Ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.MATJAŽ KEK NAGLAŠAVA

Bez pozitivne atmosfere nema uspjeha

Autor Igor Vranić Četvrtak, 19 svibnja 2016 10:52

Meni je bilo jasno da medalja ima i drugu stranu kada su me hvalili, kaže Kek

Matjaž Kek
Matjaž Kek Foto: Lario Tus


Matjaž Kek odmara nakon sezone koja je bila zanimljiva po mnogo čemu. Rijeka je prvi put od sezone 1998/99 do završnice prvenstva bila u poziciji sloviti kandidatom za titulu prvaka, osvojen je rekordan broj bodova u Kekovu mandatu, doživljena su razočaranja ispadanjem u polufinalu Kupa i pretkolu Europske lige, promijenio se način igre koji nije bio atraktivan kao prethodnih sezona...

- Dosta turbulenta sezona počela je šokom protiv Aberdeena, koji je pokazao da u europsko natjecanje moraš ući potpuno spreman, počev od formirane momčadi do fizičke spreme. Nadam se da nam je to bilo dovoljno upozorenje. Što se tiče prvenstva, nikada nismo bili bliži Dinamu, bili smo konkurentni do nekoliko kola prije kraja. Bilo je dobrih i slabih utakmica, sigurno da smo u nekoliko utakmica mogli osvojiti još više bodova što bi prvenstvo učinilo još zanimljivijim, ali nitko nam nije darovao 77 bodova po čemu smo napravili korak napijed. Velika mrlja je Kup, gdje smo željeli igrati finale. Tu smo podbacili, posebno u uzvratnoj utakmici u Koprivnici, kaže Kek.

U tri sezone na klupi promijenili ste barem tri momčadi i više načina igre. Prošle sezone igrali ste specifičan nogomet uvjetovan selekcijom igrača za koju ste izravno odgovorni kao menadžer?

- Što se tiče moje funkcije menadžera, ona nije izvršna. To znači da na selekciju igrača uz mene utječu sportski direkor Srećko Juričić, njegov pomoćnik Ivan Mance i predsjednik Damir Mišković. Naravno da puno toga ovisi o financijskim mogućnostim. Slažem se da smo dosta toga promijenili u načinu igre zbog karakteristika igrača...

... Je li to bila svjesna odluka?

- Ja sam se prilagodio kvaliteti koju imam. Ne mogu nametnuti način igre koji igrači ne mogu igrati. Sigurno da je meni Rijeka s brzom transformacijom i visoko postavljenim bokovima bila zanimljivija i kvalitetnija, to je jasno. Imali smo problema i sa spremom igrača koji su došli. Rekao sam da mi najviše nedostaju visoko postavljeni bokovi, jer tada i vezna linija igra drugačije.

Konkretno, uoči idućeg prijelaznog roka, tko će biti odgovoran za novu selekciju igrača?

- Još uvijek su za praćenje igrača, za tzv. prvi filter, zaduženi sportski direktor i njegov pomoćnik, a onda svi skupa zajedno s predsjednikom Miškovićem donosimo odluke. To se nije promijenilo od prvog dana.

Nikada niste bili bliže Dinamu, a presudni padovi forme u prvenstvu dogodili su nakon dviju stanki?

- Sigurno da je problem kada nedostaje puno igrača, moguće je da smo nešto promašili u pripremi igrača. Stanke smo pokušali iskorisiti da se uigramo i da fizički dignemo igrače koji nisu bili spremni kada su došli. Ulazak u prvenstvo također nije bio dobar, moramo drugačije razmišljati iduće sezone. Na početku iduće sezone imat ćemo problema s reprezentativcima, koji će igrali utakmice početkom lipnja, a mi već 9. lipnja počinjemmo pripreme.

Ako se vratimo sezonu unatrag, bez ikakvih oscilacija odigrali ste sezonu u kojoj ste odigrali više utakmica, imali više reprezentativaca i igrali skupinu Europske ligu. Očito da padovi nakon stanki ove sezone nisu posljedica fizičkog nego mentalnog stanja?

- Apsolutno nije samo fizika bila problem! U jednom trenutku otvoreno smo najavili borbu za naslov i stvorili dodatni pritisak. Međutim, onaj tko u sportu nije u stanju nositi se s pritiskom, nikada neće postati igrač ili trener koji može ostvariti rezultate. Psihološki pritisak da se svaka utakmica mora pobijediit sigurno je utjecao iako se na kraju sezone pokazalo da je i fizika igrala važnu ulogu. Na kraju su se ozlijedili igrači koji nisu odradili pripreme, počev od Leškovića, Gavranovića, Mateija... Sve su te ozljede posljedica nespremnosti. Što se tiče pritiska, samo tako možeš promijeniti karakter igrača. U momčadi nismo imali puno igrača koji su naviknuli igrati za prvaka.

Pritisak ste na kraju sezone najviše vi osjetili što je sastavni dio trenerskog posla. Takva vrsta pritiska vjerojatno će se nastaviti već na početku iduće sezone u europskom natjecanju, a ova momčad očigledno nije na razini momčadi koje su igrale skupine Europske lige?

- Sigurno će doći do promjena u igračkom kadrom, Rijeka mora stvarati i prodavati igrače. Treba pronaći nove igrače, koji će nadomjestiti kvalitetu igrača koji će otići. Opet nas čeka stvaranje nove momčadi, a koliko će to biti dovoljno za Europu, u ovom trenutku ne znam. Rijeka je pokazala model koji se svima sviđao, ne samo zbog rezultata nego i načina igre u Europi. Onako kako je Rijeka dosegnula razinu da ravnopravno igra u Europi jedini je ispravni put kojim klub može parirati puno bogatijim europskim klubovima. Nije lako raditi kada stalno moraš stvarati novu momčad. Prije svega treba biti realan u procjeni svojih mogućnosti. Najlakše je nešto reći, ali ako izrečeno nema podloge, onda bacaš pijesak u oči. Bitna je promjena da sada imamo uvjete za rad, imamo sve uvjete da stvorimo novu momčad, ali svaka je nova momčad u procesu stvaranja sklona oscilacijama. Tako je bilo i na početku ove sezone da bi kraju sa svim momčadima iz vrha HNL-a imali pozitivan skor. S Dinamom smo u međusobnom omjeru u egalu, slabiji smo za gol-razliku, a sve ostalo bilo je apsolutno dominantno. S druge strane upozorava nas slabiji učinak u tzv. malim utakmicama iako u praksi ne prihvaćam tezu o malim utakmicama.

Nakon tri sezone prvi put ste doživjeli žestoke kritike u medijima i negodovanje s tribina. Prema ustaljenom običaju donedavno su vas dizali u nebesa, a sada odjednom više nemate pojma o poslu?

- Meni je bilo jasno da medalja ima i drugu stranu kada su me hvalili. Nije ni tada bilo logično toliko me hvaliti! Konstruktivne kritike su uvijek dobrodošle, jer te drže budnim pa onda tražiš nova rješenje. Ako je kritika pokušaj osobnog obračuna, ako iza kritika ima nekih skrivenih interesa, onda je to dio posla s kojim se moram nositi... Vraćam se na reakciju publike nakon što sam promijenio Mateija. Sada se pokazuje da je Matei teško mogao stradati da ga cijelo vrijeme nisam štedio! Tko zna koliko bi morao pauzirati!? Međutim, ta je zamjena medijski prezentirana tako kako jest! Normalno da mi nije svejedno zbog toga! Dok budem u Rijeci, pokušat ću dati sve od sebe, počev od treninga do utakmica. To što je sada ljestvica visoko postavljena, meni je OK. Samo na takav način možeš stvoriti pobjednički karakter u oviru svojih mogućnosti. Najlakše je u medijima postaviti neku tezu na koju ne možeš odgovoriti činjenicama... Naprimjer, što znači preuzeti više rizika u igri!? Rekao sam da je Rijeka bila prepoznatljiva po brzoj transformaciji i visoko postavljenim bokovima, ali toga više nema jer nemamo takvih igrača! To su činjenice! Što se tiče daljnjeg rada, postavljeni su temelji, ali se na Rijeku danas drugačije gleda nego što se gledalo prije dvije godine. Ne znam što će biti dalje, ali znam da bez pozitivne atmosfere oko kluba ne možemo očekivati uspjehe.

Morate se prijavit ukoliko želite komentirati

MaxTV Prva liga

1. Dinamo 6 12 16
2. Hajduk 6 6 13
3. Osijek 6 5 12
4. Rijeka 6 5 12
5. Slaven Belupo 6 -2 9
6. Inter 6 0 8
7. Cibalia 6 -4 6
8. Lokomotiva 6 -4 4
9. Istra 1961 6 -6 2
10. Rudeš 6 -12 2
Detaljna tablica

SportCom.hr