F1: Lewis Hamilton pobjedom u Albert Parku krenuo u obranu naslova, dvostruko slavlje za Mercedes

Nedjelja, 15. ožujka 2015. 07:58 Napisao/la  P. M.

Rezultati VN Australije: 1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes - 1:31:54.067), 2. Nico Rosberg (Nje/Mercedes - +1.360), 3. Sebastian Vettel (Nje/Ferrari - +34.523)

Britanac Lewis Hamilton u tvorničkoj momčadi Mercedesa pobjednik je Velike nagrade Australije, prve utrke ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva pilota Formule 1. Prošlosezonski osvajač naslova svjetskog prvaka na pravi je način krenuo u novu sezonu, u utrci koja će po mnogočemu ostati upamćena u kronikama najskupljeg sporta na planeti. Utrka, sama po sebi nije obilovala zanimljivostima. Po suhom vremenu u Albert Parku Hamiltonu je za pobjedu bilo dovoljno primjeniti strategiju jednog ulasku u boks sredinom utrke, pridržavala se toga i velika većina ostalih vozača. Njegov momčadski kolega Nico Rosberg završio je drugi, dok je Sebastian Vettel u Ferrariju završio na trećem mjestu.

{jb_blackbox-right}Startalo 15, završilo 11 vozača
Budući da momčad Marussije nije nastupila zbog financijskih problema za utrku je bilo prijavljeno 18 vozača. Prije starta dogodila su se još tri otkazivanja. Finac Valtteri Bottas (Williams) nije nastupio zbog ozljede leđa dok su Daniil Kvyat (Red Bull) i Kevin Magnussen (McClaren) morali otkazati zbog kvarova na bolidima i prije samog starta. Za vrijeme utrke odustala su četvorica (Verstappen, Maldonado, Grosjean, Raikkonen) pa je samo jedanaest vozača okončalo nastup.{/jb_blackbox-right}

Od početka utrke Hamilton je vodio, čelnu poziciju Rosberg je imao tek u krugu nakon kojeg je Britanac išao u boks. Već na samom startu utrke dogodila su se dva odustajanja, iako nije bilo međusobnih kontakata. Najprije se od utrke oprostio Pastor Maldonado, onda i Romain Grosjean. Prvoplasirani je dvojac odjurio naprijed, dok se mladi Carlos Sainz u izravnom obračunu s Brazlcem Nasrom domogao petog mjesta. Zbog Grosjeanovog odustajanja do trećeg je kruga na stazi bio sigurnosni automobil, no ni nakon njegovog odlaska nije došlo do velikih obračuna kojima je ova utrka u globalu oskudjevala.

Već do trećine utrke (16. krug) formirale su se tri interesne skupine u lovu na bodove. Hamilton i Rosberg bili su odmakli na dvadesetak sekundi, Massa i Vettel borili su se za treće mjesto a trojac Nasr - Raikkonen - Ricciardo za petu poziciju. Na začelju su se za pretposljednje mjesto dugo borili Button i Perez, sve dok se Britancu pri kraju utrke nisu počeli događati mehanički problemi na bolidu. Taman kad se borba za peto mjesto intenzivirala, Raikkonen je po drugi puta bio u boksu. Treće mjesto odlučeno je u 25. krugu kad se Ferrariju isplatila utrka protiv Williamsa kroz boksove. Vettel je ušao krug prije Masse te ga uspio prestići.

Tada su i u Mercedesu odradili svoja zaustavljanja. Rosberg se vratio na isti zaostatak iza Hamiltona od tri i pol sekunde, što do kraja nije uspio sustići. Ambicije Rosberga za prvo mjesto bile su izražene, Nijemac se preko radija interesirao kako Hamilton stoji s gorivom, na što mu mehaničari nisu mogli dati odgovor budući se radilo o izravnoj utrci timskih kolega. Pokušao je Rosberg napasti, sve osim sporadičnog skidanja zaostatka u nekoliko krugova nije se dogodilo. Kadase već znalo kako će završiti borba prve četvorice, valjalo je samo razriješiti ostale dvojbe. Felipe Nasr ostao je peti nakon što je Raikkonen konačno odustao zbog pogreške mehaničara u boksu. Fincu je problem po izlasku u 42. krugu problem stvorila stražnja lijeva guma koju mu iz Ferrarijevog tima nisu dobro pričvrstili.

Do bodova na otvaranju nije uspio stići najmlađi vozač u povijesti. Sa 17 godina i 166 dana ove je nedjelje prvi puta nastupio Max Verstappen, morao je pilot Toro Rossa odustati u 34. krugu zbog kvara koji je prouzročio požar na motoru.

Lewis Hamilton upisao je pobjedu na besprijekoran način a Mercedes je pokazao da će ga biti vrlo teško dostići u konstruktorskoj borbi. Sljedeća je utrka na rasporedu za dva tjedna kada će se u Sepangu voziti Velika nagrada Malezije.

Rezultati VN Australije:
1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes - 1:31:54.067)
2. Nico Rosberg (Nje/Mercedes - +1.360)
3. Sebastian Vettel (Nje/Ferrari - +34.523)
4. Felipe Massa (Bra/Williams - +38.196)
5. Felipe Nasr (Bra/Sauber - +1:35.149)
6. Daniel Ricciardo (Aus/Red Bull - 1 krug)
7. Nico Hulkenberg (Nje/Force India - 1 krug)
8. Marcus Ericsson (Šve/Sauber - 1 krug)
9. Carlos Sainz Jr. (Špa/Toro Rosso - 1 krug)
10. Sergio Perez (Mek/Force India - 1 krug)
11. Jenson Button (VB/McClaren - 2 kruga)
Odustali: Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari - 42. krug), Max Verstappen (Niz/Toro Rosso - 34. krug), Romain Grosjean (Fra/Lotus - 1. krug), Pastor Maldonado (Kol/Lotus - start)
Nisu započeli: Daniil Kvyat (Rus/Red Bull), Kevin Magnussen (Dan/McClaren), Valtteri Bottas (Fin/Williams)

Poredak vozača (1/20): 1. Hamilton 25 bodova, 2. Rosberg 18, 3. Vettel 15, 4. Massa 12, 5. Nasr 10 bodova
Poredak konstruktora: 1. Mercedes 43 boda, 2. Ferrari 15, 3. Sauber 14, 4. Williams 12 bodova, 5. Red Bull 8 bodova

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.