Alonso do 28. pobjede karijere u Maleziji, Perez junak dana

Nedjelja, 25. ožujka 2012. 15:30 Napisao/la  Ivan Milatić

Alonso je zaslužio 28 pobjedu u karijeri u 177 utrci karijere, tu nema zbora, ali istinski ljubitelji oktanskog cirkusa morali su uživati u Perezovim majstorijama

Fernando Alonso pobjednik je druge utrke sezone za Veliku Nagradu Malezije. Veliki je to povratak Princa od Asturije i Ferrarija, no junak ove utrke zove se Sergio Perez dolazi iz Meksika i vozi Sauber sa Ferrarijevim motorom. Alonso je zaslužio 28 pobjedu u karijeri u 177 utrci karijere, tu nema zbora, ali istinski ljubitelji oktanskog cirkusa morali su uživati u Perezovim majstorijama.  Hamillton je kao i u Australiji nakon pole positiona stigao do trećeg mjesta a Jenson Button je zbog vlastite nepromišljenosti ostao bez bodova.

Prizivali su svi kišu tijekom kvalifikacijskog vikenda a ona nije dolazila sve do pred sami start. HRT koji je za razliku od Australije uspio izboriti start odabrao je full wet a svi ostali bili su na intermediate gumama. Kiša je na kraju promijenila sve, poklonici „propetih konjića“ niti sanjali nisu pobjedu, posebno nakon slobodnih treninga i kvalifikacija. Istini za  volju Felipe Massa je još korak bliže otkazu. Šef Ferrarija Luca Cordero Di Montezemolo neće imati razumijevanja za Brazilčev kriminalan start sezone.
U skladu sa vlastitim najavama nakon kvalifikacijskog treninga Lewis Hamilton ušao je u prvi zavoj na prvoj poziciji ispred Buttona i Grosjeana koji je još jednom sjajno startao. Ubrzo ga prolazi Webber, a Michael Schumacher koji je u utrku startao kao treći izvrtio se već u četvrtome zavoju prvoga kruga i izgubio je dosta pozicija. Razlog tome leži u činjenici da ga je sa stražnje strane pogodio Sebastian Grosjean. Nijemac je pao na 13 a Francuz na 18 mjesto. Najbolje su u utrku startali Heikki Kovalainen i Kamui Kobayashi. Finac je sa posljednjeg u drugom krugu stigao na 15 mjesto dok je Japanac krenuo kao 17 a nakon prvoga kruga bio je deveti.

U četvrtome krugu mladi Francuz u Lotusu baš kao i sedam dana ranije prerano završava utrku. Ovoga puta ostao je zarobljen u pijesku. Krug kasnije u boks je ušao Button sa druge pozicije a slijedio ga je Alonso. U šestom krugu u boks su ušli gotovo svi ostali a to je iskoristio Sergio Perez koji se probio na treću poziciju iza McLarenova dvojca.
Ono neminovno dogodilo se u sedmom krugu. Crvene zastave i sigurnosni automobil, prvi puta nakon deset godina u Maleziji. Button je dobro opisao stanje na stazi – Ovo je kao jezero. Barem je Englez naučio na kišu. Deveti krug značio je prekid utrke zbog jake kiše i slabe vidljivosti. U trenutku prekida do isteka maksimalnih dva sata trajanja utrke ostalo je sat 39 minuta i 29 sekundi.

{jb_blackbox-right}Fernando Alonso

- Veliko iznenađenje što sam pobijedio. Mislim da nismo bili dovoljno brzi ni u Australiji ni tu. Ciljao sam na maksimalan broj bodova koji bude moguć. Ispalo je da sam osvojio 25. Ključno je bilo ostati miran u nekim ekstremnim situacijama. Imali smo savršena zaustavljanja u boksu i savršenu strategiju. Ova pobjeda je došla u odličnom trenutku za nas, ovu nedjelju ćemo pamtiti. Ipak, ništa nije drukčije, i dalje se moramo boriti za prolaz u zadnju kvalifikacijsku rundu, a na utrkama za poneki bod. Nadam se da nećemo previše zaostajati u ovom prvom dijelu sezone.

Sergio Perez

- Mislim da je ovo mogla biti moja pobjeda. Hvatao sam Fernanda pred kraj utrke. Gubio sam prednje gume i znao sam da ga moram proći da to zaustavim. No, dotaknuo sam rubni kamen i otišao široko. To je bila cijena moje potjere za pobjedom. Zahvala cijeloj ekipi, zvali su me u boks u savršenim trenucima. Fernando je također radio odličan posao sa strategijom pa mu se to isplatilo. Odličan rezultat, hvala svima.

Lewis Hamilton

- Mislim da možemo biti zadovoljni. Najprije, čestitke Fernandu i Sergiju. Očito, mogli smo uhvatiti još poneki bod, ali ne mogu se žaliti. Drugi vikend za redom sam na podiju. Drago mi je da sam izbjegao nevolje u teškim uvjetima poput ovih. Dobar posao od cijele ekipe.
  {/jb_blackbox-right}

Pauza od 45 minuta bila je duga i dosadna a onda je bolide u utrku poveo sigurnosni automobil. Jenson Button otišao je do motorehomea no nakon popijene šalice čaja nije stigao poručati tjesteninu sa tunom.
Pedro De la Rosa dobio je kaznu prolaska kroz boks jer su članovi njegove momčadi ostali na stazi duže od dozvoljenog. Dogodilo se to u 13 krugu kada je stazu napustio sigurnosni automobil. Button, Rosberg, Raikkonen i Kobayashi odmah su otišli na promjenu guma a Webber je prestigao Alonsa za treću poziciju, a potom u četvrtome zavoju Australca prelazi i momčadski kolega Vettel no Webber do kraja 14 kruga vraća poziciju. U tome krugu Hamilton ulazi u boks sa vodeće pozicije i to donosi prvu veliku pogrešku u boksovima ove sezone. Neuspjela izmjena stražnjih guma odnosi Britancu brojne pozicije i u vodstvu je Sergio Perez u Sauberu sa Ferrarijevim motorom najavivši nedjelju svoga života.

Da jedna nevolja nikada ne dolazi sama dokazao je drugi McLarenov vozač Jenson Button koji se bespotrebno sudario sa Karthikeyanom u HRT-u. Usporena snimka pokazala je da je Britanac isključivi krivac za sudar i njegova utrka išla je iz lošega u gore. U 17 krugu iskalio je sve svoje frustracije odvozivši najbrži krug sa 20 pozicije. Žalio se Button i da ne kontrolira prednje gume, no sve je ove nedjelje za njega bilo uzalud. U 23 krugu Alonso je odgovorio Perezu i zadržao prednost na vrhu od pet sekundi. Vettel i Raikkonen u narednom krugu prešli su Rosberga za četvrto odnosno peto mjesto. No sve nakon toga prošlo je u fantastičnom nastupu mladog Meksikanca. Perez je iz kruga u krug bivao sve bliži Alonsu.

Ove godine „ne cveta cveće u njihovo preduzeće“, riječ je naravno o Red Bullu. U 48. krugu pukla je stražnja lijeva guma aktualnom svjetskom prvaku Sebastianu Vettelu i morati će se naučiti na drugačiju sezonu od prošle dvije. U 49. krugu Pererzov momčadski kolega Kamui Kobayashi morao je odustati, a krug kasnije sjajni Perez nakon manje vozačke pogreške gubi prigodu borbe za pobjedu, ali čuva drugu poziciju. Šest krugova prije kraja za Alonsom je zaostajao pet sekundi, do kraja je to spustio na 2.263 ali iako može djelovati kao fraza Perez je moralni pobjednik Velike Nagrade Malezije, a potvrda toga su i suze njegovoga gazde Petera Saubera. Osim Pereza rezultate karijere ostvarili su Vergne i Senna. Ova je utrka potvrda da nas čeka nikada zanimljivija sezona jer ne treba zaboraviti da je najbrži krug odvozio povratnik Kimi Raikkonen u Lotusu. Alonso je na pobjedu čekao od Velike Nagrade Velike Britanije u kolovozu prošle godine a ovim je trijumfom stigao do petog mjesta na vječnoj listi.
Sljedeće druženje sa oktanskim cirkusom na rasporedu je u Kini 15. travnja. Na stazi u Šangaju start je zakazan za 9 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Rezultati utrke:
 1.  Alonso        Ferrari                    2h44:51.812
 2.  Perez         Sauber-Ferrari             +     2.263
 3.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +    14.591
 4.  Webber        Red Bull-Renault           +    17.688
 5.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    29.456
 6.  Senna         Williams-Renault           +    37.667
 7.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    44.412
 8.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +    46.985
 9.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +    47.892
10.  Schumacher    Mercedes                   +    49.996
11.  Vettel        Red Bull-Renault           +  1:15.527
12.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +  1:16.800
13.  Rosberg       Mercedes                   +  1:18.500
14.  Button        McLaren-Mercedes           +  1:19.700
15.  Massa         Ferrari                    +  1:39.300
16.  Petrov        Caterham-Renault           +     1 krug
17.  Glock         Marussia-Cosworth          +     1 krug
18.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 krug
19.  Maldonado     Williams-Renault           +    2 kruga
20.  Pic           Marussia-Cosworth          +    2 kruga
21.  Karthikeyan   HRT-Cosworth               +    2 kruga
22.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    2 kruga

Najbrži krug:

Raikkonen, 1:40.722

Utrku nisu završili:

Kobayashi     Sauber-Ferrari               47
Grosjean      Lotus-Renault                4

Stanje u prvenstvu:

 1.  Alonso        35        1.  McLaren-Mercedes           55
 2.  Hamilton      30        2.  Red Bull-Renault           42
 3.  Button        25        3.  Ferrari                    35
 4.  Webber        24        4.  Sauber-Ferrari             30
 5.  Perez         22        5.  Lotus-Renault              16
 6.  Vettel        18        6.  Force India-Mercedes        9
 7.  Raikkonen     16        7.  Williams-Renault            8
 8.  Senna          8        8.  Toro Rosso-Ferrari          6
 9.  Kobayashi      8        9.  Mercedes                    1
10.  Di Resta       7       
11.  Vergne         4       
12.  Hulkenberg     2       
13.  Ricciardo      2       
14.  Schumacher     1   

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.