POZITIVNA ENERGIJA NA TRIBINAMA

Sjeća li se itko Gavranovića, Eleza, Mišića, Vešovića...

Subota, 10. ožujka 2018. 14:11 Napisao/la  Igor Vranić

Utakmica protiv Dinama samo je naslutila novu igračku kvalitetu

Sjeća li se itko Gavranovića, Eleza, Mišića, Vešovića...
Foto: Lario Tus

 

Pobjeda Rijeke (4:1) protiv Dinama medijski je zasjenila meritum kojega je trener Matjaž Kek sažeo u jednostavnu rečenicu: nastavlja se trend izuzetne želje za dokazivanjem!

Nakon samo tri (Istra 1961 4:0, Lokomotiva 3:1, Dinamo 4:1) utakmice odigrane pred svojim navijačima u nastavku sezone, Rujevica se ponovo doima neosvojivom tvrđavom, tribine doslovno pucaju pod naletom samopouzdanja.

Pred nešto više od mjesec dana u medijima je prevladavala teza da se Rijeka bezmalo nikad neće moći oporaviti od rasprodaje trofejne generacije igrača, sportska javnost brzo se solidalizirala s Matjažom Kekom kojega su klupski čelnici prepustili tužnoj sudbini nakon što su otišli Gavranović, Elez, Mišić, Vešović i Maleš.

Damir Mišković u javnosti se više doimao kao stečajni upravitelj nego novi vlasnik, u zimskom prijelaznom roku više se potrošilo na telefonske račune nego na odštete, ispalo je da Rijeka više nema novca ni za održavanje Rujevice.

Usput, održavanje Rujevice godišnje stoji oko 2 mil. eura, što je prosječni godišnji budžet prvoligaša poput Intera iz Zaprešića.

Kek je znakovito šutio tijekom cijelog pripremog razdoblja čime je dao svoj obol dizanju negativnih tenzija.

Trener se zavjetovao da demonstrativno neće komentirati prijelazni rok kao da se Rijeka događa nekome drugome.

Slabe igre i porazi u Portugalu ničime nisu slutile da bi Rijeka u 23. kolu mogla pobijediti Dinamo.

Nakon pobjede protiv Dinama, Rijeka je ponovo postala aktualni prvak!

Kek je opet postao genijalni stručnjak čiju viziju igre možda shvate tek buduće generacije trenera, Mišković je postao vlasnik kojemu u promišljanju budućnosti kluba nije ravan ni katarski milijarder Nasser Al-Khelaifi, inače vlasnik PSG-a.

Na zimski prijelazni rok sada se gleda kao na znanstveno dostignuće, novi igrači Rijeke možda nisu postali čudo, ali su preko noći postali bolji od igrača Dinama!

Tko se više sjeća Gavranovića, Eleza, Mišića, Vešovića, Maleša...

Tako to obično biva svugdje na svijetu u javnoj percepciji nogometa!

Tanka granica između manije i depresije bitno je uvjetovana sve većom proizvodnjom endorfina u modernim medijima. Endorfini potiču euforiju i bolju prodaju!

Uz dužno poštovanje prema vanjskim utjecajima, ali ishodište atmosfere u svakom klubu uvijek se nalazi u svlačionici.

Nakon samo tri domaće utakmice u nastavku sezone pokazalo se koliko je u jeku krize rezultata u HNL-u prošle godine bila opravdana Miškovićeva odluka da promjeni igrače i zadrži trenera.

Bogatim klubovima više se isplati mijenjati trenere nego igrače, ali Rijeka živi od prodaje najboljih igrača koje ionako ne može zadržati čim stigne prva ozbiljna ponuda.

Mentalno potrošena generacija prvaka od početka sezone u HNL-u počela je iz svlačionice emitirati negativne signale koje trener uskoro više nije mogao kontrolirati na igralištu.

Sindrom Real Madrida nije ništa novo u nogometu, isti su igrači Rijeke sasvim drugačije izgledali u utakmicama Lige prvaka i Europske lige.

Rijeka nije Real Madrid da bi slabiju sezonu u prvenstvu mogla spasiti europskim trofejom, najbolje je bilo što prije početi stvarati nove vrijednosti.

Nakon šest mjeseci na Rujevici su ostala samo dvojica standardnih igrača iz generacije prvaka (Bradarić, Župarić) i jedan prvotimac (Zuta). Unatoč velikim promjenama momčad je počela naočigled rasti, dogodila se indikativna pobjeda protiv Dinama.

Utakmica protiv Dinama samo je naslutila novu igračku kvalitetu, pokazala određene slabosti i potvrdila da je rasprodaja potrošenih igrača bila presudna za stvaranje poticajne atmosfere!

Pozitivna energija iz svlačionice ponovo je preplavila tribine!

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 23 45
2 NK Osijek 20 34
3 HNK Rijeka 15 33
4 NK Lokomotiva 14 31
5 HNK Gorica 1 27
6 HNK Hajduk Split 2 23
7 Inter Zaprešić -21 17
8 NK Slaven Belupo -6 16
9 NK Istra 1961 -15 15
10 NK Rudeš -33 3