NEOSTVARIVA ZAMISAO

Mišković neće dobiti državno odličje kao vlasnik Rijeke

Srijeda, 06. prosinca 2017. 22:38 Napisao/la  Igor Vranić

Članovi HOO-u nikada ne bi pristali na Miškovićev program

Damir Mišković
Damir MiškovićDamir Mišković na konferenciji za novinare iznio je javnosti program za spas hrvatskog nogometa i sporta.

Ukratko, nakon pet godina rada u hrvatskom sportu Mišković predlaže da država zbog nekoliko nogometnih klubova nametne poreze na turističke takse, boravišne pristojbe, HRT preplatu, sportske kladionice...

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) jedina je sportska udruga koju država financira zbog obveza prema međunarodnom olimpijskom pokretu, oko 135 milijuna kuna godišnjeg prihoda HOO pretežito namiče od igara na sreću.

Hrvatski nogometni savez (HNS) jedan je od 85 nacionalnih saveza koji su stalni, privremeni ili pridruženi članovi HOO-a.

Predstavnici 84 nacionalna saveza u HOO-u nikada ne bi pristali da se državni novac dijeli prema kriterijima HNS-a koje utopistički promiče Mišković.

HNS spada u prvu kategoriju kao jedan od 44 olimpijska nacionalna saveza, ali je daleko od toga da bi ikada dobio povlašteni status u HOO-u, a kamo li da će ikada dobiti status saveza od posebnog državnog interesa.

Naprotiv,  društveni status mu je sve prije nego povlašten.

HNS svake godine od FIFA-e i/li UEFA-e prihoduje desetak milijuna eura od nastupa A-reprezentacije pa nije ovisan o zanemarivim sredstvima koje dobiva od HOO-a, državnih fondova i sponzora.

 Budući da Mišković negira sustav financiranja hrvatskog sporta dok zagovara promjenu državne politike prema nogometu, o meritumu njegovih prijedloga nikada ozbiljno neće raspravljati ni jedna relevantna sportska institucija zaključno s HOO-om.
 
 Neće raspravljati ni HNS!

U cijeloj medijskoj gunguli nastaloj zadnjih dana zbog zategnutih odnosa Miškovića i skupine navijača nije dovoljno naglašena njegova jedina važna izjava za budućnost Rijeke.

Miškovićevu izjavu da će kraja godine postati većinski vlasnik Rijeke nadglasala je medijska buka o izboru predsjednika HNS-a, Zdravku Mamiću i Armadi.

Kaže Mišković da će postati vlasnik Rijeke u trenutku kada se Istra ne može prodati za 1,5 milijuna eura i kada Cibaliju nitko ne bi kupio ni za jednu kunu. Dakle, svjestan je poslovnih rizika na nogometnom tržištu.

A kakvi tržišni odnosi vladaju u hrvatskom nogometu najbolje ukazuje podatak da pola klubova Prve HNL (Dinamo, S. Belupo, Lokomotiva, Inter, Rudeš) još uvijek posluje prema zakonu o udrugama građana, što znači da se profesionalnim klubovima još uvijek više isplati biti neprofitnim organizacijama u naravi.

Isti imaju manje financijskih problema nego sportska dioničarska društva (Rijeka, Hajduk, Cibalia, Istra, Osijek) koja posluju prema zakonima o trgovačkim društvima.  

U ovakvoj situaciji doista treba imati hrabrosti preuzeti odgovornost za (samo)financiranje jednog nogometnog kluba.

Mišković sigurno neće dobiti državno odličje za hrabrost kada postane vlasnik Rijeke, državu ne zanima kako će jedno sportsko dioničarsko društvo godišnje zaraditi i trošiti 10 milijuna eura sve dok plaća poreze.

Manje je vjerojatno da će  HDZ i SDP započeti saborsku raspravu o izmjeni poreznog zakona zbog nogometa nego da će Rijeka osvojiti Ligu prvaka kada Mišković postane vlasnik.

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 12 24
2 NK Osijek 14 23
3 NK Lokomotiva 11 19
4 HNK Rijeka 5 17
5 HNK Gorica 1 16
6 NK Slaven Belupo -1 12
7 HNK Hajduk Split -3 11
8 Inter Zaprešić -11 10
9 NK Istra 1961 -9 8
10 NK Rudeš -19 2