Subota, 22. srpnja 2017.Rijeka mora osvojiti rekordni broj bodova da bi prvi put u povijesti postala prvak

Autor Igor Vranić Petak, 19 svibnja 2017 15:19

Dva kola prije kraja sezone Dinamo je osvojio 80 bodova i teoretski može osvojiti više bodova nego prošle sezone, ali mu uoči utakmice Rijeke protiv Cibalije ni suci više ne mogu pomoći

Rijeka mora osvojiti rekordni broj bodova da bi prvi put u povijesti postala prvak
Foto: www.epodravina.hr

Rijeka je dva kola prije kraja ostvarila 26. pobjedu, nakon 34 kola ima 85 bodova.

Otkada se igra Liga 10 s 36 kola, Dinamo je triput uvjerljivo osvajao titule prvaka s 84 (2013/14), 88 (2014/15) i 85 (2015/16) bodova!

Koliko god stoji činjenica da ova momčad Dinama sadržajno igra najslabiji nogometu u zadnjih desetak sezona, brojke ukazuju da Dinamo funkcionalno ove sezone igra na razini prethodnih sezona, kada je lakoćom osvajao prvenstva.

Dva kola prije kraja sezone Dinamo je osvojio 80 bodova i teoretski može osvojiti više bodova nego prošle sezone. I opet mu ne bi bilo dovoljno da obrani titulu prvaka.

Rijeka u preostala dva kola ima realne šanse izjednačiti, a vrlo izvjesno i postaviti novi rekord osvojenih bodova u Ligi 10. Do sada je najviše bodova osvojila prošle sezone (77).

Pobjedom protiv Cibalije u nedjelju, Rijeka bi izjednačila Dinamov rekord iz sezone 2014/15 i s 88 bodova postala prvak kolo prije kraja.

Ovakve kalkulacije pred utakmicu protiv Cibalije ukazuju da je oprez Matjaža Keka nužna predostrožnost iskusnog trenera, u praksi šanse Cibalije da uskrati navijačima Rijeke proslavu titule prvaka na Rujevici doslovno su svedene na teoriju.

Ne toliko zbog toga što dvije momčadi dijeli 65 bodova na ljestvici, nogomet je popularan postao upravo zbog toga što u jednoj utakmici slabija momčad ima više šanse za uspjehom nego u bilo kojem drugom momčadskom sportu.

U jednoj utakmici svašta se slučajno može dogoditi, ali pri kraju dugačkog prvenstva ništa se slučajno nije dogodilo.

Čak 85 osvojenih bodova dva kola prije kraja ukazuju da će Rijeka postati prvak zbog toga što ove sezone igra najbolji nogomet. Bolji od Cibalije i Dinama, zadnja dva protivnika ove sezone.

Uoči utakmice protiv Cibalije u memoriji nešto starijih navijača Rijeke još uvijek tinja frustracija iz 1999. godine, kada je Rijeka u zadnjem kolu pobijedila Osijek rezultatom 2:1, ali je pomoćni sudac Ivo Krečak poništio pogodak Admira Hasančića zbog zaleđa.

Titulu prvaka tada je odredila sudačka pogreška.

Ove sezone suci nisu tendenciozno griješili na štetu Rijeke osim u dvjema zadnjim utakmicama protiv Dinama.

Većim dijelom ove sezone Dinamo je ovako visoku funkcionalnost održavao zahvaljujući naklonjenom sudačkom kriteriju, Dinamo je od 80 osvojenih bodova barem 10 osvojio zahvaljujući sudačkim procjenama koje su izazivale ogorčenje sportske javnosti.

Nakon dva Dinamova uzastopna poraza u 29. (Hajduk 0:2) i 30. kolu (S. Belupo 1:2), sezona se prelomila. Otada suci u utakmicama Dinama uočljivo sude kao da više ne osjećaju pritisak.

Rijeka je ove sezone prevladala kriterije sudaca poput Vučemilovićeva u Maksimiru (Dinamo - Rijeka 1:1) ili Zebecova na Rujevici (Rijeka - Dinamo 1:1) i dvaput izazvala krizu u Dinamu.

Nakon 9. kola smijenjen je Zlatko Kranjčar, nakon 30. kola Ivajlo Petev nije smijenjen, jer je Zdravko Mamić shvatio da Rijeka igra tako stabilno da Dinamo više nema šansi.

Uoči utakmice Rijeke protiv Cibalije ni suci više ne mogu pomoći Dinamu.

Morate se prijavit ukoliko želite komentirati

MaxTV Prva liga

1. Dinamo 2 6 6
2. Hajduk 1 2 3
3. Inter 1 2 3
4. Rijeka 1 2 3
5. Osijek 1 0 1
6. Rudeš 1 0 1
7. Lokomotiva 1 -2 0
8. Istra 1961 1 -2 0
9. Slaven Belupo 1 -2 0
10. Cibalia 2 -6 0
Detaljna tablica

SportCom.hr