Ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.POZADINA TRANSFERA

Ristovski nije prodan nego posuđen Sportingu

Autor Igor Vranić Četvrtak, 10 kolovoza 2017 16:19

Utakmica u Osijeku pokazala je da Matjaž Kek nije jedini nezadovoljan

Stefan Ristovski
Stefan Ristovski


Stefan Ristovski otišao je u Sporting, Rijeka je zaradila 3 mil. eura i priča o još jednom transferu bila bi gotova da tajming nije bio izuzetno nepovoljan za Rijeku.

Makedonski reprezentativac bio je jedan od ključnih igrača Rijeke, koja u play-offu Lige prvaka igra dvije utakmice (16/22 kolovoza) protiv Olympiakosa.

Sporting u play-offu Lige prvaka igra protiv Steaue (15/23 kolovoza), portugalski klub ima realne izglede ući u skupine Lige prvaka.

Da je Ristovski igrao za Rijeku u play-offu, imao bi pravo igrati za Sporting u skupinama Lige prvaka. Isto kao Marko Rog koji je prošle sezone za Dinamo igrao play-off, a za Napoli u skupinama Lige prvaka.

Budući da Ristovski neće igrati u play-offu za Rijeku, Damir Mišković odgovornost je prebacio na igrača.

Miškovićeva teza da je Ristovski odlučio da neće igrati u play-offu u beskrupuloznom nogometnom biznisu djeluje poput emotivnog pražnjenja u svlačionici.

Toliko neugodnog da je hitno treba provjetriti, utakmica u Osijeku pokazala je da Matjaž Kek nije jedini nezadovoljan zbog toga što je Ristovski prodan uoči povijesne prilike u Ligi prvaka.

Rijeka je mogla zadržati Ristovskog da je Mišković odbio ponudu Sportinga i preuzeo odgovornost za posljedice takvog poteza. Igrača pod ugovorom ništa se nije trebalo ni pitati!

Predsjednik Uprave Rijeke vodi vrlo uspješnu poslovnu politiku zadnje dvije godine otkada je fondacija Social Sport prestala financirati sportski program.

Ove fiskalne godine Mišković je od tri najveća transfera (Mitrović 4,2, Andrijašević 1,7, Ristovski 3) i osiguranog ulaska (6,4 mil. eura) u skupine Europske lige već zaradio više od 15 mil. eura!

Dok nadasve uspješni predsjednik Uprave dioničarskog sportskog društva notorne trgovačke porive pokušava zatomiti emocijama, model prodaje Stefana Ristovskog ukazuje da je Rijeka bez problema pronašla zajednički interes sa Sportingom.

Naime, Ristovski nije prodan nego posuđen Sportingu s obaveznim otkupom ugovora.

Takvi se modeli dogovaraju zbog friziranja poslovnih knjiga u duhu financijskog fair playa ili zbog toga što kupac nema keša pa uzima kredit!

Što god bio razlog, Rijeka je vrlo susretljivo zaradila 3 mil. eura.

Činjenice su da Ristovskog nitko nije ni pokušao zadržati, Mišković mu nije ponudio novi ugovor, niti je htio riskirati s ponudom portugalskog kluba.

Ni Sporting nije htio riskirati, pa je Ristovski otišao u Lisabon odmah nakon što je Mišković odlučio da više ne mora ostati u Rijeci.

Morate se prijavit ukoliko želite komentirati

MaxTV Prva liga

1. Dinamo 6 12 16
2. Hajduk 6 6 13
3. Osijek 6 5 12
4. Rijeka 6 5 12
5. Slaven Belupo 6 -2 9
6. Inter 6 0 8
7. Cibalia 6 -4 6
8. Lokomotiva 6 -4 4
9. Istra 1961 6 -6 2
10. Rudeš 6 -12 2
Detaljna tablica

SportCom.hr