Vlada usvojila Nacionalni program športa, tzv. Opatijska inicijativa (p)ostala običan spin

Četvrtak, 06. lipnja 2019. 20:29 Napisao  I. V.

Na kraju se incijativom vlasnika Rijeke Damira Miškovića nitko u državi ozbiljno nije ni bavio

Opatijska inicijativa bez pokrića
Opatijska inicijativa bez pokrića

 

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalni program športa 2019. - 2026., koji je na sjednici Vlade šturo predstavio potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Budući da je strategiju sporta predstavio ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, jasno je da je strategija kozmetička promjena.

Nacionalni program športa sadrži 6 općih i 19 posebnih ciljeva te 62 mjere.

Štromar je tvrdi da će strategija osigurati učinkovitiji sustav športa kroz donošenje kategorizacije športova i kriterija financiranja športskih programa, veću aktivnost građana kroz poticanje programa zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja na svim razinama te će riješiti pitanje obuke neplivača, jedinstvena stipendija na državnoj razini za vrhunske športaše I. i II. kategorije, podmirivanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za vrhunske športaše I. kategorije, ulaganje u športsku infrastrukturu, skrb o stručnim kadrovima te bolji sustav upravljanja u športu.

Ukratko, država se nema namjere baviti vrhunskim profesionalnim sportom, a kamo li da će se baviti elitnim momčadskim sportovima poput nogometa.

Usvajanjem Nacionalnog programa o športu, tzv. Opatija inicijativa definitivno je (p)ostala običan spin bez realnog političkog uporišta.

Na kraju se incijativom vlasnika Rijeke Damira Miškovića nitko u državi ozbiljno nije ni bavio.

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 9 16
2 HNK Hajduk Split 9 15
3 NK Osijek 3 12
4 HNK Gorica 1 12
5 NK Lokomotiva 2 11
6 HNK Rijeka 2 11
7 NK Istra 1961 -3 8
8 NK Slaven Belupo -11 7
9 Inter Zaprešić -4 6
10 NK Varaždin -8 3