CHINA TOWN

Koliko će HNK Rijeka profitirati od ulaganja u Grad Rijeku?

Subota, 13. travnja 2019. 14:13 Napisao/la  Igor Vranić

Puno toga trebalo bi postati jasnije najkasnije do lipnja, vrijeme ulaganja počinje kada počne ljetni prijelazni rok

Damir Mišković potpisao pismo namjere
Damir Mišković potpisao pismo namjere

 

Tvrtke Stadion Kantrida i Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisali su Memorandum razumijevanja o izgradnji budućeg stadionskog kompleksa Kantrida.

Kinesko pismo namjere vlasnik Rijeke Damir Mišković artikulirao je u jednostavnoj rečenici: Kinezi će doći i uložiti novac!

Dakle, gradnju stadiona na Kantridi trebali bi platiti Kinezi!

Koliko će iznositi troškovi gradnje nije poznato, Kinezi prvo moraju odrediti kapacitet i komfor.

Grad Rijeka nema potrebe za stadionom većim od 20.000 mjesta, cijena se računa prema normativu koji se kreće u rasponu od 2.000 do 4.000 eura po stolici, pa svatko može sam izračunati koliko će otprilike stajati izgradnja.

U najskupljoj varijanti (20.000 sjedalica x 4.000 eura) cijena iznosi 80 mil. eura što je za Kineze sitniš, realno je očekivati da će novi stadion na Kantridi biti upola jeftiniji!

Damir Mišković prokomentirao je pismo namjere o gradnji stadiona, a da nije ni spomenuo klub!

Prosječnom Riječaninu tema o riječkom stadionu sigurno je zanimljivija od teme o riječkom nogometu, posebice u kontekstu eventualnih kineskih ulaganja u riječku luku, kontejnerski terminal na Krku, željezničku prugu Rijeka - Zagreb, bodogradlište 3. maj...

Budući da je Mišković vlasnik HNK-a Rijeka, a ne stadiona na Kantridi ili riječke luke, jasno da bi riječki klub trebao imati koristi od kineskih ulaganja.

Na koji način bi HNK-Rijeka trebao profitirati detaljno će biti poznato kada Mišković javno objasni model dokapitalizacije kluba.

Nema tu puno opcija: prodaja kluba, prodaja dijela vlasničkog paketa ili partnerski ugovor o suradnji.

Eventualno kinesko ulaganje u jedan hrvatski nogometni klub sigurno nije bila tema o kojoj su kineski i hrvatski premijer razgovaralli na summitu u Dubrovniku.

O tome se razgovara na mjestima poput jednog opatijskog restauranta u kojemu je Mišković ugostio predstavnike TIEC-a prije potpisivanja ugovora u Dubrovniku.

Simpatizerima i navijačima HNK-a Rijeka puno toga trebalo bi postati jasnije najkasnije do lipnja.

Vrijeme ulaganja počinje kada počne ljetni prijelazni rok.