KEK O PREKIDIMA

Obrambeni igrači više nisu u prednosti

Srijeda, 11. srpnja 2018. 17:55 Napisao  I. V.

Postali su zanimljiviji igrači koji su jaki u skoku, posebice u ofenzivnom skoku. Više neće biti moguće slagati vezni red bez visokih igrača, ta vremena polako prolaze, kaže trener Rijeke

Matjaž Kek
Matjaž Kek

 

Kako se Svjetsko prvenstvo u Rusiji približava kraju sve je izvjesnije da će ostati upamćeno po prekidima.

Presudni element u igri postali su prekidi, nikada u povijesti jednog velikog natjecanja nije se dogodilo više odlučujućih pogodaka iz prekida:

- Naravno da to nije slučajno, ne može deset puta biti slučajno. Prostor se jako suzio, agresija na igrača s loptom postala je intezivna i zato je toliko važan postao put lopte u kazneni prostor iz prekida. To su tzv. mrtve lopte, kada te nitko ne napada. Možda se malo više potenciraju pogoci iz prekida, padali su pogoci iz prekida i prije Svjetskog prvenstva, ali je sigurno porasla agresivnost u ofenzivnom skoku, što se vidi po napadačima koji u kontaktu stalno vrše pritisak na suce. Prekidi su zapravo najkraći put do kaznenog prostora, da potpuno pojednostavim. Ako imaš dobrog izvođača, koji jako i precizno ubacuje, prekidi postanu dio pripreme za utakmicu. Ne poznajem trenera koji ne razmišlja o prekidima, koji ne radi na postavljanju defenzive u prekidima. Prekidi su u svim sportovima postali važan element, kaže trener Rijeke Matjaž Kek.

Koliko je bitna pomjena sudačkog kriterija koji je počeo više štititi napadače, koji očito stječu prednost u ofenzivnom skoku?

- Mislim da je dobro da ofenzivni ima prednost pred defenzivnim skokom. Napadači su u pravilu u prednosti kada lopta počne letjeti, lakše osvajaju prostor. Prije si mogao napadaču rasparati dres, a sudac nije reagirao. Sigurno da VAR ima veliki utjecaj, dugo se nije igralo jedno veliko natjecanje koje je donijelo toliko revolucionarnih promjena.

I Rijeka ima stalnih problema u prekidima?

- Očito treba drugačije pristupiti selekciji igrača, postali su zanimljiviji igrači koji su jaki u skoku, posebice u ofenzivnom skoku. Više neće biti moguće slagati vezni red bez visokih igrača, ta vremena polako prolaze. Sve se više mora razmišljati o igračima koji su jaki u defenzivnom i ofenzivnom skoku. A prekidi se uvježbavaju na ubačaje lijevom i desnom nogom, to su akcije koje se ponavljaju, pa se mogu i predvidjeti. Slažem se da su prekidi postali najpotenciraniji dio igre na ovom Svjetskom prvenstvu, nema toliko taktičkih ponavljanja u sistemu, ništa nije tako upečatljivo kao prekidi. To je zapravo igra "jedan na jedan" u kojoj do izražaja dolazi moć.

Nakon ovog Svjetskog prvenstva struka će morati početi drugačije razmišljati o defenzivnom skoku da bi se spriječio ovoliki broj pogodaka iz prekida?

- To se može postići jedino treningom! Trebat će točno odrediti tko gdje stoji, trebat će puno vremena posvetiti detaljima u igri od "jedan na jedan" do igre "pet na pet". Morat ćeš u defenzivnom skoku biti jako precizan, jer više nema tzv. prljavog skoka. Obrambeni igrači više nisu u prednosti, posebice otkada se počeo koristiti VAR.

 

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 32 54
2 NK Osijek 21 40
3 HNK Rijeka 16 38
4 NK Lokomotiva 15 35
5 HNK Gorica 1 31
6 HNK Hajduk Split 4 30
7 NK Slaven Belupo -7 21
8 Inter Zaprešić -26 18
9 NK Istra 1961 -17 16
10 NK Rudeš -39 4