DUŠKO GRABOVAC

Nadam da ćemo napraviti korak više nego '98

Nedjelja, 08. srpnja 2018. 11:49 Napisao  I. V.

Prije utakmice protiv Rusije prvi put sam nakon točno dvadeset godina odjenuo majicu iz Francuske koju sam čuvao kao uspomenu, izvukao sam je iz ormara za dobru sreću, kaže Grabovac

Duško Grabovac odjenuo majicu iz '98
Duško Grabovac odjenuo majicu iz '98

 

Hrvatskom vlada euforija nakon plasmana hrvatske reprezentacije u polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji, povijest kao da se ponavlja točno dvadeset godina nakon polufinala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Duško Grabovac 1998. godine obnašao je dužnost izvršnog direktora HNS-a.

Dok se u Hrvatskoj ludovalo, Grabovac se u Francuskoj svakodnevno bavio logistikom generaciji koja je osvojila broncu. Uspjehe ove generacije proživljava malo drugačije:

- Baš sam jučer slušao kako igrači nemaju pravi dojam da u Hrvatsloj vlada euforija. Iako je danas vrijeme interneta, komunikacija je puno bolja, reprezentacija je izolirana u kampu i nema potpuni dojam. Ni mi tada nismo znali što se događa u Hrvatskoj, nismo bili svjesni kakva je euforija vladala. Podsjeća me ova atmosfera na tadašnje vrijeme. Prije utakmice protiv Rusije prvi put sam nakon točno dvadeset godina odjenuo majicu iz Francuske koju sam čuvao kao uspomenu u ormaru. To su bile Lotto majice za slobodno vrijeme. Izvukao sam je iz ormara za dobru sreću, kaže Grabovac.

Ova generacija na tragu je brončane generacije?

- Ja se nadam da će napraviti korak više nego ona generacija '98. Sada su ostale samo četiri najbolje reprezentacije na svijetu. Sve je moguće! U Francuskoj je Nizozemska na kraju bila četvrta, a igrala je najbolje! Isto se može dogoditi u Rusiji. Uspoređivati te dvije generacije nije zahvalno, danas je nogomet sasvim drugačiji. Ne znam kako bi se provela generacija iz '98 da mora igrati protiv današnje genracije. Bez obzira što sam emotivno vezan za onu generaciju, danas se igra puno brže i jače. Te dvije generacije mogu se uspoređivati jedino prema karakteru. Današnja generacija igrača momčad nije u stanju nekoga pregaziti na terenu kao što je ona generacija pregazila Nijemce u Lyonu, ali ima strašnu mentalnu snagu. Nekoliko puta se vraćala iz ponora.

Engleska je prema većini svjetskih medija favorit u utakmici protiv Hrvatske?

- To je za nas dobro, lakše će biti psihološki. Ne mislim da je Engleska favorit, mislim da je naša reprezentacija vrlo nezgodna bez obzira na analize igre nakon utakmica. Možda nikoga nećemo pregaziti, ali jako nas je teško pobijediti. Mislim da se Englezi više tresu nego mi! Bilo bi sjajno da ovi igrači ostvare korak više nego igrači iz '98! I ovo do sada je čudo! Sada možemo uživati u preostalim utakmicama.

Pokojni predsjednik Tuđman stalno je bio uz generaciju '98, tada je prevladavala atmosfera zajedništva. Dvadeset godina kasnije čini se da jedino nogomet ponovo može ujedniti Hrvatsku?

Cijeli život u nogometu
Duško Grabovac aktivno je u nogometu od sredine osamdesetih prošlog stoljeća, kada je obnašao dužnost direktora Rijeke.
Radio je kratko u Orijentu prije nego što je 1990. godine postao glavni tajnik HNS-a. Blisko je surađivao s predsjednicima HNS-a Mladenom Vedrišom i Brankom Mikšom.
U mandatu pokojnoga Vlatka Markovića potpuno je marginaliziran, privremeno je izgubio status delegata UEFA-e koji je ponovo stekao u mandatu Davora Šukera.
Dvaput je bio delegat u finalima Kupa UEFA i Supercupa.
Nekoliko je puta bio član uprave HNK-a Rijeka, odradio je jedan predsjednički mandat.
- Ujedinila je Hrvate i agresija! Nogomet je ipak puno ležerniji iako ga mnogi doživljavaju kao pitanje života i smrti. Nogomet je sociološki fenomen, zanimljvio je gledati emocije navijača, taj je fenomen teško objasniti. Kamo sreće da Hrvatska svake četiri godine igra u polufinalu svjetskih prvenstava pa da svi želim isto.

Uspjesi reprezentacije barem su privremeno zatomili lošu atmosferu oko HNS-a?

- Vuku se repovi iz prošlosti, ali nije to baš najbolja tema za razgovor uoči pulfinala. O tome bismo dugo mogli razgovarati. Jasno da ljudi nisu zadovoljni odnosima unutar saveza, odnosom između klubova, da ne govorimo o stadionima... I svejedno se dogodila ovako kvalitetna generacija zajedno s izbornikom koji je znao napraviti pozitivnu atmosferu. Nadajmo se da će ovaj uspjeh pridonijeti poboljšanju odnosa u savezu nakon prvenstva. Iako je to kod nas teško očekivati. Godinu dana nakon što se vratili sa Svjetskog prvenstva 1998. godine Rijeka je na onakav način ostala bez titule prvaka, Branko Mikša podnio je ostavku na mjesto predsjednika HN-a pod čudnim okolnostima... Kod nas nažalost slavlje kratko traje! Nadajmo se da ovog puta neće biti tako, 'ajmo sada uživati!

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 32 54
2 NK Osijek 21 40
3 HNK Rijeka 16 38
4 NK Lokomotiva 15 35
5 HNK Gorica 1 31
6 HNK Hajduk Split 4 30
7 NK Slaven Belupo -7 21
8 Inter Zaprešić -26 18
9 NK Istra 1961 -17 16
10 NK Rudeš -39 4