Nedjelja, 20. kolovoza 2017.ČUDNI STRUČNI KRITERIJI

Riječki vratari vrijede, riječki trener vratara ne vrijedi

Autor SC Nedjelja, 18 prosinca 2016 18:06

Željko Babić najboljem riječkom treneru vratara otkazao suradnju bez suvislog objašnjenja

Valter Matošević, Ivan Stevanović, Ivan Pešić, Moreno  Car
Valter Matošević, Ivan Stevanović, Ivan Pešić, Moreno Car

Na zadnjem popisu igrača rukometne reprezentacije za pripreme za nadolazeće Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u Francuskoj početkom iduće godine, našla su se čak tri vratara koja dolaze sa šireg riječkog područja: Ivan Stevanović, Ivan Pešić i Moreno Car.

Poznavaoci rukometnih prilika već su navikli da je u reprezentaciji uvijek jedan vratar sa riječkog područja i svi na to gledaju kao nešto sasvim prirodno i uobičajeno.

Počevši od Tončija Perobonia, preko Valtera Matoševića, Nikole Blažička, Ivana Pešića i Ivana Stevanovića, Moreno Car šesti je vratar koji će nositi dres reprezentacije.

Tonči Peribonio bio je stub obrane Zameta s kojim je 1992. osvojio titulu doprvaka Hrvatske, a nosio je dres reprezentacije Hrvatske 39 puta.

Nikola Blažičko je u periodu od 2002. do 2006. odigrao 23 utakmice u dresu hrvatske reprezentacije u koju je dospio sjajnim igrama koje je pružao u Zametu, a nakon toga u PPD Zagrebu.

Blažičko je aktivan u njemačkoj Bundesligi i trenutno je član TuS N-Lübbeckea.

U zadnjih godinu dana u reprezentaciji se ustalio Ivan Stevanović kojeg je šira javnost upoznala tek na posljednjem Europskom prvenstvu u Poljskoj, gdje je Stevanović sigurno bio jedan od najzaslužnijih igrača za osvajanje brončane medalje.

Na kvalifikacijama za OI u Brazilu, velikim dijelom zahvaljujući njegovim obranama reprezentacije je zborila nastup u Riju.

Stevanović je potekao u RK Trsat, a nakon toga branio je u Zametu i Poreču.

Trenutno brani u velikoj formi u PPD Zagrebu kojega nakon ove sezone napušta i seli u švicarski Kadetten Schaffhausen.

Ivan Pešić je rodom iz Senja u kojem je napravio svoje prve rukometne korake, da bi ubrzo stigao u riječki Zamet, a nakon toga kupuje ga mađarski prvak Veszprem.

Pešić dolazi do reprezentativnog statusa, te se vraća u Hrvatsku, točnije u PPD Zagreb.

Nedovoljna minutaža u dresu hrvatskog prvaka natjerala ga je na promjenu sredine, pa je otišao u slovenski Maribor, a nakon samo jedne sezone potpisuje ugovor sa bjeloruskoim Meshkovom iz Bresta.

Sigurno će se svi rado sjetiti Pešićeve obrane sedmerca u zadnjim sekundama utakmice protiv Francuske na OI u Riju kojom je donio pobjedu Hrvatskoj u grupnoj fazi natjecanja.

Zadnji u nizu je mladi vratar iz Crikvenice Moreno Car, koji je potekao u Bribiru kod legendarnog trenera Daria Stipeča.

Nakon Bribira nastupa za Crikvenicu, te jednu sezonu za Matulji.

Trenutno Car brani boje Poreča, te je sa 12,6 obrana po utakmici prvi vratar Premijer lige i jedan od najzaslužnjih za visoko mjesto Poreča u Premijer ligi.

Car nosi dres juniorske reprezentacije Hrvatske s kojom je na zadnjem EP osvojio četvrto mjesto. Ovo će mu biti prvo seniorsko okupljanje.

Iza svih vratara stoji talent, ali je još bitnija komponenta njihova uspjeha stručni rad.

Najuspješniji riječki vratar svih vremena sigurno je Valter Matošević, koji se okitio s ukupno jedanaest medalja sa velikih natjecanja od kojih su najsjajnije zlatne olimpijske medalje iz Atlante i Atene, te zlatna medalja sa Svjetskog prvenstva u Portugalu.

Matošević se nakon igračke karijere posvetio trenerskom pozivu, godinama uspješno radi u riječkom Zametu koji predstavlja vrh piramide stručnog rada na širem riječkom području.

Značajne rezultate Matošević je ostvario na klupi reprezentacije u kojoj je bio trener vratara do završetka OI u Brazilu.

Na početku novog olimpijskog ciklusa Valter Matošević više nije član stručnog stožera hrvatske reprezentacije za koju brane čak trojica vratara s riječkog područja. S dvojicom (Stevanović, Pešić) je radio u reprezentaciji.

Najbolji riječki vratari dobili su pozive izbornika Željka Babića, koji je najboljem riječkom treneru vratara otkazao suradnju bez suvislog objašnjenja!

Nešto očito ne štima u stručnom radu!

Morate se prijavit ukoliko želite komentirati

SportCom.hr