JOSIP SKOBLAR ČESTITAO

Veliki nogometaš trenersku karijeru počeo u Orijentu

Petak, 24. svibnja 2019. 11:55 Napisao  I. V.

 Nisam mogao mogao doći u subotu, u nedjelju letim za Marseille, ali ću rado doći na svečanu akademiju ako me pozovu, kaže Skoblar

Joško Skoblar
Joško Skoblar

 

Na adresu novog drugoligaša proteklih dana stigle se brojne čestitke, Orijent je nogometna institucija koja je iznjedrila generacije sjajnih igrača i trenera.

Jedna je čestitka posebno odjeknula Krimejom, Joško Skoblar rado se prisjetio svojih trenerskih početaka!

- Nije mu drago što njegov Zadar nije dobio licenciju, ali je sretan zbog Orijenta! Pozvali smo da ove subote bude naš gost, ne može jer putuje u Marseille,  kaže dopredsjednik Marinko Koljanin, koji je bio mladi vratar kada je Skoblar došao u Orijent.

-  Nisam mogao doći u subotu, u nedjelju letim za Marseille, ali ću rado doći na svečanu akademiju ako me pozovu, potvrdio je Skoblar.

Jedan od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena trenersku karijeru počeo je u Orijentu.

Skoblar je 1979. godine u Orijent došao na poziv pokojnog trenera Ive Šangulina, koji je nekoliko puta vodio Orijent tijekom karijere.

U početku Skoblar je bio Šangulinov pomoćnik, tijekom dvije sezone suradnje uloge su se prirodno promijenile, Skoblar je uvijek preferirao ulogu menadžerskog tipa.

U to doba za Orijent su igrali mnogi poznati igrači, ali je na treninzima najbolji igrač bio 38-godišnji Skoblar.

Skoblarova pojava na terenu tada je posebno bila dojmljiva mladim igračima koji su imali sreću na djelu spoznati nedostižnu dimenziju "zlatnih kopački".

Karizmatični Skoblar u dresu Marseillea 1971. godine postao je najbolji (44 pogodaka) strijelac na kontinentu, njegov doseg u Ligama petice jedino su premašili Cristiano Ronaldo i Leo Messi.