FIA TRENING

Edukaciju HAKS-a pohodilo 87 sudaca

Subota, 25. studenog 2017. 10:53 Napisao/la  Miroslav Krpan

Suci su bili klupskog i nacionalnog ranga

Predavači HAKS-a
Predavači HAKS-a Foto: Miroslav Krpan


 Temeljem odobrenog FIA Grand programa za 2017. godinu, a u organizaciji Komisije za edukaciju UO HAKS-a i Komisije za suce i volontere Odbora za autosportove u Zagrebu je održan trening za suce auto sportova kojem je prisustvovalo 87 sudaca uglavnom klupskog i nacionalnog ranga, te aktivista iz 15-tak klubova.

 Osnovni cilj treninga, kako se naziva ovaj oblik obrazovnog sustava sudaca, bio je da pred FIA i MSA komisijom osam višegodišnjih i iskusnih sportskih sudaca pokažu  koliko su svladali tehnike prilikom prenošenja  svog znanja i edukativne sposobnosti ostalim sportskim sucima klupskog i nacionalnog ranga, koji su ovog puta biti aktivna „publika“.
 
Prezenteri i predavači bili su Gabrijela Jerman, Goran Vujisić, Dean Grbac,  Edin-Dino Deljkić, Zvonimir Harapin, Zlatko Grotić, Boris Gorup i dr. Mirko Grgurev.

Uz brojne živopisne, što video primjere, što fizičkom prezentacijom sredstava i opreme, interaktivnim prenošenjem pravila, znanja i iskustva zainteresirali su prisutne suce koji su cjelodnevni rad ocijenili veoma dobrim, ujedno temeljem budućih oblika edukativnih seminara za sve nositelje licenci u okviru Hrvatskog auto i karting saveza.

Seminaru su prisustvovale, te ujedno mentorirale uočeno Sue Sanders, voditeljica međunarodnih FIA MSA treninga i Kate Robson, voditeljica FIA Sport Grand programa i akreditacija.

Ako uspješno zadovolje kriterije, ubuduće će Hrvatski auto i karting savez imati svoju sudačku, edukacijsku, ekipu koja će međunarodne seminare moći održavati u zemljama okruženja, odnosno tamo gdje bude potrebno.

Prve dojmove edukacijska ekipa saznala je kroz razgovore i evoluaciju učinjenog.

Tijekom cjelodnevnih predavanja, uz osvrst na pojedinačne specifičnosti vrhunskih automobilističkih disciplina, posebna je pažnja posvećena  komunikacijama u vrijeme utrka, administrativnim zadaćama sudaca, mjerenju vremena i obradi podataka s istog,a uz prisustvo većine sudaca tehničara, te članova Zdravstvene komisije HAKS-a, posebna je pozornost bila na sigurnosnoj opremi vozila i vozača potrebnih za natjecanja, te načinima,  postupcima i efikasnosti medicinskih ekipa na utrkama.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.