Srijeda, 16. kolovoza 2017.SLUČAJ ELVIR MALOKU

Hajduk dovodi mladog igrača iz bogatijeg kluba

Autor Utorak, 18 lipnja 2013 23:40

Ako Rijeka posegne za legitimnim sredstvima zaštite, prvo slijedi suspenzija igrača, pa arbitraža

Elvir Maloku
Elvir Maloku Foto: Sandro Donda

Elvir Maloku odlučio je otići iz Rijeke i nogometnu sreću potražiti u Splitu! Točnije, budući da je Elvir malodoban, u njegovo ime odluku su donijeli njegovi roditelji nakon zadnjeg dogovora s Nenadom Pralijom, sportskim direktorom Omladinske škole Hajduka, Đonijem Vilsonom i Josipom Španjićem. Jaka delegacija Hajduka potegnula je u subotu iz Splita da bi finalizirala višemjesečni dogovor.

Ako obitelj Maloku čvrsto stoji iza odluke, vrlo se lako može dogoditi da počne natezanje u kojemu jedini može stradati mladi igrač. Rijeka i Elvirovi roditelji potpisali su stipendijski ugovor, koji od 2010. godine naovamo u mnogim stavkama ima pravnu težinu profesionalnog ugovora. Osnovna svrha takvih ugovora je pravna zaštita klubova manje platežne moći kojima bogati klubovi otimaju malodobne igrače.

U slučaju Rijeke i Hajduka događa se suprotno, klub slabije platežne moći pokušava dovesti igrača iz bogatijeg kluba što znači da glavni motiv obitelji Maloku nije novac. Teško da današnji Hajduk može platiti cijenu odlaska jedne cijele obitelji iz rodnog grada! Ne može Hajduk platiti ni normalnu odštetu i tu može nastati zastoj u karijeri mladog igrača.

Ako Rijeka posegne za legitimnim sredstvima zaštite, prvo slijedi suspenzija igrača, pa arbitraža. Takav spor u rukama dobrih odvjetnika može trajati dovoljno dugo da Elvir idućih godinu do dvije dana zajedno s obitelji besposleno šeta Splitskom rivom. U prijelomnim godinama za razvoj karijere mladog igrača, takva stanka mogla bi imati negativne posljedice. Ako u idućih nekoliko dana slučaj preuzmu odvjetnici, počinje utakmica u kojoj Elvir Maloku najviše gubi.

Što se arbitraže tiče, dokazivanje koliko je Rijeka potrošila u razvoj mladog igrača u dvije godine neće dugo trajati. Budući da je Elvir iz NK-a Stari Grad u Rijeku došao 2011. godine, prema splitskoj računici tabelarna odšteta iznosi manje od 20.000 eura što je sitniš u odnosu na stvarnu tržišnu vrijednost mladog igrača!

Što god da napravi, Rijeka je svakako izgubila malodobnog igrača ako njegova obitelj inzistira na odlasku u drugi grad. Ni jedan klub na svijetu ne može zadržati igrača mimo njegove volje.

A i što će klubu takav igrač?!

Morate se prijavit ukoliko želite komentirati

MaxTV Prva liga

1. Dinamo 5 10 13
2. Hajduk 5 2 10
3. Rijeka 5 4 9
4. Osijek 5 2 9
5. Slaven Belupo 5 0 9
6. Inter 5 3 8
7. Lokomotiva 5 -3 4
8. Cibalia 5 -5 3
9. Istra 1961 5 -5 2
10. Rudeš 5 -8 2
Detaljna tablica

SportCom.hr