KAKVU KANTRIDU ŽELIMO?

KN Armada potaknuo raspravu o stadionu Kantrida

Subota, 08. rujna 2018. 12:31 Napisao/la  Igor Vranić

Grad Rijeku danas u svijetu više prepoznaju po stadionu Kantrida nego po Whiteheadovom torpedu iako u brandiranje stadiona Kantrida nije uložena ni lipa

KN Armada potaknuo raspravu o stadionu Kantrida

 

Povratak na Kantridu zakazan je za subotu u 20 sati, kada podno poznatih stijena počinje revijalna utakmica između Rijeke i Maribora.

Organizator utakmice je KN Armada, udruga riječkih navijača odlučila je upriličiti povratak nogometnim iskonima.

U Gradu koji teče emocije su srećom nabujale više od podzemnih voda na Kantridi, kišno vrijeme ne bi smjelo pokvariti uvjete za igru pred desetak tisuća ljudi koliko ih stane na tribine.

O subotnjem povratku na Kantridu sve je rečeno i napisano, utakmica Rijeke i Maribora samo je povod kojim KN Armada ponovo skreće pažnju na status kultnog stadiona izgrađenog 1913. godine.

Stadion Kantrida prije svega baštini stoljetnu povijest riječkog nogometa, ali je u naravi davno postao riječki spomenik bezmalo nulte kategorije.

Zbog toga su se riječki kultorolozi pojačani političkom oporbom 1993. godine usprotivili izgradnji novog stadiona na staroj lokaciji za potrebe Mediteranskih igara.

Snažnog su saveznika imali u tadašnjem vodstvu Armade, koje je također smatralo da bi udaranje pikamerima po stijenama Kantride značilo udarati po riječkoj žili kucavici.

Na Kantridi se trebala izgraditi replika "Poljudske školje" akademika Borisa Magaša, planovi su se izjalovili usporedo s planovima o domaćinstvu Mediteranih igara.

Već nekoliko godina kasnije, u sklopu neuspjele hrvatsko-mađarske kandidature za domaćinstvo Europskog prvenstva u nogometu 2012. godine, Rijeka je novi gradski stadion namjeravala graditi na Rujevici. 

Kada je Social Sport talijanskog milijardera Gabrielea Volpija točno na stogodišnjicu stadiona Kantride postao većinski vlasnik HNK-a Rijeka, aktualizirana je izradnja novog stadiona na Kantridi.

Prezentacija virtualnog stadiona na velikom video-zidu na Kantridi zagolicala je maštu Riječana.
Stadion Kantrida postao svjetski brand
Bez ikakve relevatne društvene rasprave na današnjoj lokaciji trebao bi niknuti moderni stadion koji bi kao gumicom s riječke vedute prebrisao svjetski poznato zdanje neprocijenjive društvene vrijednosti.
Budućim naraštajima u nasljedstvo bi ostao jedino podatak da nema ni jednog važnijeg svjetskog medija koji stadion Kandrida nije uvrstio među deset najljepših stadiona na svijetu koji obavezno treba vidjeti prilkom posjete Hrvatskoj.
Grad Rijeku danas u svijetu više prepoznaju po stadionu Kantrida nego po Whiteheadovom torpedu iako u brandiranje stadiona Kantrida nije uložena ni lipa.

 Iako se stadion brzo mogao početi graditi na sadašnjoj lokaciji koja je u vlasništvu Grada Rijeke, navodne investitore stadion je manje zanimao od popratnih sadržaja.

Social Sport izgradio je kamp na Rujevici dok se mijenjao GUP.

Kada se GUP promijenio, Social Sport više nije imao interesa za izgradnju trgovačko-sportskog kompleksa na Kantridi.

Krajem prošle godine Social Sport otišao je iz Grada Rijeke i prepustio vlasništvo nad klubom Damiru Miškoviću, koji Volpiju vraća dug od cca. 20 mil. eura koliko je stajala izgradnja Rujevice.

HNK Rijeka otišao je s Kantride na Rujevicu prije tri godine, Mišković je donio logičnu odluku u skladu s uvjetima primjerenim modernom nogometu.

Prije tri godine jedino se moglo očekivati da će HNK Rijeka održati barem sentimentanu vezu s Kantridom time da druga momčad Rijeke danas utakmice druge lige igra na Kantridi.

Ukidanjem druge momčadi HNK Rijeka prekinula je zadnju moguću vezu s Kantridom, preostaje povremeno odigrati revijalnu utakmicu kao večeras protiv Maribora.

Nije baš pravedno skandiranjem imena Kantrida tijekom utakmica na Rujevici stvarati pritisak na Damira Miškovića kao da mu je Volpi prepustio vlasništvo nad Kantridom.

Ni jedan vlasnik HNK-a Rijeka nema pravo odlučivati o sudbini stadiona na Kantridi!

KN Armada večerašnjom utakmicom ponovo je potaknula javnu raspravu o sudbini stadiona na Kantridi.

Nažalost, javna se rasprava vodi po navijačkim forumima umjesto u gradskim institucijama.

 

 

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 46 76
2 HNK Rijeka 29 56
3 NK Osijek 20 50
4 HNK Hajduk Split 12 47
5 HNK Gorica 5 45
6 NK Lokomotiva 16 44
7 Inter Zaprešić -36 27
8 NK Slaven Belupo -13 26
9 NK Istra 1961 -31 18
10 NK Rudeš -48 10