Plan riješavanja problema školovanja vrhunskih sportaša

Nedjelja, 18. veljače 2018. 13:00 Napisao  I. V.

Sportski razredi u gimnaziji više su se zvali sportski nego što to bili u naravi. Nema sustava, kaže pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke

Vera Begić Blečić
Vera Begić Blečić

Grad Rijeka počeo je skrbiti o obrazovanju vrhunskih sportaša, Odjel za sport i tehničku kulturu pokrenuo je zanimljivu inicijativu pod radnim naslovom dual-karijera:

- Na nacionalnoj razini o dual-karijeri se govori godinama, vrhunsko obrazovanje vrhunskih sportaša veliki je problem na razini države. Ovo je naš projekt, jer se na nacionalnoj razini ništa ne događa. S Janicom Kostelić mjesecima surađujemo na projektu, sa Središnjim državnim uredom za šport i Ministarstvom obrazovanja pokušavamo pokrenuti pilot-projekt u Rijeci. Elaborat koji smo napisali nalazi se na evaluaciji u Ministarstvu obrazovanja, kaže pročelnica Vera Begić Blečić.

Vrhunski sportaši do sada su se školovali kroz proces redovitog obrazovanja u tzv. sportskim razredima:

- Sportski razredi u gimnaziji više su se zvali sportski nego što to bili u naravi. Neki su imali sjajne ravnatelje i profesore koji su tolerirali sportke aktivnosti učenika, neki ih uopće nisu tolerirali. Nema sustava! Mi smo zamislili ustanoviti svojevrsnu sportsku akamdemiju u posebnom prostoru koji tražimo u suradnji sa županijom. Opremili bismo polivalentnu dvoranu gdje bi učenici mogli odrađivati treninge s kineziologom na temelju aplikacije koju smo dobili u Grazu. Stvorila bi se baza podataka svima dostupna, kineziolog bi koordinirao trenažni proces svakoga učenika, aplikacijom je moguće pratiti sve aktivnosti od treninga do ocjena. Na taj način bismo olakšali školovanje sportašima i njihovim klubovima, učenici bi stekli vrhunsko obrazovanje prema gimnazijskom programu. Govorimo o kategoriziranim vrhunskim sportašima koji bi tijekom dana mogli koordinirano odraditi barem dva treninga, jedan u klubu, jedan u školi. Time bismo sustavno riješili problem školovanja vrhunskih sportaša. Iza toga projekta trebali bi zajedno stati Grad Rijeka i županija. Nećemo ga tako skoro realizirati, ali blizu smo dogovora, zaključuje Begić Blečićka.