FIUMANKA 2018 Prvog dana tradicionalne regate odjedrene 6. Europska medijska regata i 9. Rotary regata

Petak, 08. lipnja 2018. 20:55 Napisao/la  SC

Deset ekipa okupilo je oko 70 novinara, a nakon prvog dana rezultati EMSR-a pokazuju da je vodeća ekipa lista La Voce, drugo mjesto zauzela je ekipa MTV-a, a treće Kanal Ri

FIUMANKA 2018 Prvog dana tradicionalne regate odjedrene 6. Europska medijska regata i 9. Rotary regata
Foto: www.fiumanka.com

 

Odjedren je prvi dan 19. Fiumanke – startale su dvije regate, 6. Europska medijska regata i 9. Rotary regata.

Fiumanka je zahvaljujući medijskoj regati postigla velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti.

Tradicija jedrenja medijskih kuća u sklopu Fiumanke traje već dvanaest godina, a povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, ova čak i u svjetskim razmjerima jedinstvena regata prerasla je u europsku jedriličarsku manifestaciju službenog naziva European Media Sailing Race (EMSR), u čiju su se organizaciju pored agencije 2. mjesto, uključili Grad Rijeka i Hrvatska radiotelevizija.

Na 6. europskoj medijskoj regati, osim nacionalnih medijskih kuća HRT-a, Kanala Ri, lista La voce, Nove TV, Novog lista i Radio Rijeke, prijavljene su i televizijske ekipe iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine. Svi oni svojim će medijskim angažmanom omogućiti Hrvatskoj, Kvarneru i Rijeci jedinstvenu medijsku promociju.

Deset ekipa okupilo je oko 70 novinara, a nakon prvog dana rezultati EMSR-a pokazuju da je vodeća ekipa lista La Voce, drugo mjesto zauzela je ekipa MTV-a, a treće Kanal Ri.

Rotary Club Rijeka dugogodišnji je partner i sudionik Fiumanke.

U ovoj rotarijanskoj godini Rotary klub Rijeka obilježava četvrt stoljeća služenja zajednici, a već devetu godinu sudjeluje na Fiumanki.

Jedrenje je odlična platforma za druženje, promicanje ideje rotarijanstva i razvoj komunikacije sa zajednicom.

Zato smo našu Rotary regatu vezali uz ovaj prepoznatljiv događaj za čiju je organizaciju zadužen naš Rotary Klub Rijeka potpomognut organizatorima Fiumanke.

Devetu godinu zaredom okupljaju se na regati oko zajedničkog humanitarnog cilja.

Ove godine sredstva se prikupljaju za Zakladu Viktor Ružić za darovite učenike i studente lošijeg imovinskog stanja.

Rotary Regata održana je deveti put zaredom, a ove godine jedrilo je oko 50 rotarijanaca na osam brodova.

Prva je u cilj stigla ekipa Morčića, nakon njih Victoria.

Rotary Club Rijeka dugogodišnji je partner i sudionik Fiumanke.

U ovoj rotarijanskoj godini Rotary klub Rijeka obilježava četvrt stoljeća služenja zajednici, a već devetu godinu jedrenje se pokazalo odličnom platformom za druženje, promicanje ideje rotarijanstva i razvoj komunikacije sa zajednicom.

Zato smo našu Rotary regatu vezali uz ovaj prepoznatljiv događaj za čiju je organizaciju zadužen naš Rotary Klub Rijeka potpomognut organizatorima Fiumanke.

Devetu godinu zaredom okupljaju se na regati oko zajedničkog humanitarnog cilja, a ove godine sredstva se prikupljaju za Zakladu Viktor Ružić za darovite učenike i studente lošijeg imovinskog stanja.

Kao i svake godine jedrila su se sva kruga, a obje su regate startale u 14 sati.

Vremenski su uvjeti bili povoljni, vjetar je bio od 5 do 15 čvorova, pa je prvi krug završio uspješno.

Za vrijeme drugog kruga jedriličare je na moru snašla neočekivana nevera, vjetar je pojačao na više od 20 čvorova, padala je jaka kiša, ali i tuča.

No, snalažljivost jedriličara pokazala se izvrsnom, stoga su se sve ekipe uspješno vratile, pune dojmova i iskustava, ali i iščekivanja za sutrašnji drugi krug u sklopu 19. Fiumanke.

Subota je tradicionalno rezervirana za start Fiumanke točno u podne, jedri se na tri rute: sportska regata do Omišlja, obiteljska do Kostrene i tradicijska do Porto Baroša.

Zasad je prijavljeno 130 brodova, a prijave su otvorene još i u subotu, 9 lipnja.

Regatni ured smješten je na prvom katu riječkog Terminala, a otvara svoja vrata u 8 sati. Prijave se primaju do 11 sati.

U sklopu Fiumanke danas je svečano otvorena i akcija Kupujmo hrvatsko koja se održava na Rivi Boduli, a okupila je mnoštvo izlagača i posjetitelja.

Štandovi će biti otvoreni i u subotu, od 9 do 19 sati, stoga vas pozivamo da podržite hrvatske proizvođače.

Održan je i prvi dan sajma Plavo-zeleni Expo na trgu ispred riječkog Terminala, gdje su izlagači nudili posjetiteljima proizvode i usluge u nautici.

Fiumanka vas očekuje i subotu, kada se ipak nadamo nešto ljepšem vremenu, a dotad u fotogaleriji pogledajte kako je to izgledalo na moru ispred Rijeke!