POČINJE NOVI CIKLUS

Čistka u svlačionici najavljena prije tri mjeseca

Srijeda, 10. siječnja 2018. 18:28 Napisao/la  Igor Vranić

Stvara se dojam da je Mišković postao vlasnik kluba da bi ga uništio

Damir Mišković
Damir Mišković

Na Rujevici je na djelu klasična čistka, tipična za radikalne završetke određenih ciklusa!

Više od tri godine trajalo je stvaranje prvaka na svim klupskim razinama, ulaganja u kvalitetu nikada ne bi zaživjelo bez stručne profilacije.

To znači da je struci (čitaj: Matjažu Keku) trebalo tri sezone da u povoljnim okolnostima ostvari povijesni cilj.

Profilacija kvalitete znači da je Rijeka u sezoni 2016/17 titulu prvaka osvojila s igračima koji su na kraju uspješnog ciklusa postali najbolja momčad.

Igrali su za Rijeku prethodnih sezona bolji igrači od aktualnih prvaka, ali je titulu prvaka osvojila najbolja momčad.

Struktura idealne momčadi prvaka (Prskalo - Ristovski, Elez, Župarić, Zuta - Mišić, Bradarić, Andrijašević - Gorgon, Vešović - Gavranović) ne bi bila cjelovita bez Romana Bezjaka i Mate Maleša. Prvoga nema od ljeta, drugi se sprema otići ove zime.

Od momčadi koja je osvojila titulu prvaka na početku 2018. godine od standardnih igrača na Rujevici su ostali Andrej Prskalo, Leonard Žuta, Alexander Gorgon, Dario Župarić i Filip Bradarić.

Nije sigurno da Župarić (Sampdoria) i Bradarić (Fiorentina) neće otići već idućih dana...

Rasprodala je Rijeka praktično cijelu momčad prvaka za samo šest mjeseci, u javnom prostoru prevladavaju medijski spinovi o raspadu kluba nedugo nakon što je Damir Mišković postao većinski vlasnik.

Miškovićevim preuzimanjem kluba zapravo je počeo novi ciklus ulaganja, a ne rasprodaje!

Ulaganja će vjerojatno biti racionalnija, revizija troškova prve momčadi uvjetuje promjenu sportske politike.

Najvažnija promjena može se naslutiti već nakon prvoga treninga ove godine, prema dosadašnjim kriterijima Mišković očito neće plaćati više od petnaetak igrača.

Tamo negdje od 15. mjesta u zapisniku pa nadalje na klupi ubuduće može komotno sjediti Alen Rivetti. Novi team-menadžer ima iste šanse igrati kao Gomelt, Davidson i slični igrači.

Kumulativni troškovi prve momčadi ne znače da će Rijeka izgubiti na kvaliteti ako bude pametno dovodila igrače.

Tako škrbni model ulaganja na najvišoj razini svojedobno je usavršio poznati Luciano Moggi, koji je kao direktor Juventusa titule talijanskog i europskog prvaka osvajao sa skupinom od petnaest, šesnaest vrhunskih igrača.

Osvajao je Moggi i neke druge titule zbog kojih više ne smije raditi u talijanskom nogometu što ne umanjuje vrijednost činjenice da je Juventus u njegovo doba postao poznat kao najškrtiji klub na svijetu koji osvaja trofeje.

Naravno da se bez novca ne može ostvariti vrhunski rezultat, ali u nogometu je važnije znati kako uložiti od toga koliko treba uložiti novca.

Da nije tako Rijeka u prosincu prošle godine ne bi mogla pobijediti Milan, koji je prošlog ljeta potrošio oko 250 milijuna eura na pojačanja.

Mišković namjerava smanjiti troškove prve momčad za nekoliko milijuna eura godišnje što ne mora značiti da Rijeka već iduće sezone ponovo neće biti spremna za ravnopravnu borbu s Dinamom za titulu prvaka.

Ovo je idealni trenutak za rekonstrukciju na svim klupskim razinama.

Dinamo je već postao prvak,  a što se tiče plasmana u HNL-u praktično je svejedno od kojega će pretkola Rijeka iduće sezone početi igrati Europsku ligu.

U nastavku sezone jedini je natjecateljski izazov polufinalna utakmica Kupa protiv Dinama,  zbog toga nema potrebe odgađati početak novog ciklusa.

Trener Matjaž Kek trebao bi do kraja sezone bez velikih stresova odraditi prvu selekciju igrača, klub se u miru može pripremiti za dopunsku selekciju igrača tijekom ljetnog prijelaznog roka.

Ništa se ne može postići preko noći ni kada imaš novca kao Milan, prvi rezultati selekcije novih igrača Rijeke mogu se očekivati tek početkom iduće sezone.

U međuvremenu se zahvaljujući lošem klupskom piaru stvara dojam da je Mišković postao većinski vlasnik kluba zato da bi ga uništio!

Kao da čistka u svlačionici nije najavljena prije otprilike tri mjeseca, kada je jedini verzirani klupski glasnogovornik Matjaž Kek počeo javno govoriti da se momčad prvaka potrošila.

Mišković je stao iza Keka u jeku najveće krize rezultata, što je značilo da neće promijeniti trenera nego momčad.

Da je Mišković tada promijenio trenera, možda se momčad prvaka ne bi ovako brzo potrošila, ali bi na kraju ostao bez igrača i trenera.

Ovako Rijeka počinje novi ciklus pod vodstvom trenera koji zna kako se stvaraju prvaci ako mu Mišković dovede prave igrače.

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 12 24
2 NK Osijek 11 20
3 NK Lokomotiva 11 19
4 HNK Gorica 1 16
5 HNK Rijeka 4 14
6 NK Slaven Belupo -1 12
7 HNK Hajduk Split -3 11
8 Inter Zaprešić -10 10
9 NK Istra 1961 -9 8
10 NK Rudeš -16 2