Nedjelja, 20. kolovoza 2017.IVAN STEVANOVIĆ NAGLAŠAVA

Transfer u Švicarsku donosi sigurnost mojoj obitelji

Autor Nenad Daskijević Četvrtak, 29 prosinca 2016 09:57

Na kraju smo na OI bili peti, a ne petnaesti, što je po meni ipak uspjeh, govori Stevanović

Ivan Stevanović
Ivan Stevanović

Kalendarska 2016. godina za vratara PPD Zagreba i reprezentacije Hrvatske, Ivana Stevanovića, bila je sigurno godina iz snova.

Do jučer široj javnosti malo poznati vratar prometnuo se u pravu rukometnu i sportsku zvijezdu, te je dodatno sa svojim skromnim istupima šarmirao javnost.

Sportski gledano Stevanović je u jednoj godini osvojio gotovo sve o čemu jedan sportaš sanja.

Medalja na EP, prvi igrač kvalifikacija za OI u Riju, nastup na OI, te više nego uvjerljivi nastupi sa PPD Zagrebom u Ligi prvaka, kao i u SEHA ligi.

Također tekuća sezona se odrađuje u velikoj formi, te je garancija za mjesto u reprezentaciji koje vodi na SP u Francuskoj početkom 2017. godine.

Stevanović ne krije zadovoljstvo ostvarenim uspjesima, te se nada novim velikim trenucima u svojoj karijeri.

- Najbolja sezona u mojoj karijeri. Klupski gledano ušli smo u najboljih osam u Europi, što nitko nije očekivao s obzirom na budžet s kojim se raspolagalo, također smo uspjeli biti na Final Fouru SEHA lige, koja je svake godine sve jača i sigurno je veliki uspjeh biti u vrhu. Sa stanovišta reprezentacije osvojena je bronca na EP u Poljskoj, kroz kvalifikacije izborene OI u Riu. Nastup u Riju bio je možda malo nespretan zbog nesretnog poraza od Poljaka. Jednostavno, mislim da nije bio naš dan i bili smo silno nesretni zbog tog pobačaja. Mislim da ne bismo trebali biti toliko nesretni, jer na kraju smo bili peti, a ne petnaesti, što je po meni ipak uspjeh, govori Stevanović.

PPD Zagreb je ostvario veliki uspjeh u prošloj sezoni, međutim u nastavku je pukla veza sa trenerom Veselinom Vujovićem:

- Veselin Vujović je vrhunski stručnjak, klub je s njim na klupi ostvario fantastične rezultate. Međutim, njegov način rada je izuzetno težak, momčad se potrošila i jednostavno nije bilo moguće više raditi zajedno. Svi treneri imaju svoj vijek trajanja u jednoj momčadi, takav je slučaj bio Veselina Vujovića u PPD Zagrebu. Ako gledam na trenera vratara Marija Kelentrića, moram naglasiti da je on pridonio jako puno u mojoj karijeri. Ja sam imao jednu veliku rupu, odnosno prazninu u radu još dok sam bio u Zametu. Nakon odlaska Valtera Matoševića iz Zameta ostao sam sam sa osnovama, koje mi je on ostavio i došlo je do velike praznine između prvoligaškog rukometa i ovoga što igra PPD Zagreb. Falilo mi je znanje i sigurno da je trener Kelentrić ispunio taj prostor sa svojim znanjem i utjecajem, te ću mu biti zauvijek zahvalan, rekao je Stevanović, te nastavio o trenerima i kolegama u reprezentaciji.

- Valter Matošević je sigurno uvelike zaslužan za uspjehe vratara u reprezentaciji, ne samo moj nego općenito svih vratara. Matošević je vratar koji je prošao jako puno u svojoj karijeri i svaki njegov savjet na pripremama i turnirima sa reprezentacijom su zlata vrijedni. Rad sa Matoševićem je bio izuzetno plodonosan i mislim da su svi bili zadovoljni. Izbornik Željko Babić odlučio je malo promiješati karte i iskoristio je svoje pravo da zamijeni neke suradnike. Na mjesto trenera vratara stigao je Venio Losert, koji je sigurno također veliki znalac i nadam se dobroj suradnji. Sa svim kolegama u reprezentaciji sam u izvrsnim odnosima. S Ivanom Pešićem sam radio još u Zametu, a s Filipom Ivićem u PPD Zagrebu i konačno cimeri smo u reprezentaciji, govori Stevanović.

U siječnju 2017. reprezentaciju očekuje nastup na SP u Francuskoj. Stevanović je u velikoj formi baš kao i Ivić u Kielceu, te Pešić u Meshkovu.

- Izbornik je taj koji odlučuje, siguran sam da će dobro izabrati. U Francusku će ići par vratara koji stvarno bude pokazao najbolju formu kroz pripreme, sigurno da će u dogovoru sa trenerom Losertom pravilno odabrati vratarski dvojac. Turnir u Francuskoj je dugačak i bit će vrlo zahtjevan, te je sigurno da jedan vratar ne može igrati sam. Potrebno je imati dva vratara u vrhunskoj formi, pokazuje se da u današnjem rukometu bez petnaestak obrana vratara po utakmici nema uspjeha momčadi. Reprezentacija ima dosta problema u momčadi, sigurno nema Marka Kopljara i Ivana Sliškovića zbog ozljeda, a veliko je pitanje u kakvom će stanju doći Domagoj Duvnjak. Imamo nove igrače i neke stare povratnike kao Željka Musu s kojim ćemo sigurno puno dobiti u obrambenom dijelu, vraća se Marino Marić koji nije bio u Riju i sigurno je da ćemo dobiti na širini, te će se probati na taj način pokriti nedostaci na vanjskim pozicijama. Ne znam što možemo očekivati, mada bih rekao da smo mi reprezentacija koja je stalno u krugu pet, šest momčadi koje konkuriraju za medalju i mislim da se moramo nekako dovući do polufinala, priželjkuje Stevanović.

U sljedećoj godini Stevanović završava ugovor sa PPD Zagrebom i seli na tri godine u Švicarsku.

- Kadetten Schaffhausen je moj novi klub, transfer će sigurno donijeti sigurnost, kako meni tako i mojoj obitelji, to ono što sam tražio od novog kluba. Imao sam drugih ponuda iz Poljske i Njemačke, ali ponuda iz Švicarske mi je najbolje legla. Igrat ću sigurno Ligu prvaka, a što se tiče njihovog prvenstva, ono je nešto slabije od SEHA lige i ima manje putovanja što mi u potpunosti odgovara, jer imam i koju godinu, kazuje Stevanović koji je izrazio oduševljenje svojim bivšim klubovima, Zametom i Trsatom.

- Sigurno da pratim moje riječke klubove. Zamet je odigrao odličnu sezonu u EHF kupu i upućujem im velike čestitke. Svima mora biti jasno da klubovi s kojima je Zamet igrao u Europi imaju velike budžete, bez financija danas nema uspjeha. Zamet je pokazao koliko je mogao i ovakav uspjeh je veliki poticaj za cijeli klub. Trsat pratim zbog mlađih kategorija gdje su mi treneri prijatelji i kad god sam u prilici odem pogledati njihove treninge, zaključuje Stevanović.

Morate se prijavit ukoliko želite komentirati

SportCom.hr