POVRATAK NA STARO

Keku više vrijedi igra od rekordne pobjede i čestitki

Nedjelja, 10. rujna 2017. 14:10 Napisao/la  Igor Vranić

Rijeka krajem rujna počela igrati slično kao  prošle sezone

Keku više vrijedi igra od rekordne pobjede i čestitki
Foto: www.hnkrijeka

Rijeka je u 8. kolu protiv Cibalije ostvarila rekordnu pobjedu (7:0) na Rujevici dva dana prije nego što je Matjaž Kek postavio novi rekord u HNL-u.

Kek u ponedjeljak postaje najdugovječniji trener u jednom hrvatskom klubu otkada je HNL-a, Igor Pamić na klupi Istre 1961 neprekidno je sjedio 1646 dana.

Impresivno Kekovo postignuće! S obzirom na uvjete i ozračje koje vlada u HNL-u, impresivnije čak i od osvajanja prve titule prvaka!

Olakotne Kekove okolnosti su da je Slovenac neopterećen hrvatskim intrigama, da se u klubu nametnuo kao neprijeporni stručni autoriret kojega suradnici poštuju i kada postane nepodnošljiv u promicanju svojih interesa i da je inače euforični predsjednik Damir Mišković vjerojatno negdje u Nigeriji davno dobio cijepivo protiv emocija kada treba donositi odluke.

I sve to skupa ništa ne bi značilo da Rijeka idući tjedan izgubi utakmice protiv AEK-a i Hajduka...  Već idući ponedjeljak Kek ne bi imao pojma o trenerskom poslu.

Zato igra u utakmici protiv Cibalije za trenera Rijeke više vrijedi od rekordne pobjede i čestitki. Treneri žive isključivo od rezultata, a pozitivne rezultate u kontinuitetu jamči jedino stabilna igra!

Rijeka je protiv Cibalije drugi put uzastopno odigrala utakmicu dostojnu aktualnog prvaka, Kek se kroz utakmice protiv Intera i Cibalije počeo približavati pristupu i nastupu kojemu teži otkada je prvo ostao bez Andrijaševića i Bezjaka, a zatim bez Ristovskog.

Otud Kekov opušteni smješak na konferenciji za novinare nakon pobjede protiv Cibalije, prvi put ove sezone...

Ukratko, forma glavnih igrača i linije kretanja u završnici momčadi Rijeke u utakmicama protiv Intera i Cibalije nemaju veze s perfomancama praktično iste momčadi u utakmicama na početku sezone.

Momčad nedvojbeno igra puno brže kada  Renato Punčec igra umjesto Josipa Eleza i puno okomitije, kada se Filip Bradarić i Josip Mišić približe protivničkim vratima.

Sada počinje najvažniji dio sezone u HNL-u, zaključno s utakmicom protiv Dinama u 14. kolu Rijeka će točno pokazati koliko vrijedi.

Za razliku od prošle sezone, Hajduk i Osijek izgledaju dovoljno kompetitivno da ova sezona postane vrlo zanimljiva.

Posebice otkada je Dinamo  ostao bez najboljega igrača (Fernandes) i trenera (Cvitanović), koji gaji "give me five" nogomet ograničenog trajanja.

Nema više u Dinamovoj svlačionici pozitivnih reakcija igrača zbog smjene Ivajla Peteva, Zdravko Mamić opet traži trenera koji igračima može pokazati nešto  više od "daj mi pet"!
 
Ovakva Rijeka sigurno vrijedi nove titule prvaka, to prije što Kek tek počinje oslobađati potencijale novih igrača.

Presudno je da momčad Rijeke ponovo igra jasno definirani nogomet u kojemu kvalitetni igrači mogu postati samo dodana vrijednost.

Ako igra u idućim utakmicama ostane stabilna kao u zadnjim dvjema utakmicama, momčad više neće presudno ovisiti o pojedinim igračima. Je li netko primijetio da u rekordnoj pobjedi protiv Cibalije nije igrao (Vešović) najbolji igrač?!
 
Rijeka je krajem rujna počela igrati slično kao i prošle sezone, kada je najdugovječniji trener u povijesti dosegnuo vrhunac u HNL-u.

Nakon utakmice 14. kola HNL-a krajem listopada bit će jasnije hoće li Kek ove sezone dosegnuti vrhunac u Europskoj ligi i obraniti titulu prvaka.

Pokazao je da može!   

Evo rasporeda:
Europska liga, 14. rujna: Rijeka - AEK
9. kolo (17. rujna): Hajduk - Rijeka
10. kolo (23. rujna): S. Belupo - Rijeka
Europska liga, 29. rujna: Milan - Rijeka
11. kolo (1. listopada): Rudeš - Rijeka
stanka zbog kvalifikacija za SP 2018
12. kolo (14. listopada): Istra 1961 - Rijeka
Europska liga, 19. listopada: Austria Beč - Rijeka
13. kolo (21. listopada): Rijeka - Osijek
14. kolo (28. listopada): Dinamo - Rijeka
Europska liga, 2. studenoga: Rijeka - Austria Beč

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 34 73
2 HNK Rijeka 43 70
3 HNK Hajduk Split 32 66
4 NK Osijek 15 56
5 NK Lokomotiva -1 51
6 NK Slaven Belupo -10 43
7 Inter Zaprešić -21 43
8 NK Rudeš -21 40
9 NK Istra 1961 -32 27
10 HNK Cibalia -39 26