VELIKA NAGRADA NJEMAČKE

Fernando Alonso slavio, Vettel kažnjen

Nedjelja, 22. srpnja 2012. 16:20 Napisao/la  M. B.

Alonso je na stazi u Hockenheimu stigao do 30. pobjede u karijeri

 

Fernando Alonso pobjednik je Velike nagrade Njemačke postavši prvi vozač  ove sezone s tri  slavlja ove sezone. Alonso, koji je tako stigao do 30. pobjede u karijeri, na utrci u Hockenheimu vodio je od početka do kraja, dok se borba za drugo mjesto u konačnici svela na Sebastiana Vettela i Jensona Buttona. Nakon drugog ulaska u boks Button je izašao na stazu ispred Vettela, ali Nijemac je  zadržao priključak i u 66., predposljednjem krugu, prestigao je Buttona i stigao do drugog mjesta. Ipak, Vettel je na kraju kažnjen s 20 sekundi jer je u preticanju izašao van staze tako da je Nijemac na kraju zauzeo peto mjesto. Nakon otvaranja pobjedničkog šampanjca legendarni Niki Lauda pitao je Alonsa kakav je osjećaj biti Španjolac u talijanskom  bolidu koji pobjeđuje na utrci u Njemačkoj.

Poredak vozača

1. Fernando Alonso (Ferrari) 154, 2. Mark Webber (Webber) 120, 3. Sebastian Vettel (Red Bull) 110, 4. Kimi  Räikkönen (Red Bull) 98, 5.Lewis Hamilton (McLaren) 92, 6. Nico Rosberg (Mercedes) 76, 7. Jenson Button (McLaren)   68 bodova...

- Ne razumijem se u politiku, ali situacija u Španjolskoj nije dobra, pa ova pobjeda u talijanskom bolidu na utrci u Njemačkoj  je zanimljiva. Bili smo brzi u subotu u kvalifikacijama i krenuli smo na pole positionu i to je bilo ključno. Nije bilo prilike  za preticanje, ali bili smo najbrži i zadržali smo poziciju, rekao je Fernando Alonso.

Vettel i Button obilježili su utrku dvobojem u završnici, nakon kojega je uslijedila istraga budući da se McLaren žalio da je Vettel u preticanju izašao van staže.

- Nisam bio siguran gdje je Button, a nisam htio da se sudarimo. Nisam ga dobro vidio i htio sam  mu dati prostora. Svi smo  imali problema s gumama, posebice Jenson i zato sam ga uspio prestići, ustvrdio je Vettel koji je na otvaranju utakmice imao  veliki dvoboj s Michaleom Schumacherom. Button nije htio komentirati dvoboj.

- Prvo hvala publici sjajno je vidjeti toliko puno ljudi. Bilo je dobro boriti se na čelu poretka nakon dugo vremena, ustvrdio  je Button.

Njegov klupski kolega nije bio te sreće. U svom stotom nastupu u Formuli 1 Lewisu Hamiltonu u trećem krugu mu se probušila  guma, a u 58. krugu je odustao.

VN Njemačke, rezultati: 1. Fernando Alonso (Ferrari) 1;31:05.862, 2. Jenson Button  (McLaren) +6.949, 3. Kimi Raikkonen (Lotus) + 16.409, 4. Kamui Kobayashi (Sauber) +21.925, 5. Sebastian Vettel (Red Bull) +23.732, 6. Sergio Perez (Sauber) +27.896, 7.  Michael Schumacher (Mercedes) +28.960, 8. Mark Webber (Red Bull) +46.900...


 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.