JAKOV PULJIĆ

Hoće li Rijeka četvrti put imati najboljeg strijelca HNL-a?

Ponedjeljak, 15. travnja 2019. 10:17 Napisao/la  Igor Vranić

Strijelci su nježne biljke koje treba znati održavati da bi što dulje trajao golgeterski niz, najveći su im neprijatelji ozljede i treneri

Jakov Puljić
Jakov Puljić Foto: Lario Tus

 

Jakov Puljić postigao je četiri pogotoka protiv Intera, ukupno je postigao 14 pogodaka čime se izjednačio na vrhu liste strijelaca s Mirkom Marićem (Osijek).

Puljić se u nastavku sezone prometnuo u prvog napadač Rijeke, s obzirom da mu forma raste i konkurenciju do kraja sezone ima realne šanse postati najbolji strijelac HNL-a.

Izravni konkurenti su mu Mirko Marić (Osijek, 14), Jairo (Hajduk, 11), Zwolinski (Gorica, 10), Caktaš (Hajduk, 10), Krstanović (S. Belupo, 10)...

Najbolje strijelce lige obično treba tražiti u Dinamu iako je Komen Andrić (13) ispao iz utrke za najboljega strijelca HNL-a upravo kada je iz Intera otišao u Dinamo.

Proteklog vikenda Andrić je igrao za Dinamo II u porazu (1:2) od Varaždina, prvi napadači Dinama Bruno Petković (8) i Mario Gavranović (7) previše rotiraju da bi mogli ući u golgeterski niz poput Puljića.

I tu se pojavio problem Igora Bišćana otkada se Antonio Čolak oporavio.

Strijelci su nježne biljke koje treba znati održavati da bi što dulje trajao golgeterski niz.

Najveći su im neprijatelj ozljede o čemu bi dosta toga mogao reći Čolak i treneri koji ne poštuju nepisano pravilo: ne diraj najbolje igrače!

Bišćan je već neizravno najavio mogućnost da Puljić zaigra na mjestu povučene špice kada se Čolak oporavi.

Takav kompromis značio bi prekinuti golgeterski niz najboljega strijelca zbog napadača koji prema vokaciji teško ulazi u formu bez kontinuiteta.

Čolak je napadač koji svaki pogodak mora krvavo zaraditi za razliku od Puljića koji zabija prema osjećaju.

Računica se svodi na sljedeće: koliko će u preostalih sedam kola Rijeka dobiti s Čolakom u momčadi ako Bićan prekine Puljićev golgeterski niz!

Bez obzira koliko Bišćan imao sreće, nije realno očekivati da će Čolak do kraja sezone ući u formu koja je bila u bazi pozitivne serije kada je Bišćan preuzeo momčad u listopadu prošle godine.

Naravno da Puljić može nastaviti zabijati na poziciji povučene špice, ali nije isto protiv Hajduka u subotu igrati bliže vrataru Josipu Posavcu ili Simonu Slugi.

Rijeka je zadnji put najboljega strijelca lige imala u sezoni 2014/15, Andrej Karamarić postigao je 21 pogodak i dobio zlatnu kopačku iako je igrao samo prvi dio prvenstva.

U HNL-u još su dvojica napadača Rijeke bili najbolji strijelci lige: Tomo Erceg (2004/05, 17) i Leon Benko (2012/13, 15).

Prema prirodi posla kojim se obojica bave, mogućnost da Rijeka na kraju sezone opet ima najboljeg strijelca HNL-a trebala bi ovisiti o Puljiću, a ne o Bišćanu.