DENIS BUŠNJA

Rijeka možda dobila nešto što je Mišković dugo čekao

Ponedjeljak, 11. ožujka 2019. 10:27 Napisao/la  Igor Vranić

Mamić i Puljić samo su tehnički priveli kraju ono što je Bušnja pripremio u utakmici protiv momčadi kojoj ni igrači Benfice nisu onako uspijevali prolaziti kroz dvije linije

Denis Bušnja
Denis Bušnja

 

Denis Bušnja odigrao je cijelu utakmicu 24. kola protiv Dinama u Zagrebu.

Rijeka je nemoćno izgubila utakmicu od druge momčadi Dinama, ali je možda dobila nešto što je Damir Mišković čekao bezmalo sedam godina otkada je u ožujku 2012. godine postao predsjednik Uprave kluba.

Bušnja je prvi mladi igrač u Miškoviću mandatu, koji je u jednoj utakmici visokog inteziteta navijestio predispozicije budućeg prvotimca europske Rijeke.

Prvo, U-19 reprezentativac Rijeke odigrao je utakmicu na fizički visokoj razini.

Iz iste škole nogometa zadnji igrač koji je pokazivao slične fizičke naznake bio je Tomislav Turčin, danas igrač Širokog Brijega.

Za razliku od Turčina, Bušnja osim kvantitete iskazuje i kvalitetu trke što pojednostavljeno znači da disciplinirano trči u funkciji igre.

Kvaliteta i kvantiteta trke uz obaveznu moć ponavljanja na vertikali od barem 90 metara, bazični su razvojni elementi u modernom nogometu.

Izostaje li ijedan od spomenutih elemenata u ranoj dobi, svakom mladom igraču perspektiva je limitirana osim ako nije riječ o novom Ivanu Rakitiću.

U modernom nogometu nema rasprava oko bazičnih elemenata.

Da bi postao igrač Real Madrida, 18-godišnji Vinícius Júnior mora biti na fizičkoj razini 34-godišnjeg Cristiana Ronalda.

Da bi postao ponajbolji igrač na svijetu kao Ronaldo, Vinícius Júnior će morati pokazati nešto više od siline i brzine,  ali to  je  već druga priča.

Bušnja je u duelima protiv igrača Dinama pokazao tjelesne kapacitete za visoke domete, što je prvi uspjeh škole nogometa Rijeke u Miškovićevu mandatu.

Tek sada počinje Bušnjin razvojni put kojega će odrediti njegova darovitost, klupska struka i uvjeti razvoja!

Nogomet je naposlijetku ipak vještina koja se stječe brušenjem talenta.

Drugo, Bušnja je u europskom okruženju na Maksimiru pokazao zanimljive igračke naznake.

U 6. minuti Bušnja je sa svoje polovice povukao loptu, u brzom i okomitom trku osvojio je tridesetak metara prostora, navukao trojicu igrača Dinama na sebe i time oslobodio prostor na lijevoj strani, pravodobno je odigrao Mamiću na lijevi bok...

Laicima je Bušnja ostao nezapažen u bazi jedinog pogotka Rijeke protiv Dinama.

Za stručnjake, više je Denis Bušnja bio zaslužan za pogodak Rijeke nego Petar Mamić i Jakov Puljić zajedno.

Mamić i Puljić samo su tehnički priveli kraju ono što je Bušnja pripremio u utakmici protiv momčadi kojoj ni igrači Benfice nisu onako uspijevali prolaziti kroz dvije linije!

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 52 89
2 HNK Rijeka 34 66
3 HNK Hajduk Split 22 62
4 NK Osijek 23 59
5 HNK Gorica 10 56
6 NK Lokomotiva 9 49
7 NK Slaven Belupo -12 36
8 Inter Zaprešić -42 31
9 NK Istra 1961 -44 22
10 NK Rudeš -52 14