DVOGODIŠNJA STANKA

Ivan Močinić: Nikada u životu nisam imao veći motiv!

Nedjelja, 06. siječnja 2019. 14:01 Napisao/la  Igor Vranić

Nije lako vratiti se nakon dvije godine, mislim da sam u zadnje vrijeme trenirao više nego ikada, kaže nogometaš Rapida

Ivan Močinić
Ivan Močinić

 

Ivan Močinić u novoj godini okreće novu stranicu u životu.

- Zadnjih mjesec dana imao sam problema s kolatelarnim ligamentom, sada sam sanirao ozljedu i idući tjedan počinjem raditi punim intezitetom s momčadi, kaže Močinić.

Iz ovako sročene izjave ništa se posebno u životu nogometaša Rapida ne bi moglo naslutiti da Močinić zadnje dvije godine nije traumatično živio.

Evo zašto:

- U siječnju 2017. godine stradala mi je hrskavica, nakon operacije trebalo mi je četiri pet, mjeseci da se vratim. U srpnju sam počeo trenirati, dva mjeseca sam igrao za drugu momčad, ali to nije bilo to, previše je boljelo. Opet saa završio na atroskopiji nakon čega sam do siječnja prošle godine individualno trenirao. U siječnju prošle godine počeo sam pripreme s prvom momčadi, radio tri mjeseca i igrao za drugu momčad, ali opet nije bilo dobro. Noga mi je potpuno oslabila, pedeset posto bila je slabija od lijeve noge, skoro je propala... Nisam više mogao tako! Ljeto sam proveo kod Stanislava Peharca u Puli, on me je vratio u život. Na početku sezone opet sam počeo trenirati i igrati za drugu momčad, odigrao sam nekoliko prijateljskih utakmica za prvu momčad. Sve je bilo OK do prosinca, kada mi je otišao kolatelarni ligament... I tako su prošle dvije godine, kaže Močinić.

Kakav ste sa živcima?

- Dobar, ha, ha... Ima veliki motiv vratiti se, puno njih sumnja da mogu! U jednom sam razdoblju čak razmišljao odustati, nisam znao što da radim, bilo mi je jako teško. U Austriji su bili skeptici prije nego što sam otišao u Pulu kod Peharca, koji me je stvarno vratio u život. Malo ljudi vjeruje da se mogu vratiti tako da nikada nisam u životu imao veći motiv! Nije lako vratiti se nakon dvije godine, mislim da sam u zadnje vrijeme trenirao više nego ikada. Vidjet ćemo!

Svjesni ste da ne možete tako skoro opet igrati na najvišoj razini?     Došlo je vrijeme da se nešto promjeni...
- U Rijeci se ove sezone dogodila mala kriza, izgleda da je došlo vrijeme da se nešto promjeni nakon pet godina. Čim je došao novi trener, sve je opet leglo na svoje mjesto. Blizu su Dinama, razlika nije tako velika, svašta se može dogoditi. Rijeka ima dobru momčad. Drago mi je zbog Orijenta! Pojavio se nakon Pomorca klub koji bi mogao igrati drugu ligu što je jako bitno za našu regiju, kaže Močinić.

- Igrao sam nešto za drugu momčad, ali to nije to. Dok ne odigraš barem desetak utakmica za prvu momčad, ne možeš reći da si se vratio. Fizički nije tako teško, stalno treniram, ali drugačije je kada igraš utakmice za prvu momčad. To su sasvim drugi pokreti, ni jedan trening ne može zamijeniti devedeset minuta utakmice.

Ostajete li u Rapidu?

- Počet ću trenirati s prvom momčadi, pokušat ću se odmah dokazati. Vjerojatno ću opet igrati za drugu momčad što je normalno. Vidjet ćemo, moram razgovarati s novim trenerom, prije dva mjeseca trener je postao Dietmar Kühbauer. Namjeravam ostati u Rapidu, ali ako uvidim da nemam šanse vratiti se na takav način, pokušat ćemo dogovoriti posudbu i pronaći neki klub gdje ću se lakše vratiti, neki klub koji bi mi bio međustepenica. Nema tu neke posebne filozofije, samo da bude zdravlja. Imam ugovor još godinu i pol dana. U Austriji  dobivaš novac od osiguranja kada duže ne treniraš s momčadi. Čim se vratiš u momčad, sve se vraća u normalu prema ugovoru. Što se tiče toga, miran sam.

Razmišljate li barem o privremenom povratku u Hrvatsku, kod kuće je ipak najlakše?

- Nešto se razgovaralo, nisam o tome puno razmišljao, ali nikada se ne zna. I to je otvorena opcija.