Subota, 22. srpnja 2017.RED BULL SALZBURG

Mateschitz nije uspio dosegnuti Barićeve uspjehe

Autor Igor Vranić Nedjelja, 16 srpnja 2017 13:14

U Barićevu mandatu Salzburg je igrao finale Kupa UEFA protiv Intera

Mladen Mladenović za Salzburg igrao Ligu prvaka
Mladen Mladenović za Salzburg igrao Ligu prvaka

Iako je teoretski moguće da u 3. pretkolu Lige prvaka igraju The News Saints i Hibernias, zanemare li se teorije zavjera i nadnaravnih pojava u 3. pretkolu igrat će Rijeka i Red Bull Salzburg.

Rijeka u ždrijebu 3. pretkola nije bila nositelj, pa se očekivao protivnik višeg rejtinga.

RB Salzburg (40.570) ima puno bolji koeficijent od Rijeke (15.550), ima dvostruko (43,6 mil. eura) skuplju momčad od Rijeke (24,6 mil. eura), ali to ne mora biti presudno. Razlike u kvaliteti su manje nego što sugeriraju brojke.

Istanbulski Basaksekir ima triput skuplju momčad (72 mil. eura) od Rijeke, pa svejedno prošle sezone nije pobijedio (0:0, 2:2) u dvjema utakmicama pretkola Europske lige.

RB Salzburg je nesumljivo favorit, ali spada u skupinu europskih klubova protiv kojih Rijeka u optimalnom stanju može ravnopravno igrati.

Što se tiče austrijskog kluba, o Salzburgu se u hrvatskoj sportskoj javnosti puno toga zna.

Još uvijek su relativno svježe impresije iz prošle sezone, kada je Dinamo eliminirao RB Salzburg u play-offu Lige prvaka nakon pobjede (2:1, 1:1) u uzvratnoj utakmici u Salzburgu.

Salzburg je postao jedan od najboljih autrijskih klubova u zadnja tri desetljeća, za uspon kluba početkom devedesetih posebno je zaslužan Otto Barić.

Hrvatski stručnjak provincijski austrijski klub pretvorio je u klub visoka internacionalnog rejtinga.

U Barićevu mandatu Salzburg je ostvario najveći rezultat u klupskoj povijesti, u sezoni 93/93 Salzburg je igrao dvije finalne utakmice (0:1, 0:1) Kupa UEFA protiv Intera.

Iduće sezone Salzburg je u skupini Lige prvaka igrao protiv Milana i Ajaxa, koji su na kraju sezone igrali finale Lige prvaka u Beču. U sezoni 94/95 Ajax je zadnji put u bogatoj povijesti postao europski prvak.

Barićevo razdoblje obilježila su dvojica Riječana.

Današnji gradski vijećnik Marinko Koljanin bio je dugogodišnji Barićev pomoćnik.

Koljanin je postao prvi i ostao jedini riječki stručnjak, koji je vodio jednu momčad u finalu europskih natjecanja. Uzvratnu utakmicu Kupa UEFA u Milanu umjesto kažnjenog Barića vodio je Koljanin.

Mladen Mladenović bio je jedan od nositelja igre Salzburga u Ligi prvaka, jedan od najboljih igrača Rijeke u zadnjih tridesetak godina ostavio je dubok trag u Salzburgu.

Nova era Salzburga počela je 2005. godine, kada je austrijski milijarder Dietrich Mateschitz i vlasnik Red Bulla preuzeo klub.

Odmah je za trenera postavio Giovannija Trapattonija kojemu je pomoćnik postao Lothar Matthaus.

Pod imenom Red Bull Salzburg počela je izrazita dominacija u autrijskom nogometu, od ukupno 11 titula prvaka u Mateschitzevu razdoblju osvojeno je 8 titula. Zadnje četiri u nizu...

Međutim, Mateschitz ni približno nije uspio dosegnuti međunarodnu razinu iz Barićeva razdoblja.

Koliko god to zvuči čudno kada se jednom milijarderu spočitavaju ulaganja, u zadnjih dvadesetak godina nogometni biznis doživio je takvu ekspanziju da RB Salzburg s proračunom od cca. 50 mil. eura spada u višu srednju klasu europskih klubova.

Ne toliko višu da Rijeka ne bi imala šanse.

Morate se prijavit ukoliko želite komentirati

MaxTV Prva liga

1. Dinamo 2 6 6
2. Hajduk 1 2 3
3. Inter 1 2 3
4. Rijeka 1 2 3
5. Osijek 1 0 1
6. Rudeš 1 0 1
7. Lokomotiva 1 -2 0
8. Istra 1961 1 -2 0
9. Slaven Belupo 1 -2 0
10. Cibalia 2 -6 0
Detaljna tablica

SportCom.hr