RSS provodi već peti projekt koji financira EU

Srijeda, 28. veljače 2018. 13:44 Napisao/la  SC

Suradnja s kolegama iz sportskih organizacija u drugim europskim zemljama pomogla nam je pri usvajanju znanja potrebnih da bi uspješno provodili europske projekte u sportu, kaže Verica Mance

Verica Mance
Verica Mance

Riječki sportski savez kao vodeći partner ovih dana započinje s provedbom već petog projekta sufinanciranog iz programa Erasmus+Sport Europske unije, nakon što su prošle godine prvi puta dobili noseću ulogu u projektu Just sport u kojem surađuju s partnerima iz Slovenije, Italije, Bugarske, Portugala i Švedske.

Prema riječima Verice Mance, voditeljice projekata u RSS-u, pet novih projekata nakon incijacije u svijet europskih fondova kroz projekt Just sport sufinanciran iz Erasmus + Sport programa, pokazuju kako su u Savezu, uz pomoć suradnika uspješno svladali metodologiju dobijanja i provedbe europskih projekata:

- Suradnja s kolegama iz sportskih organizacija u drugim europskim zemljama pomogla nam je pri usvajanju znanja potrebnih da bi uspješno provodili europske projekte u sportu. U početku smo učili od njih, sad već i sami imamo znanja koja rado dijelimo, kaže Mance.    

Priznanje u Sofiji
JUST SPORT, prvi projekt čiji je nositelj Riječki sportski savez, a odnosi se na borbe protiv dopinga u rekreativnom sportskom okruženju, dobio je još jedno veliko priznanje.
Na poziv bugarskog ministarstva mladih i sporta, a u sklopu bugarskog predsjedavanja Vijećem Europe, voditeljica projekta Verica Mance prezentirala je ovaj projekt u Sofiji 25. siječnja ove godine.
Gosti na panel raspravi bili su predstavnici WADA - Svjetska antidoping agencija, iNADO – svjetsko udruženje nacionalnih antidoping agencija, predstavnici Interpola i ostali dionici europskog sporta. Naglasak u svim raspravama bio je upravo na temama kojima se bavi i projekt Just Sport, a to je edukacija svih dobnih skupina o štetnosti i nekontroliranoj uporabi različitih supstanci i suplemenata pri rekreativnom bavljenju sportom.

 Prvi od novih projekata kojima upravlja RSS nazvan je SETEA, a provodi se kako bi da se osobama koje rade s mladima i potencijalnim sportskim poduzetnicima omogućila primjena sportskih metoda i praksi s ciljem širenja poduzetničkog duha i vještina među mladima sa smanjenim mogućnostima.

U okviru ovog projekta, u talijanskom Sassariju održan je trening pod nazivom "Sport is the Way!" na kojem je dvadeset sudionika iz Bugarske, Italije, Poljske i Turske kroz neformalnu edukaciju učilo o poduzetničkim praksama i vrijednostima.

Cilj projekta je educirati sudionike za primjenu korisnih instrumenata i znanja s ciljem unapređivanja poduzetništva kroz sport, podupiranje samozapošljavanja i aktivnog uključivanja u društvo kroz sport, a sudionici će završno producirati i vodič o razvoju poduzetničkih vještina kroz sportsko obrazovanje.

U projektu MOST, posvećenom mobilnosti sportskog administrativnog osoblja, održan je i prvi radni sastanak predstavika RSS-a i partnera iz Švedske i Bugarske. Cilj je projekta razmjena razmjena iskustava među sportskim djelatnicima koji obavljaju administrativne ili menadžerske poslove u sportskim klubovima i sportskim organizacijama.

Tijekom ove godine uslijedit će i praktične radionice u Rijeci i glavnom gradu Burarske, Sofiji, a na njima će sudjelovati i administrativno osoblje iz riječkih i županijskih klubova, te gosti iz Zadra i Osijeka.

Verica Mance najavljuje da u pripremi već imaju još nekoliko novih projekata u kojima će raditi na edukaciji sportskih djelatnika i sportaša, s ciljem stjecanja znanja potrebnih za unaprijeđenje sporta u Rijeci i Hrvatskoj.