Zoran Grubiša, tajnik Riječkog jedriličarskog kluba SCOR prvi Hrvat nominiran za glavnog premjerača ORC-a

Nedjelja, 17. prosinca 2017. 14:36 Napisao/la  V. P.

Kad bih ja birao najbolje mjesto za regate krstaša Cres je uvijek na prvom mjestu. Razlog je što ima sve potrebno, od mjesta, marine, uvjeta za jedrenje. Nadam se boljim vremenima i povratku regata u Cres, kaže Grubiša

Zoran Grubiša, tajnik Riječkog jedriličarskog kluba SCOR
Zoran Grubiša, tajnik Riječkog jedriličarskog kluba SCOR Foto: Valentina Prokić

Zoran Grubiša dugogodišnji je jedriličarski djelatnik i tajnik Riječkog jedriličarskog kluba SCOR. Grubiša je nedavno nominiran za važnu funciju u međunarodnoj jedriličarskoj organizaciji Offshore Racing Congress, ORC.

- Nominiran sam za glavnog premjerača ORC-a, međunarodne organizacije koja se bavi krstašima, sustavom premjeravanja jedrilica i njihova razvrstanja. Osim za mene, to je veliko priznanje za Hrvatsku jer ovo je prvi put da je jedan Hrvat na toj poziciji, rekao je Zoran Grubiša.

ORC organizacija postoji već 48 godina, a Grubiša je tek peti premjerač od njena osnutka.

- Ljudi koji su bili prije mene te Talijan kojeg sam ja naslijedio, Nicola Sironi je legenda u tim tehničkim krugovima. Veliko je priznanje biti nominiran i to među takvim imenima. To je doista velika stvar, dodaje Grubiša.

ORC je sportska organizacija koja se bavi tehničkom stranom jedrenja, odnosno izjednačavanjem i davanjem mogućnosti svima za pobjedu.

- Jedrenje je izuzetno tehnički sport. Jedrilice na natjecanjima krstaša se boduju po sustavu razvrstanja. Svaka jedrilica ima svoj rejting obzirom na njezine teoretske mogućnosti. Da bi se to odredilo treba je prvo premjeriti. Postoje pravila kako se premjeravaju jedrilice, kako se izračunavaju korigirana vremena. Svima je jasno da će veća jedrilica brže jedriti nego manja, ali da bi se one izjednačile i imale jednaku mogućnost da pobjede njihova se vremena korigiraju ovisno o njihovim karakteristikama. Upravo na tome radi ORC, na sustavima pravila koja definiraju kako se mjeri jedrilica, kako se računaju njene teoretske mogućnosti prema kojemu se, zatim, računaju rezultati. Ja sam po struci inžinjer brodogradnje i zato sam se našao u svemu tome, pojašnjava tajnik SCOR-a.

Riječki jedriličarski klub SCOR organizira dvije međunarodne regate godišnje, jedna je regata radio upravljanih jedrilica, a druga je navigacijska regata "Tisuću otoka" od Rijeke do crnogorskog Tivta i natrag.

- Regata radio upravljanih jedrilica je meni posebno draga jer je to prva regata koju smo kao klub organizirali. Druge godine će biti 24-ta godina zaredom da se održava i to je sigurno najstarija i najtradicionalnija u ovom dijelu Europe, a možda i šire. To je dio jedrenja s kojim sam se ja najviše bavio. Regata "Tisuću otoka" zadnjih godina doživljava veliki napredak i vjerujem da će doći uz bok najvećim svjetskim regatama, smatra Grubiša.

Riječki jedriličarski klub SCOR u svojoj je prošlosti organizirao velike regate krstaša na Cresu. Jedno Svjetsko prvenstvo, dva Europska, nekoliko Srednjeeruopskih i jedno Mediteransko prvenstvo bile su regate izuzetno popularne među jedriličarima.

- Kad bih ja birao najbolje mjesto za regate krstaše Cres je uvijek na prvom mjestu. Razlog je što ima sve potrebno, od mjesta, marine, uvjeta za jedrenje i stvarno mi je žao da smo u zadnjih par godina ostali bez regata u Cresu, ali dolaze bolja vremena. Potaknuti najviše talijanskim jedriličarima koji su sami dolazili do nas na zadnjem Svjetskom prvenstvu u Trstu i pitali kada ćemo opet imati regatu Cresu, da će i oni pomoći ako treba, sponzorirati nešto ponovno razmišljamo o organizaciji. To je dokaz da jedriličari vole Cres i prepoznaju cresku regatu. Imamo neke planove da iduće godine opet pokrenemo regatu u Cresu, nadamo se da će to uspjeti. Opet bi krenuli iz početka, ali obzirom na sve što je Cres pružio tada i što se tamo održavalo mislim da to možemo. U Cresu je bilo prvo Svjetsko prvenstvo sa više od sto jedrilica, prva regata klase GP 42..Cres je sve ono što se može poželjeti za velike regate, zaključio je Zoran Grubiša.