuo u utrku s prvog mjesta, nakon što je Lewis Hamilton kažnjeni umjesto prve pozicije krenuo s posljednje. Naime, Britanac je kažnjen jer je zaustavio bolid na stazi nakon kvalifikacija. Vozač Williamsa tako je dobio priliku krenuti s prve pozicije i uspio se obraniti od napada Fernanda Alonsa u završnici utrke, te je slavio ispred Španjolca s 3.1 sekunde prednosti.

- Utrka je bila jako neizvjesna, pokušavali smo sačuvati gume u završnici i zato nisam mogao ići do maksimuma. Bilo je nekoliko situacija, posebice na kraju startno ciljne ravnine, kada se Alonso uspio jako približiti, ali uspio sam iskontrolirati situaciju i sačuvati vodeću poziciju, rekao je Pastor Maldonado dodavši da je na naplatu došao sav rad iz prošle godine kada je imao očajnu sezonu, te osvojio samo pet bodova u Svjetskom prvenstvu.

- Ovo je nevjerojatan dan, kako za mene, tako i za momčad. Od prošle sezone radimo naporno da poboljšamo bolid. Ovo je bila jako teška utakmica, posebice zbog problema sa zadnjim gumama, ali moram reći da sam oduševljen činjenicom da je bolid bio jako brz od prvog kruga, zaključio je Pastor Maldonado.

Rezultati VN Barcelone: 1. Pastor Maldonado (Williams), 2. Fernando Alonso (Ferrari) +3.1 3. Kimi Räikkönen (Lotus) +3.8, 4. Romain Grosjean (Lotus) +14.7, 5. Kamui Kobayashi (Sauber) +64.6, 6. Sebastian Vettel (Red Bull) +67.5 sekundi...

Ukupan poredak, vozači: 1. Sebastian Vettel (Njem/Red Bull) 61, 2. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 61, 3. Lewis Hamilton (VBR/McLaren) 53, 4. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) 49, 5. Mark Webber (Aus/Red Bull) 48...

Ukupan momčadski poredak: 1. Red Bull Racing-Renault 109, 2. McLaren-Mercedes 98, 3. Lotus-Renault 84, 4. Ferrari 63, 5. Mercedes 43...

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.